Toysdaily 玩具日報

查看: 5566|回復: 19

舊劇"貼錯門神"........

有無師兄記得"貼錯門神"這舊TVB舊劇?  昨晚在TVB收費電視看到, 嘩, 啲對白一啲都唔out, 啲藝員演技一流, 重好過依家o果劇(劇本, 對白同演技), 看見黃元申, 感覺都重好親切, 佢當年好型, 好英同好fit.  繆騫人好靚女, 盧海鵬啲演技依家都好堅, 但當年都一樣甘勁......

唔知係先入為主, 定係一代不如一代?
招積仔、牛咁眼、指天椒 ...! (細個好鍾意睇, 但而家我淨係記得d名 :no: )
原帖由 WalkerMachine 於 25-9-2009 02:55 PM 發表
招積仔、牛咁眼、指天椒 ...! (細個好鍾意睇, 但而家我淨係記得d名 :no: )

呢啲名字, 以當年黎講好"潮".......

我上youtube都搵唔到條片, 昨晚已經做第二十話了, 我都miss左之前嗰啲.......

http://www.tudou.com/programs/view/6plZ0zaL0mE/

師兄, 搵到OP, 雖然唔清, 頂住檔先.....

招積仔、牛咁眼、指天椒
以前非常鐘意睇~~

黃元申 出家做咗和尚~:o

原帖由 Tasuku 於 25-9-2009 03:17 PM 發表
招積仔、牛咁眼、指天椒
以前非常鐘意睇~~

我都記得.. 有一集有個日本角色叫大卷次子, 有一集佢地要師父教佢地 "滿天花雨灑金錢" 發暗器手法, 然後師父射出一堆暗器砌成 "不教" 字樣~
原帖由 Tasuku 於 25-9-2009 03:17 PM 發表
招積仔、牛咁眼、指天椒
以前非常鐘意睇~~

Tasuku兄, 我知你一定會入黎的, 呵呵......:he: :he: ..........
黃元申唔係還左"濁", 同去左美國咩?

我都記得.. 有一集有個日本角色叫大卷次子, 有一集佢地要師父教佢地 "滿天花雨灑金錢" 發暗器手法, 然後師父射出一堆暗器砌成 "不教" 字樣~

好型阿~~~~~~~

昨晚嗰話有廖偉雄客串做和尚, 他當年都打得兩野的.............

原帖由 Quentin 於 25-9-2009 03:38 PM 發表

Tasuku兄, 我知你一定會入黎的, 呵呵......:he: :he: ..........
黃元申唔係還左"濁", 同去左美國咩?

好型阿~~~~~~~

昨晚嗰話有廖偉雄客串做和尚, 他當年都打得兩野的.............

依家係邊個台重播啫~

係喎,我Out咗tim~
1989年看破紅塵出家,亦是在昨日遇竊的寶林寺削髮為僧,並取法號為衍申。一直到2005年,黃元申才離開寺院還俗,據悉目前在美國過著隱居生活。
原帖由 Tasuku 於 25-9-2009 04:29 PM 發表

依家係邊個台重播啫~

係喎,我Out咗tim~
1989年看破紅塵出家,亦是在昨日遇竊的寶林寺削髮為僧,並取法號為衍申。一直到2005年,黃元申才離開寺院還俗,據悉目前在美國過著隱居生活。

NOW入面的TVB收費channel.........

其實, 係上年亞視做"霍元甲"(黃元申版本)我先留意到這新聞.......我當時晚晚有收看的........感覺好熱血:* :* , 配埋首歌"萬里長城永不倒":$ :$ ............perfect match.......!!
原帖由 Quentin 於 25-9-2009 04:39 PM 發表

NOW入面的TVB收費channel.........

其實, 係上年亞視做"霍元甲"(黃元申版本)我先留意到這新聞.......我當時晚晚有收看的........感覺好熱血:* :* , 配埋首歌"萬里長城永不倒":$ :$ ............perfect match ...

NOW入面的TVB收費channel?
哎喲~ 我睇唔到tim

霍元甲 正啊! 梁小龍做陳真~
伊健小春嗰套〝霍元甲〞咪返抄佢地嗰囉~

梁小龍 都有套搞笑功夫劇,載近視鏡喺屎坑練功,星爺〝功夫〞有一幕向佢致敬嘅

原帖由 Tasuku 於 25-9-2009 04:52 PM 發表

NOW入面的TVB收費channel?
哎喲~ 我睇唔到tim

霍元甲 正啊! 梁小龍做陳真~
伊健小春嗰套〝霍元甲〞咪返抄佢地嗰囉~

梁小龍 都有套搞笑功夫劇,載近視鏡喺屎坑練功,星爺〝功夫〞有一幕 ...

伊健同小春嗰套, 我一話都無看過..........我(個人)覺得好似"古或仔"民初版......

梁小龍套搞笑功夫劇叫咩名??
梁小龍...
我記得風塵三俠同女媧行動,以前好鍾意睇亞視,呀....Sorry 係麗的先岩...曝露左自已係 old cake 添...:(
貼錯門神好似仲有個殘雞英架...(渣菜刀0個個)

原帖由 Quentin 於 25-9-2009 05:27 PM 發表
梁小龍套搞笑功夫劇叫咩名??

佳視-- 『細魚食大魚』
梁小龍 諧趣功夫 戴近視鏡喺屎坑練功,星爺〝功夫〞有一幕向佢致敬嘅

原帖由 Tasuku 於 25-9-2009 05:52 PM 發表

佳視-- 『細魚食大魚』
梁小龍 諧趣功夫 載近視鏡喺屎坑練功,星爺〝功夫〞有一幕向佢致敬嘅

:unhappy: 找不到片源.........
原帖由 巴武藏 於 25-9-2009 05:41 PM 發表
梁小龍...
我記得風塵三俠同女媧行動,以前好鍾意睇亞視,呀....Sorry 係麗的先岩...曝露左自已係 old cake 添...:(
貼錯門神好似仲有個殘雞英架...(渣菜刀0個個)

唔緊要啦, 男士的年齡無所謂啦...........我#@,下個月##..........

係呀, 殘雞英係莊文清, 招績仔係黃元申, 牛o甘眼係陳國權, 紫天椒係繆騫人, 盧海鵬係大帥.......
嘩! 呢套係好野, 當年細個睇真係好好笑, 記得有一集有個壞人雙手有盾, 主角兩個打輸晒, 好彩最後諗到用磁石吸住個壞人既盾就打贏左!