Toysdaily 玩具日報

查看: 58645|回復: 68

[玩具報告]魂SPEC-宇宙之騎士

故事相信唔駛我多介紹,TV版於1992年2月18日至1993年2月2日於東京電視台放映。這部動畫的前身是1975年的動畫宇宙騎士(宇宙の騎士テッカマン),但故事上和這部沒關係。其主要人物曾在本作的倒數第二集客串登場。
主角叫做D-boy,即dangerous boy,他一家人的太空船被外星蟲捉住,全家人被改造;幸好主角在改造中被父親救出,後來回到地球與聯邦軍對抗魔蟲。最慘的是,主角要不斷與自已相識的改造人戰鬥,包括以前的師父及弟弟。可說是一個悲慘的英雄。
故事係介紹咁多,都係一齊研究下隻魂spec玩具。叫得魂spec,即未到合金魂的級數,但又算受歡迎的角色,大部份全膠宴當然是意料中事
只有碧加斯大腿是合金, 仲有body的4條合金支架。玩具大部份以"啤膠"制造,即硬得黎幾脆,所以玩時要十分小心。只有PEGAS的角是PVC造,因變形時有機會要扭曲小小角。
首先唔好理價錢,盒面artwork尚算靚仔!

打開盒面,入面有Tekkaman Blade及 Pegas

個座好似主角的變身器,綠色透明件,好靚

主角有兩個位玩時要特別小心,就是頭上的長角及換手掌的關節圖波仔,兩樣都好幼細,好驚整爛~~

當然可打開肩的發炮位,整体關節不多,而且手臂及腿間的活動能力有限。

主角有雙頭矛武器,是分開兩枝插入手內。

其他配件,包括雙頭矛,拳三對及放入Pegas內的變身換件

Pegas我覺得幾型仔(似我肥仔掛XD),雖笨重但好好手感。唔錯~

近睇~~

後面

俾個型D的角度~~

有對手俾我換,都好!!

主角放入Pegas內要做一些功夫,包括換頭,手要卷在腹前,腳要伸直

打開後面入內

影下後面先!!

剛剛好放到!

收納時Pegas頭部要打開

來張大合照先~~

Pegas變型成飛行型態時,頭部要縮入身体內

型仔掛!~~

Tekkaman Blade要坐上去,又要變型態

可以做到呢個姿態,好滿意,都係0果句,小心手腕的圓波仔~好驚整爛

謝謝大家觀看!!

好膠....好貴...:cool:
又好想買:die:

回覆 1# 的文章

謝謝老師詳細報導...第2個留名.....:64:

:$  Good, 我o個隻聽日就開......

謝分享......
...我不要衝動
咁夜都出埋份咁詳細既報告!!
辛苦晒呀老師...
好詳盡...!THX!!
P.S.好一句~"首先唔好理價錢,盒面artwork尚算靚仔":75:
:71: :71: super good!!!!!!!!!!!!
雖然好鐘意 D BOY.......但個價:56:

最重要係配件出得重好過主菜:53:

都係等armor plus,睇下出成怎樣:cool:
U are really back!  Lo C!  :$ :$ :$

I will consider to buy it after work today!  :handshake:   A lot of things need to buy................ :(
原帖由 呂奉先 於 24-7-2009 04:58 AM 發表
咁夜都出埋份咁詳細既報告!!
辛苦晒呀老師...

X 2. :64: But the toy is really "fans-oriented".....
這麼簡單的合體都要換件:80:
頭像被屏蔽
宇宙騎士條大脾隙 :cool:
d圖應該毒到唔少人:$
都幾正 :$
老師咁夜都整份咁詳細的玩後報告,真係辛苦晒:64:
講真,真係幾毒下, 不過太貴了, 負擔唔起 ~~
多謝老師的報告!雖然我幾鍾意佢,但係呢個月太多勁野出.......:44: ......