Toysdaily 玩具日報

[影片] 亂劇院 (update 13-2-2013)

連續介紹咗幾套外語片,今次講番齣中國人嘅戲:畫皮II。小弟無睇過聊齋誌異,所以唔知道呢套戲同聊齋一書有無分別,不過印象中聊齋嘅畫皮係艷情小說。講番套戲,故事係講狐妖為要於日蝕時得到一個人真心自願交出心臟令其成人。整套戲嘅畫面非常豐富,當然楊冪亦係觸目之一,周迅同趙薇為達成心願所付出嘅代價亦演繹得非常精彩。而小弟覺得套戲有「身在福中不知福」同「塞翁失馬,焉知非福;塞翁得馬,焉知非禍」嘅警世意味…

評分::71::71::71:

呢次又輪到介紹番一套西片:吸血鬼獵人-林肯,呢套戲幾特別,話林肯出任總統前係一名獵人,而狩獵嘅係一群吸血鬼。之後林肯自修法律,被人賞識下競逐美國總統,並放下屠刀,至力反對奴隸制度。出任總統後,因解放黑奴令吸血鬼無處容身,南北戰爭爆發,林肯再執鬼斧大戰吸血鬼群,全套戲3D效果相當好,值得一睇…

評分::71: :71: :71: :71:

今日再同大家介紹一套外語片,螢之光:羅馬嫁期,由綾瀨遙同藤木直人,加上松雪攪笑演出,令故事非常有趣,當然,拖住另一半去睇就更好睇,呢套戲又教識我乜野叫做乾物女…

小弟再為大家介紹一套西片:蝙蝠俠-夜神起義。故事承上集Batman背負殺人之名,隱世七年後,被已逐出師門嘅同門惡行令佢負傷出山。全套戲重點落咗起感情及動作場面,可惜未能表現新武器Bat嘅威力,有D位有武器唔用係要講手,有拉布之嫌,最後……Batman係朋友終於出現!

今次同大家講吓另一套西片,新宇宙威龍,故事講男主角突然記回自己身世而被追殺,睇完之後小弟都唔知佢其實係喺現實還是喺幻景內,有D混亂…劇情一般…

評分::71::71:

登…登…登…登,今次同各位介紹一套港產片:聽風者。故事講述中國間諜機關出現事故,因而尋找一批聽力奇高嘅人協助挽救。但小弟覺得此片落墨於感情戲,諜戰為副,都拍得幾好睇,偉仔同周迅感情之曖昧,周迅同王學兵感情之犧牲,萱萱同偉仔感情之純真,著實拍得剛好。再講,白內障嘅梁朝偉一樣咁型,真係頂佢唔順。而偉仔所演嘅阿兵獲得「重生」,小弟就已感到呢個係悲劇嘅開始,所謂塞翁得馬、焉知非禍,世事永遠都係:有一得就有一失、針無兩頭利,但真係估唔到要咁轟烈。但此戲都有唔少缺點,一個重傷嘅人點可以咁快復元,一個咁高級嘅間諜點解會咁易被人入屋,一個暗殺嘅行動點會無人支援……等等

評分::71::71::71::71:  雖然有啲影評評為一般,但小弟覺得好好睇
今日向各位介紹番一齣西片:異能感應,故事講述男、女主角調查一啲聲稱有特異功能嘅人,背後其實是否呃神騙鬼,直到另一男主角出現,就出現轉捩點,令第一男主角身陷孤獨無助環境中,最後竟然出現特殊變化,故事有啲地方無清晰咁交代,留比觀眾去幻想……

評分::71::71::71: 活埋導演又一傑作,令你諗到一啲嘢

今日向各位介紹番一齣西片:異能感應,故事講述男、女主角調查一啲聲稱有特異功能嘅人,背後其實是否呃神騙鬼,直到另一男主角出現,就出現轉捩點,令第一男主角身陷孤獨無助環境中,最後竟然出現驚人變化。故事有啲地方無清晰咁交代,留比觀眾去幻想……

評分::71::71::71: 活埋導演又一傑作,令你諗到一啲嘢
:70:支持thanksthanksthanks
聽風者係偽港產片,  在上海開拍,香港配音

登…登…登…登,今次同各位介紹一套港產片:聽風者。故事講述中國間諜機關出現事故,因而尋找一批聽力奇高 ...
七國咁亂 發表於 18-8-2012 03:12 AM
回復 40# taken

唉~~~你話偽就偽啦,不過,小弟建議會員閣下唔好花時間喺度啦,你去上街啦,為你嘅民主自由而努力,去打你要打嘅偽民主派啦…小弟黐線架,比番呢一個小小空間我講吓啲正常嘢,咪打壓小弟呢一類人所有嘅空間,得嘛?高人…
回復 39# egg17

多謝……多謝……多謝山上面嘅朋友
無意慕犯 i just say what i saw. sorry pal.

回復  taken

唉~~~你話偽就偽啦,不過,小弟建議會員閣下唔好花時間喺度啦,你去上街啦,為你&#2 ...
七國咁亂 發表於 3-9-2012 05:57 PM
呢排睇咗套咸戲:喜愛夜蒲2,唔駛講,大家都知道有啲乜嘢睇,但小弟想講嘅,係呢套第二集有啲戲味,為認錯做時光倒流,雖然無乜可能同低低地,不過幾有意思,方力申都幾生鬼。不過,今時今日都仲講邪牌愛差人,好似有啲out;公眾地方make love,就好似過咗啲

評分::71::71::71: OK啦,不過不失…
前幾日睇咗套泰國片:屍骨未忘,故事講一對已談婚論嫁嘅醫生情侶遇到交通意外,女方不幸死去,但因女方陰魂不散,令其他女性唔能夠結識男方。故事拍得幾陰森,但最後發現女方陰魂不散係有一個原因……

評分::71::71::71:男女主角型男靚女