Toysdaily 玩具日報

查看: 11239|回復: 12

Sigma DP2 的威力

很久沒有買相機了,因覺得DC仔影像質素唔夠,DSLR又太大,故一值都沒大興趣買相機,家中用的DC,其性質純粹與一個電飯煲無異。 我之前最愛用 CONTAX G2,但要曬相,真係好痛苦!
年多前一直有留意SIGMA DP1,但一直未有出手,到最近 DP2 ,終於忍耐不住! 其相片質素實在太勁! FOVEON X3 真的利害!買回來後,真是愛死它了! 雖然操作上真的一般(很慢),但只要把它當作傳統Range Finder相機用,每張相影前想一想,這感覺真好!
小小試影:

My forum
http://www.flickr.com/photos/davohnvision/

d相好正 :71: 但個價錢都幾... :50:
:73: 色彩還原度有絕對保証~
:58: 不過定位真係幾矛盾, 如果可以好似 micro 4/3 咁就一流; Olympus E-P1 ~
大大有水準先可以影得靚先真。:^
very nice, did you use PS to adjust..?

回覆 5# 的文章

just use the Sigma software to open the raw files than use auto to do simple adjustment.
the flowers are so nice ar!!
差少少錢
點解唔買olympus 部新機??

回覆 8# 的文章

Olympus p1 - 我都有興趣,但 4/3 係統尚算新,睇定D,了解清楚後才入手!
Sigma DP2 已考慮很久了,此機設定好配合我的要求!我不喜歡太易操作的相機,因我喜歡煩!
原帖由 davohnx 於 23-6-2009 06:04 PM 發表
Olympus p1 - 我都有興趣,但 4/3 係統尚算新,睇定D,了解清楚後才入手!
Sigma DP2 已考慮很久了,此機設定好配合我的要求!我不喜歡太易操作的相機,因我喜歡煩!

NOT p1 , 係E-p1
http://tw.myblog.yahoo.com/jj_chern/article?mid=1160&prev=-1&next=1153
呢部好機 但係因為感光元件令部機既2.8光圈 41MM變形得算得上嚴重 令我覺得敗筆 當然 呢部機其他方便黎講係優勝好多好多部DC既!! DP2唔係差 只係我要求高

呢張差些少

最鍾意呢張!
D 色好似太濃, 個saturation多左d。不過d image幾利。