Toysdaily 玩具日報

查看: 23342|回復: 35

備案:一宗於ToysDaily的網上騙案

關閉 [複製鏈接]
致 ToysDaily編輯部及會員:

有關文章:ACTION FIGURE討論區 » 我的第一個post,亦都係最後的post
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-112638-1-1.html
文章發表會員:WTF

事源上星期三晚(28/10),本人看到此文章,見樓主即將離港,有意出售手上6張以VIP會員名額所訂購的Hottoys figure訂單(內容已由版主ultimatekuuga刪除)。

本人看後對於其中的BD Ironman 及 DX Batman 有興趣,遂留短訊給WTF,訊息如下:
“你好,請問DX Batman 同 BD Ironman 賣咗未?請致電XXXX或電郵到XXXX謝謝。”

WTF即晚回覆並約好翌日(29/10)交收。交收時WTF表示其他訂單仍未售出,問我有無興趣,我說可以要DX Joker及MJ Triller,即付訂款,並詢問訂單的會員X先生是否他本人?他直認不韋。

由於DX Joker已可取貨,固上星期六(31/10)到Hottoys遞上訂單,但店員check機後回覆由於VIP會員X先生的會員咭已報失,而訂單上的X先生是利用VIP會員X先生的會藉訂購該批figure,即是訂單上的電話號碼與VIP會員X先生的號碼不符,所以基於保安理由,所有VIP的優惠都會取消,但訂單仍然生效,本人可以以正價取貨。

當時知悉後未有即時取貨,即時致電WTF但電話無人聽,再致電訂單上的電話,兩日合共打了十多次,終於於星期日(1/11)下午約六時訂單上的電話來電,但對方似是女姓,而且不認識X先生及未有訂過Hottoys的figure,亦聲稱該電話號碼是儲值卡,剛用上個多月。

之後再致電WTF及在ToysDaily上發短訊亦未見回覆,最後致電Hottoys的Icy查詢,她亦即時知道是哪位VIP會員,由於這位會員的訂單非常混亂,所以最後已將該會員的所有優惠取消,但仍可以正價取貨。

奈何就不知道是該VIP會員行騙還是有人拾到他的會員卡並訂貨,見優惠已取消又不敢親身到Hottoys取貨而給捉到,所以想到在ToysDaily上假借出國讀書乘機賺回訂金。

至於本人,實質損失確實不多,只是兩個九折優惠及BD Ironman的VIP gift,但於“就此作罷”與“報警求助”之間仍然未能下個定奪......

今日發出此信息純粹作一個備案,ToysDaily插手與否或會否對WTF作出警告及取消會藉我不與意見,望各會員引以為鑑,不是要杜絕網上交易,而是處理交易時要更為小心。

得一教訓,如獲明燈。
Sorry to hear that, but thanks for your sharing. :42:
:67:
:! thz~~
當其時我都心郁郁..........:31:
報警求助
:50:
佢改個名係ng係早有預謀的....wtf.....

anyway, 很同情樓主的不幸
其實佢唔係toysdaily 度sell, 係丫烏度sell 都一樣可能有人中招...........
SORRY TO HEAR THAT.
依件事如果屬實都真係幾過份
事實上敢問樓主當時那會員是否有向你提出太多人要單
vip gift 的單 (ironman)要加錢才可以呢?
因為當然我都有問過一下那會員的
原帖由 shingo_y2k 於 3-11-2009 06:02 PM 發表 佢改個名係ng係早有預謀的....wtf.....anyway, 很同情樓主的不幸其實佢唔係toysdaily 度sell, 係丫烏度sell 都一樣可能有人中招...........

其實中招與否都要視乎買方有幾小心,
以小弟來說確實未夠班,
回想起當時WTF所用的電話號碼及訂單上的是不同的,
應該即場致電訂單上的號碼及Hottoys確認。
:70::55:
原帖由 單尼仔 於 3-11-2009 06:04 PM 發表 SORRY TO HEAR THAT.依件事如果屬實都真係幾過份事實上敢問樓主當時那會員是否有向你提出太多人要單vip gift 的單 (ironman)要加錢才可以呢?因為當然我都有問過一下那會員的

咁又無,相信佢係志在出單收回成本。
原帖由 sundaydriver 於 3-11-2009 06:09 PM 發表

咁又無,相信佢係志在出單收回成本。

咁我都對佢人格有所保留了.
因為本人曾經向佢要那張ironman的單的,但得到的回覆就是這樣:

原始短消息: HT Ironman (B.D. Ver.)
引用:
HT Ironman (B.D. Ver.)
大大妳好,係度先祝妳學業順利先~!~
另外,HT Ironman (B.D. Ver.),請問妳張單係咪會連埋vip gift?
係既話可唔可以留俾我呢??
因為我好想要呢!!
我叫Daniel~唔該哂先~

因為好多人要Ironman 的那張訂單,依家$300賣張單,that's $100 就有那個VIP 爛頭!幾抵的!若有興趣,請回覆!THX!

當然我沒再進一步問下去,因為佢俾我感覺他不是為取回訂而放單,
所以我決定放棄.

講回事實,我建議樓主報警,因為有電話,就一定會查到好多資料的
係咪儲值卡,或者他有2個電話 number,定係佢搵人代接電話
一定會查到:68:

原帖由 單尼仔 於 3-11-2009 06:13 PM 發表 咁我都對佢人格有所保留了.因為本人曾經向佢要那張ironman的單的,但得到的回覆就是這樣:原始短消息: HT Ironman (B.D. Ver.) 引用:HT Ironman (B.D. Ver.)大大妳好,係度先祝妳學業順利先~!~ ...

咁我反而覺得你有運,
其實相信有心動的大大,全部都係為左個Ironman頭,
如果換轉佢咁要求我畀多D錢,
我就唔會買。
深表遺憾..........:o

所以TD版規一直唔建議大家喺度做賣買.....
節哀~~  :o 上網bid會安全dd~~