Toysdaily 玩具日報

查看: 32210|回復: 37

[分享討論] 青島文化既老餅合体戰艦番番番番番出啦!!(番好多次)

雖然係咁, 我都好鍾意!!!

細個買細盒版, 大個要買呢隻

個人最鍾意呢架

總係覺得係Maginzer

同埋4合1大和號(其實成個系列都係Red Hawk

當時見到個船頭係零式機, 好憎!! 但係設計同配色其實好吸引, 最後都中佐

重有重有, 一集都無睇過但係好鍾意佢D戰艦既MJ萬能號 啦!!
Should be this month and next month, about 4TY la
原帖由 KEYMANGER 於 10-5-2009 09:22 PM 發表
雖然係咁, 我都好鍾意!!!

細個買細盒版, 大個要買呢隻

...

我又要依隻.......:handshake:
:$   When I was a kid, I also used to build the small ones by 青島 Aoishima i.e. 要集齊四細盒才能結合成機械人或戰艦的模型 bought by my father at 舊屋村(七層高)街市的玩具檔 in the early 70's.  But, according to my memory, I have never collected a whole set of 4 so far. :(  It is really great to see their box art photos (the big sets) again. :64: but I no longer have the passion to collect them lor .... :78:

青島以前嘅四合一模型, 相信好多人以前都有買過, 因為平.
其實真係幾好架, 以前賣HKD3.00一盒, 好多小朋友都可以買得起, 可玩性又高.

(photo from yahoo jp)
原帖由 DIG 於 11-5-2009 10:18 AM 發表
.... 相信好多人以前都有買過, 因為平.
其實真係幾好架, 以前賣HKD3.00一盒, 好多小朋友都可以買得起, 可玩性又高.

Yes, $3 .... and there were plenty of choice (including robots unknown). :78:

$2.5 咋! :73:
:56:  以前細個淨係企係度睇一睇就好耐 , 淨睇都好满足因為跟本沒可能買. 依家睇番依然好吸引.
我要四合一模型~~~:help:

only still have this
亞特蘭大

這一盒令我回想起很多童年事...............

:$ :$ :$
這些模型!  小時候陪伴我成長!  考試測驗成績好,"麻麻"便買給我。
現在麻麻已經在天國了!

:79: :79: :79:

不單是兒時回憶啊! 是親情的回憶啊!
我記得細個有泰坦3同 g7, 雖然細個好窮, 但媽媽都肯買比我, 母愛真係好偉大
引用星島的一篇介紹

([url=]星島日報
[/url]報道)走過模型店,看見BANDI廠新推出的高達模型。模件四色成形,比例精準,不雖膠水、簡單素組就可以完成。稍為加點修飾如滲綫,就能做到高水平的高達。簡單易砌的模型是大勢所趨。不過這並不是BANDAI創先河,真正的先行者是三十多年前[url=]青島
[/url]模型。青島不是中國的青島,正名是青島文化教材社,MADE IN JAPAN的。
  如你是七十年代出生的朋友,必定對青島文化模型有印象。童年時我最愛就是到文具店購買青島模型。青島出品以廉價取勝,二元五角有交易。最特別首推他的合體模型—-「ミニ合體」。當時小朋友不知道日文「ミニ」是mini「迷你」的意思,紛紛將它稱為「三二合體」。合體模型最有創意的地方,是將我們熟悉的機械人,分體出售。模型公司很聰明,知道小孩子沒有很多零用錢,所以將機械人拆件,讓孩子們以二元五角,就可買他的「頭、身、手、腳」任何一部分。當然,我們不會滿足於只買一個部分,於是便分期買下其他份替機械人「合體」。由於某些型號特別受歡迎,你有可能永遠買不齊四盒,故只好買其他機械人的身體合體了。這亦是模型有趣的地方,你可以自組一個獨特的機械人。
  到舊文具店尋寶
  印象中合體模型因為大受歡迎,推出達六十多號款。公司當時為了分體出售,連一些設計上沒有分體的機械人,也紛紛斬件推出。例如百變龍便是一例——頭部是坦克,腳部是綿羊仔,都是些騎呢設計。這些廉價模型,因為消耗量大,所以能完整留下來的是鳳毛麟角,今天在[url=]日本
[/url]是當炒的貴貨。香港當年有大量這些模型出售,或許某天到舊文具店尋尋寶,你還可找到這些珍品呢!關於青島文化模型,還有不少有趣回憶,下回再續。
有無朋友曾經玩過有摩打上縺的機械人模型,我估都有25年歷史了
老餅集體回憶呢~
記得應該係高達出現之前呵~
好似冇說明書呵~
可惜當年冇留任何記錄...:die: