Toysdaily 玩具日報

查看: 11213|回復: 24

[分享討論] 大和號是STAR WARS + ALIENS

收到了場刋, 只睇場面都好震撼! 是1/300比例的設定 佐渡医生(片中是女性) 之ROBOT  異星人feel的迪斯拉艦    迪斯拉不是總统, 而是ALIENS!!      睇完本震撼性超厚場刊,知道係star wars + Alien, Yamato忠迷可能唔接受,但我己經將佢由特撮片升到特技電影
,超期待!
I am also waiting to see:34:
上星期嚮日本~
已經安排定去邊度睇... 可惜抽唔到時間~
:die:
似 天煞地球反擊戰 + 珍珠港 多啲喎 :66:
唔係STAR WARS + ALIENS
已經被公認佢地今次"參考"對像係TV新版嘅太空堡壘卡拉迪加,
如果你睇過就會知我講乜~
I see.....日本在職動畫行業朋友都有報料, 山崎努之前有兩位超級導演被邀請but finally理念有別所以退出
1. 樋口真嗣(太軍國)
2.岩井俊二(提材係STER TREK的THE VOYAGE HOME) 不能接受

而另一單大和号的事倩亦都鉄定2011年10月發生, 想信在11年中公報, 由於涉及合約不能公開, 大家留意拉
see.....日本在職動畫行業朋友都有報料, 山崎努之前有兩位超級導演被邀請but finally理念有別所以退出
2.岩井俊二(提材係STER TREK的THE VOYAGE HOME) 不能接受

而另一單大和号的事倩亦都鉄定2011年10月發生, 想信在11年中公報, 由於涉及合約不能公開, 大家留意拉
see.....日本在職動畫行業朋友都有報料, 山崎努之前有兩位超級導演被邀請but finally理念有別所以退出

1.  ...
KEYMANGER 發表於 2-1-2011 03:21 PM

期待你往後嘅報導~~~~
頭像被屏蔽
期待,不過聽講套戲响日本個邊唔多掂喎

本片開画5週,日本票房紀錄一直高據頭4位,亦曾經係第1位。
唔明華文報道一直都唱衰,講到無人睇咁樣,
其實只要你上日本google網一查keyword"興行",即刻睇到所有票房紀錄,就知道哩d人係有心誤導大家!
本片開画5週,日本票房紀錄一直高據頭4位,亦曾經係第1位。
唔明華文報道一直都唱衰,講到無人睇咁樣 ...
Tasuku 發表於 5-1-2011 10:41 PM

That's because the ship itself is the problem. I debated with my uncle sme 20 years ago about the ship and still they thought it is a symbol of Japanese Army. Sad but true.
That's because the ship itself is the problem. I debated with my uncle sme 20 years ago about the  ...
Panzer 發表於 5-1-2011 11:33 PM

睇戲都要政治正確?香港玩「」完!
二三十年前我地鍾意睇日本嘢嘅人,簡直被視為漢奸,所以我唔鍾意依家嗰d以賣民族情緒作招來、揾錢為實嘅電影喺度散播仇外思想,衰過d政客多多聲。

YAMATO歴史上係像徵乜嘢係一件事,用於作品像徵乜嘢又係另一件事。
STAR TREK 入面都有隻YAMATO,唔通又軍國主義?
上次套直情講二戰大和号,問題咪仲大?作品內都係似勵志片多d,我想佢講多d軍魂tim,換轉美國片、中國片、印度片拍同樣題材都會以自己軍隊為榮好正常!

我覺得有人利用文化產物去達到政治宣傅目的,先致最得人驚。
鬧三鬧四嗰d人,不如正視日本自衛隊將會升格為「自衛軍」仲好啦,套戲講打外星人救地球ga咋,全地球都只有日本人只不過係本色化嘅一種表現方式~
回復 11# katoributa

其實係好收得,拆合港幣都億幾,不過製作費大之外,Johnny事務所大噬一筆,佢地啲星嘅character right同廸士尼一樣逐樣計,木村出宣傳係好貴,連網上出相都要計錢,你可以check下過去馮親有johnny藝人的作品,網上報導都唔可以有相呢....