Toysdaily 玩具日報

查看: 29892|回復: 59

[分享討論] 初玩sic悲忿一報

開左盒sic 28,,,頭頭好開心,,始終外觀好型下,,之後先黎郁下手腳..比預期生硬,望下說明書,,無教點拎實把劍,,到而家都未知,,只有教點換狼裝..開始接2連3事件發生,,
1)中間想拔隻腳出黎,,點知就斷左la,,接駁個關節位個圈圈,,(拎aa膠痴實左,,,oh,,,右腳就咁以後無得郁)
2)膝頭蓋粒銀塊亦隨無耐又甩埋出黎,但呢舊好彩可以就咁裝上去,,但都好鬆下,,(換完狼裝後,換返 555上去時另一邊都甩埋)
3)換狼裝時基本上好多部件都裝上去一係就過鬆,一係就安唔入(尤其頭+腰部)

想問咁多位sic c hing~~~~~~~~~~其他係咪都係咁嫁,,(52,emperor form,king form等...)??????
我平時買左SIC,好少拎黎玩...只是display..
每隻都拎住武器....太型了....
早排無聊拎出黎....發現有兩隻因武器太重...
成隻手斷左..但還拎住武器的
好恐怖.......
So 放棄了買SIC
我隻轟天馬同隻裁鬼, 放係櫃一排, 攞出一郁, d關節就碎開了............
sic11,奇侠单车,机车副车盖开闭关节碎裂

bandai用可塑性好的塑料,制作sic,但问题就是强度不足,会爆裂
我隻sic 37劍, 一拎起, 手同腳都斷左:53:
:time:sic !!

我都試個...隻sic limited裁鬼第一次一開盒就爛左隻右手...我啞左....
相反隻龍騎就點玩點跌都唔爛
其他只有白虎試個由高處墮下無左隻手....其他都未試個玩爛....
得別係電王同kiva 已經硬淨左好多.....
所以玩舊ga sic 要好講運氣同要好小心去屈關節....
新ga電王打後ga就可以放心d去玩....
祝你好運.....:!

回復 5# cheung2701

我隻35又係壯士斷臂, 好在斷係個較位, 用AA膠痴左又郁得返, 不過見過鬼都怕黑, 所以都係擺定POST DISPLAY ONLY. 其他系列就冇爛過, 不過又係鬆關節既問題, 要用BULL TACK固定.

不過我諗放得耐D膠都係會氧化........
:oh: sosad
其實唔洗痴實佢嫁,
我之前都有sic faiz系列....
全部腳部既關節都裂開左,因為根本唔岩位[ 個黑膠圈圈細左D ]
而中間果條[ 柱體係金屬 ],係會逼爆個圈圈....

咁我就...首先將果條[ 金屬柱體 ]頂出黎,
痴番好個[ 黑色膠圈圈 ],再磨番大少少個[ 圈圈 ]既''內徑''(不過小心磨得個窿太大),
再插番支[ 金屬柱體 ]入去就得左~~~~*
我隻隻都係咁做,而且搞掂之後...仍然可以罷甫士/站立。
無必要將佢痴死嫁.............:42:
回復  cheung2701

我隻35又係壯士斷臂, 好在斷係個較位, 用AA膠痴左又郁得返, 不過見過鬼都怕黑, ...
wilson917 發表於 13-3-2010 01:40 AM

:Q所以對劍響鬼依d根本唔值得高追....好似7魚買隻爛ga返黎真係人都顛....:die:
早期既SIC多缺憾
龍騎系列除左長短腳之外,手肘同膝蓋關節極易爛,換裝少D玩好
555系列就已經叫做好左,係腰帶D配件又多又鬆又易唔見,玩上手都可以
響鬼同劍系列關節都算實淨,未見過玩爛,但換裝後肩甲的設計問題大
有咩理由會用咁幼既STICK-BALL JOINT(如裝甲響鬼,劍KING FORM),基本用錯力就一定斷
電王打後的除了配件甩漏外,本體已經冇問題,完全可放心玩
所以對劍響鬼依d根本唔值得高追....好似7魚買隻爛ga返黎真係人都顛....
waialan 發表於 13-3-2010 03:28 AM

其實跟本冇玩具值得"高追"
我都係啊!!!!!!!!!!

手腕位買返黎發現有裂痕

搞到依家唔敢抆返隻手出黎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

以後都唔買..同以後都唔敢去"果到"買
:oso sad