Toysdaily 玩具日報

查看: 18219|回復: 25

三道板斧~REVO. GETTER DRAGON~

原來上一次REVOLETCH出三一萬能俠已經是兩年前的事了
兩年前的今天寫了同系列的紅及黑三一的介紹,今天看看兩年後的兩款有幾多的改變.
這一篇先看紅色的GETTER DRAGON.
舊的三一已經被封印在倉底了,所以沒有拿來比較.單靠印象中的比較一下.
關節設計是改變了一點,膝關節用了之前天元突破的紅蓮設計所以可動範圍多了一點.頸關節因為今次頭跟頸有作分件處理,擺起姿勢來好看又自然多了,是今次較為感動的改善!(想想如果像之前一樣的設計,那出劇他.時就像訓理頸的樣子多掃興.)之外張開的那一對手掌今次也加上了關節,這樣擺姿勢時也多一點變化及更傳神.
不過就整體活動性是沒有太大改變的,風格上還是老樣子,好好站的不成總要擺個誇張姿勢才好看.

其他基本上色的質素是沒什麼改變的,因注塑上產上的縮水變形一類問題也沒有改善,一直都期望REVOLTECH系列可以用多一點ABS,PS之類的塑料.
配件其實也沒有多了幾多,今次DRAGON有一對翼,一對斧 ,一個出劇他.時的頭,幾對手,一件透明件效果及較為有趣的第三道板斧一個旋轉效果的斧頭.

有點好奇其他朋友對於那些視覺系的配件有什麼感想?我自己因為會影相,當然是多多益善,但是單就拿上手玩來說真的只是賺個擺的感覺,像今次的劇他.效果還好,轉轉斧除了影相我真的不會拿出來玩.
另一分別就是價格了,之前是2,000YEN,現在是2,400YEN加了400YEN但整體質量其實差不多我只好當是兩年來的通貨膨脹好了
沒有武器時是有點呆,但一拿上兩度板斧殺氣就來了.
值得一提是那對斧頭的上色真的不錯,質感很好.
一開始感覺一般般的傢伙,不過拿在手上慢慢影,又樂了半晚.
下一篇NEO GETTER!!

本身一直有一個疑問,今次兩隻GETTER其實係咪比之前既細隻左.....?:? :?
圖中係平排擺放影既相,高度已見有相差,手手腳腳好似比之前幼....:44:
其實會唔會GETTER DRAGON係比舊三一細隻既呢?
其實gundam由mia 變成 robot 魂及 山口式由細盒變大盒,

我覺得山口式無什麼大變, 個盒大左, d parts 差唔多, 好似呢隻 getter, 同之前個隻真三一, 之前個隻都係一百蚊內, 而家隻getter成百四左右, 將d parts 分落去個大d 既盒, 最多多左個box 裝parts, 個box 成40蚊.:time:

仲有, 隻getter上色好差, 塊面d 色出曬位, 隻腳d黑線好似用左隻小兒麻痺手油咁, 震震下.

仲之出口除左因為我係三一死士先會買, 其他............noway.........:o
SARU:
比例係有問題的,元祖三一不到40M.GETTER G是50M...
不過比例這玩意在故事及系列中就不用太上心了.因為出品的都唔多會考慮這問題.

馬仔:
香港零售價分別較大,這由很多原因導致.
日本方面官方零售加了400YEN,約是20%左右.在買方的立場只有貴,真的無乜改變.
不過如果在製造一方就無奈了,因為加左都可能追唔上成本...我本身在廠工作,呢方面比較有點感受.
山口式講例係冇乜意義的,但Getter G係山口家中算細隻大家應該唔會有異議…但,好玩咪得囉!:71:
原帖由 warxv 於 22-9-2009 06:04 PM 發表
原來上一次REVOLETCH出三一萬能俠已經是兩年前的事了…
兩年前的今天寫了同系列的紅及黑三一的介紹,今天看 ...

:@ 0下! 兩年前?  warxv 兄唔講都唔覺.:ice:
不過, 小弟還記得兩年前山口黑三一的驚喜 (I am not talking about the QC).  But not much this time...:78::64:

依家半放棄山口了、無乜心水機體。
山口還是第一隻三一最正~~

果然:
經典是可一不可再
對眼我覺得好有問題...
感覺上唔夠長, 搞到好似粒星星咁=.=
武器方面唔係太豐富, 個轉轉斧我都覺得無咩用

反而neo getter就好好玩, 隻手飛下飛下, 擺到好多pose
:71: nice photo
上半身同胸肌大返D就好睇、仲有高返D:x

感覺太瘦...:(
三一…幾估唔到一個長出長有既角色…:(
出下出下仲多過韋基利…:oh:
我最後是入真三一1號(普通版)…

越出越多,越出越貴…已經無左又平又抵玩既感覺…
山口加左價之後我都無買過
聽好多大大話轉左包裝之後質素有改善
所以都襯住呢對人氣之作推出之時去睇下實物
但望左幾盒, 真係唔覺有改善
所以最後都係放返低走人:79:
山口式..已經叫做翻炒式:67:
當初山口每月有唔同類型機體出、價錢平!:handshake:

但後來不斷出EVA, 天元、怱略其他fans、貴咗、質素唔覺有乜改善、以至依家咁:oh:

希望山口出多D其他款仲好。