Toysdaily 玩具日報

查看: 44574|回復: 37

[ENTERBAY] 終極一戰!!ENTER THE DRAGON 龍爭虎鬥 韓先生 VS 李小龍 (70+ pics)

前言:

龍爭虎鬥》(英語Enter the Dragon), 是李小龍第四部電影,亦是最後一部在他生前完整地完成的作品。《龍爭虎鬥》在香港拍攝,是由美國華納兄弟公司及嘉禾出品的好萊塢大製作功夫電影。電影導演是羅拔·高洛斯;其他攝影編劇剪接等皆是美國人。龍爭虎鬥在1973年1月正式開拍。

劇中以少林寺為內容。少林高僧有兩名弟子,大弟子(石堅飾)背叛師門,在私人上經營不法勾當。幼弟子(李小龍飾)為師傅(喬宏飾)清理門戶,乘武術比賽到島上,先後擊敗其他高手,之後與石堅決生死鬥。
石堅在《龍爭虎鬥》中,飾演大反派「韓先生」角色,石堅在片中盡顯其武術功架,將北派武功呈現觀眾眼前,當中與李小龍的對壘更是精彩連連。

(維基百科)

來到石堅最後一篇分享,發揮真正奸人本色既「韓先生」。
不知為何總對奸角有點著迷更甚於主角,
在情意結之下買入地台及EB的小龍(是精武門版,因為龍爭虎鬥版太貴了)
為了完成我心中的奸雄,著埋「韓先生」服裝,
終於,成就了以下既情景:ENTER THE DRAGON 龍爭虎鬥 韓先生 VS 李小龍!
有請∼

黎吖,試下你對我既信心。

一個人要做到心狠手辣並唔係一件容易既事,

係要有好強大既意志先可以成功既。

所以你要有信心,唔係你點做大事吖?

呢間我的既兵器房...

或者你會覺得,呢度既兵器同今日既時代係格格不入。

但係響羅馬,歐洲,日本,所有既勇士都崇拜武力。

因為只有武力,先可以統治一切。

如果呢個社會冇咗武力…

哈,果陣我真係唔敢想像,呢個社會會變成點樣。

咦,呢件乜黎嫁?哈,係一件紀念品。

先試虎爪!!

第一場本來係地面打的,但張就下啦!

小龍先攻!!

嘩喳∼

唔還拖當我病貓∼

韓先生飛踢!!

劇情一轉,到達兵器房。

你殺死我既親人,又背叛師門。

嘿嘿∼

中!!

經典一刻!!

韓先生飛爪∼

幣∼處於下風添......

我擋,再擋!!

納“傢餐”再打過!!

好漢不吃眼前虧,閃!!

所謂敵人,只不過係一個幻影......

而真正既敵人就藏身於其後。

如果你能夠消滅幻影......

即係能消滅敵人既真身。

多謝大家收睇,劇終!!
如果好睇既留個言鼓勵下啦,整咗兩日嫁啦∼:49:
:77: :77: :77:
好!!!!!!!!
敢問堅叔是ht嗎?
EB的RM05素體:he:

敢問堅叔是ht嗎?
KGarnett 發表於 26-1-2012 05:36 PM
好圖,貓貓都有:71::71:
係短爪D毛毛多得滯:(:(
好!!!!!!!!
赞!!!!!!!!!
谢谢
精彩又有心機的拍攝, 抵讚 !
頭像被屏蔽
你真是有導演潛質..
好好睇呀, 我睇哂, thx dick兄:43:
讚絕!:71:
您的帖子長度不符合要求。
再一次重溫[龍爭虎鬥],樓主呢出戲拍得好好,一定叫好又叫座,無限量支持。想問聲韓先生套衫同皮鞋係邊度買,同幾錢? 謝。
超正~! 心機之作~~

經典情節同經典對白重現~~~

比韓先生著返對襪仲更加好~~
另外...個d鏡上面有一層薄膜...睇相好似仲未撕走...
撕走之後...鏡面效果會更加清晰...唔會朦查查...
十卜十卜師兄好有心機~~~~~好正
超正嘅分享!
好有誠意嘅帖,讚!!:71: