Toysdaily 玩具日報

查看: 4077|回復: 11

[其他] 特攝演員星途小感

o岩o岩開始睇【Liar Game】,忽然見到泉政行(555的 木場勇治)飾演其中一個配角,覺得好可惜。可能因為偏心,我橫看豎看,都覺得佢由外型到演技,都好過男主角。唉~~~

前陣子某日下午,太太看一套午間日劇,我無意中見到....超人迪加!?
噢......其實是那位曾飾演迪加的演員!
記得當年我剛出來工作,雖然本片我沒有看,但那陣子接觸的小朋友最大偶像就是超人迪加,所以很有印象。

我問太太他在此劇是甚麼角色,太太想了想,答:「他好像是那女角的爸爸的公司的職員,擦鞋仔一名~~」
我:「..........」

忽然有感,衷心祝福特攝片中的好演員,離巢後也能好好的發展。
:42:只可以講日本藝能界競爭太大...岩岩先見獸拳戰隊個女奸角(平田裕香)原來是水著女優...到底要"西"幾多個出黎先揀到佢:42:
演超人廸加既係上一代日本偶像組合V6既長野博
o岩o岩開始睇【Liar Game】,忽然見到泉政行(555的 木場勇治)飾演其中一個配角,覺得好可惜。可能因為偏心 ...
Garycharm 發表於 17-10-2010 11:34 PM

日本藝能界從來都係得就得唔得就無得留低,競爭大就一定ga喇。總好過香港靠識人吖,有料都無機會...........

天道同電王唔係紅咗出嚟囉,其實演特攝片係一個Nobody藝人讓全日本觀衆認識佢嘅機會,鐘唔鍾意都對足佢一年,之後點,就睇經理人事務所嘅能力喇~
古加男主角‘小田切讓' 已經升上神枱啦!
只可以講日本藝能界競爭太大...岩岩先見獸拳戰隊個女奸角(平田裕香)原來是水著女優...到底要"西"幾多個 ...
巴武藏 發表於 18-10-2010 01:29 AM

造型一般, 但小弟覺得佢都幾索...:35:
日本藝能界從來都係得就得唔得就無得留低,競爭大就一定ga喇。總好過香港靠識人吖,有料都無機會.. ...
Tasuku 發表於 18-10-2010 04:48 AM

有一年番組去畀人認識,又可以訓練演技,的確係一個好機會
所以好反感小田切讓當年拍完空我後反面唔認人,好傷人心
好過tvb來來去去都係林夆
日本藝能界從來都係得就得唔得就無得留低,競爭大就一定ga喇。總好過香港靠識人吖,有料都無機會.. ...
Tasuku 發表於 18-10-2010 04:48 AM

絕對同意你的講法,睇睇酒井法子,就算人氣高,但一出毒品醜聞就要淪落去拍AV片,相反香港D所謂偽人,衰o左重友大把人保住又乜野洗底,又乜野俾多次機會.........:45:
咁都有 d 個別例子 既 ...
for example ... kuuga 的 小田切讓 都發展的幾好丫 .... 雖然佢都唔太 鍾意 人地講佢拍過 特攝.
頭像被屏蔽
如果以為有料就可以發為就真係naive囉.

有料只係基本, 仲要識人, 仲要識做人, 仲要有人識做你, 先會有得上位. bad-aries 發表於 19-10-2010 07:02 PM

有麝自然香當然已經不合時宜,天地人和配合當然緊要。

但係,香港藝人好多真係連基本都無,唱、跳、做,都無樣掂,靠做勢力捧出嚟。
讀演藝學院已經唔係入行途徑,唔係個個都想做明星紅人,只想從事演藝行業當份工作,可惜就連演話劇嘅出路,做幕後嘅出路,香港都唔多!

外國或者日本雖然行內競爭大,想紅好難,但係如果你想投身演藝行業,有一定嘅門路接受訓練,再考入唔同嘅單位或劇團,作為一個職業基本生計不成問題。

香港樣樣都黑箱作業,機會永遠只留俾有關係人士,做完嘢竟然收唔到錢,你嘅創作用第個人嘅名出街,難怪人材就不斷流失,劣質新人補上,要幾騎呢有幾騎呢,都唔使揾D咁甩皮甩骨頂上,香港真係大鑊喇!