Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: sundaydriver

備案:一宗於ToysDaily的網上騙案

關閉 [複製鏈接]
原帖由 fat9 於 4-11-2009 01:29 PM 發表 唉..聽到呢d消息都系吾開心..人與人之間既信任又因為有呢種人又拉闊了. 無奈!! 不過以呢個case都好難防.

正如我之前都講,其實係自己唔小心,
應該即時致電訂單上的號碼同Hottoys確認,咁會降低些少風險。
好似有問題既唔止係wtf喎......

首先假設wtf係拎住x先生既vip去ht訂貨,
咁wtf落單時即係x先生未報失,
如果x先生已報失,咁wtf點可能向ht訂貨呢?
其次wtf落單時既電話號碼已有問題,ht點可能俾佢落單訂貨呢?
如果wtf落單時ht係冇對電話號碼,咁點解提貨時先要核對電話號碼呢?

假設wtf響盜用vip訂貨之後,x先生先去報失vip,
咁ht響你提貨時核對電話號碼既做法係岩既.......
但咁樣又有另外一個問題出現喎.
最後致電Hottoys的Icy查詢,她亦即時知道是哪位VIP會員,由於這位會員的訂單非常混亂,
所以最後已將該會員的所有優惠取消,但仍可以正價取貨。」

如果因為x先生既訂單混亂而取消佢既優惠,
咁即係唔只你一單啦.
即係wtf響盜取x先生既vip卡到x先生報失vip卡期間,
wtf響ht訂左好多野啦.......咁又奇怪喇,
唔對vip既電話號碼,但wtf竟然可以響ht訂到咁多野,會唔會奇怪左d呢?

我自己既睇法就係,wtf跟本就係vip持有人x先生,
單上面既電話號碼等如ht電腦入面登記果個電話,
跟本成單野都係得ht講,佢話登記電話唔岩,x先生報失.......

個故仔就係wtf(x先生)向ht訂左好多vip貨品,
準備放上網炒賣,但中途ht覺得佢訂咁多貨有問題,
於是取消佢會籍.
但wtf(x先生)手頭上仲有堆單,所以先賣單俾你地.

如果大大要報警,不仿單聲話哩個係wtf(x先生)同ht既協議,
因為佢地既協議破裂而導致你既損失~~~
而且你有權向ht追討vip貨物,
因為你依家係「持單人」,最惡果個應該係你.
冇錯,ht可以反咬你盜用提貨單,但你可以要求ht先提出「提貨單原有持有者」,
即係叫ht先搵返wtf(x先生)出尼對質,
如果ht搵唔到哩個人,佢就要售賣單上面應有貨物俾你!!!
總之你一定要keep原單既正本.

原帖由 路人丙 於 4-11-2009 03:29 PM 發表 好似有問題既唔止係wtf喎......首先假設wtf係拎住x先生既vip去ht訂貨,咁wtf落單時即係x先生未報失,如果x先生已報失,咁wtf點可能向ht訂貨呢?其次wtf落單時既電話號碼已有問題,ht點可能俾佢落單訂貨呢?如果 ...

多謝關心及分析!請收短訊。:64:
:53: 正一趴街仔
咁其實WTF幾多號電話???
Sorry to hear, but don't trust people easily and rush to buy a toy. Once money is spent , you can not recover. You rather not have the toy than losing money.