Toysdaily 玩具日報

查看: 13510|回復: 59

[影片] 亂劇院 (update 13-2-2013)

最近多咗出入戲院睇戲,多Q事開過新topic,講吓睇過嘅電影,歡迎有興趣者入場。

首先講吓套逆戰,由謝檸檬同周姐輪主演:故事係講檸檬同姐輪自細分開生活喺兩個好唔同嘅環境,大個之後喺一個好激嘅情況下重逢,其間穿插不斷嘅打鬥同槍戰,加上慢拍特技效果,故事緊湊。雖然小弟唔鍾意檸檬,但唔能夠唔承認佢嘅演技確實進步好多,姐輪亦唔再木口木面,智叔嘅演出亦唔需要多講,驚喜嘅係片中嘅童星李韾巧表現自然,若滿分係5個:71:  ,呢套戲我比:71: :71: :71: :71: :77:,值得入場一看
第二齣戲要講嘅係西片:狙煞特攻,呢套片一開始就打,由頭打到尾,全動作片,不過小弟真係唔識欣賞,點解特攻有槍唔用槍,係都要走埋身徒手搏擊無厘頭打鑊金,真係拗晒頭。但鍾意打、打、打、打、打到尾嘅愛好者,呢齣戲係一個好嘅選擇,評分:71::71:

今個星期,睇咗一套比較冷門嘅戲:活埋,故事係講一個無辜嘅人被人活埋喺一個木棺裏面點樣掙扎求存,全個故事大部份時間都係得男主角出現,以為會好悶,但越睇越好睇,戲中男主角嘅心境、心情嘅變化,好有代入感,若果小弟係佢,我又會點做,又會唔會乜都唔做?又或者諗方法令自己立即死?睇完呢齣戲,令小弟反思…一個人若遇到困境嘅時候,需唔需要自殺?小弟覺得片中帶出一個好強烈嘅訊息:就算遇到幾咁絕望嘅事情,都要用盡一切方法去試圖解決,直到最後一秒鐘都唔好放棄。而呢套戲嘅結局,都好出人意表,評分有:71::71::71:
今個星期,睇咗一套比較冷門嘅戲:活埋,故事係講一個無辜嘅人被人活埋喺一個木棺 ...
七國咁亂 發表於 2-3-2012 06:38 AM

呢條橋…咁似當年既希治閣劇場其中一集既後續故事咁既?

話說,有個女人坐監…同個醫生商量點逃獄,醫生教佢混入監獄既死屍入面。
之後醫生就會搵返個墓,掘佢出黎…
之後故事就講佢點樣潛入殮房,再搵條咸魚一齊訓…
好啦!俾人埋左啦…
但等左好耐…個醫生都無出現…
個女主角拎支火柴出黎,想望下同邊條咸魚一齊…

結果,原來醫生已經變左咸魚…咁個女主角,就驚到尖叫…
回復 4# 原罪

係兩個完全唔同性質嘅故事來的:67:
回復  原罪

係兩個完全唔同性質嘅故事來的
七國咁亂 發表於 3-3-2012 01:04 PM

我明!
不過想話…一個故事既結尾…
似你呢個故事既開頭姐~:78:
今個星期,睇咗一套比較冷門嘅戲:活埋,故事係講一個無辜嘅人被人活埋喺一個木棺 ...
七國咁亂 發表於 2-3-2012 06:38 AM

:78:經你介紹後…睇左羅…
我評價無咁高…
但就幾特別…

最近興睇3D電影,小弟睇得唔多,因為四眼,睇呢類電影比較蝕底,而最近睇嘅3D片,就係ghost rider,佢嘅第一集令小弟留下深刻印象,而佢嘅figure嘅價錢,小弟都好難忘:70: !講番套戲,立體嘅效果,同期望仍有一段距離,但變身所加入嘅特技加卡通效果就幾得意,3D效果始終做唔到條鐵鍊飛埋身嘅感覺場面,但著火嘅技術就造得好自然。而片中加插嘅腐蝕魔,造型太似死亡筆記隻死神雷姆啦。至於劇情,就無乜好講,若未睇而想去睇的話,就唔好抱太大期望……
評分:71: :71:

麻甩佬一心走入戲院睇韓國妹嘅心境去睇呢套戲:Sunny,點知比咗個驚喜小弟。那些年式嘅橋,不過講嘅係友情。唓……你梗話又係呢類戲有乜好睇?但可以話比你聽,係另一種感受。七個女仔中學畢業,七種唔同嘅經歷,因一件事而又再相約一齊,回想當年,內容非常攪笑、感人,亦加插唔少當年好hit嘅英文歌,真係好feel (當然嗰啲英文歌係流行至今嘅,絕唔老土) 。當然,亦有令人深思嘅地方:還記得你當年嘅同學、死黨嗎?佢哋而家嘅生活情況你又知幾多?小弟好幸運,仍與一班當年嘅中學同學、死黨保持聯絡 (小弟嘅沈佳宜除外:79:),剛過去嘅星期仲一齊食飯吹水,小弟因工作關係亦已多年無見佢哋,別來無恙大家都好開心:43:。你呢?當你睇完呢齣戲,你會有一丁點嘅衝動嗎?

評分::71::71::71::71:
入場睇咗一套愛情戲:傾城之淚,係一套由三個單元組合而成嘅悲情片,但故事嘅結構已於其他同類型嘅片種睇得太多,每段戲到中段已知結局,但仍被隔離左右嘅抽泣聲影響而有D眼濕濕,除卡士大之外,無乜驚喜…:sleep:

評分::71::71:
好嘞,又到分享電影時間,今次講嘅係爭女特務王,呢套戲係純攪笑片,過程中加插一D動作場面,故事明快,惜女主角唔係好正,又唔係好好笑,但坐喺小弟旁邊有兩位觀眾仲攪笑,完全唔理隔離左右嘅感受,一入場就好似返咗屋企個私人影院度咁,無晒脊骨咁一嘢坐落坐位度,成排櫈都大震咗一嘢,睇戲過程中好誇張咁笑仲加埋身體傾前撞後,真係有得震,無得睇…XYZ#*&%?!:53:

評分 : :71::71:
再嚟一套輕鬆愛情片:嫁個100分的男人,一開場已目不暇給,但橋又係舊橋,氹吓啲港女發吓嫁個有錢人嘅夢,熱愛事業人士,請入場觀賞:35::shy::love::x:34:

評分::71::71:

小弟發現最近嘅戲越唔起眼、越冷門,就會有驚喜 (可能期望唔大)。無錯!冷門到嘩一聲:伊朗式離婚,其實套戲係唔關乜野式,只係改名改得唔係咁好。當然…故事係發生喺伊朗啦,好寫實咁將一對夫婦離婚之後所發生嘅事拍低。整個故事帶引出伊朗人對宗教嘅忠誠、離婚對下一代嘅影響同埋伊朗嘅司法機關有趣之處 (係小弟覺得好得意),整個故事無悶嘅感覺,誠意推荐

評分: :71::71::71::71:
樓主好有心機介紹 / 推介 各戲, 真係晤睇套戲都要支持下 :71:
希望樓主繼續, 小弟有時間必定睇下樓主4good推介 :77:
回復 14# roystoy

多謝支持,thanks:77: