Toysdaily 玩具日報

查看: 3455|回復: 13

豬流感題外感想「轉」

當年沙士中國隱暪疫情,各國大力批評中國做事作風,
香港人更仇視敵對..........

今日世界大國....美國隱暪豬流感疫情,導致病毒不斷擴散,
但全世界赫竟吞聲忍氣,視若無睹........
連一向鍾意問責制既「香港人」亦隻字不提....

人性既歧視程度真係好可怕.
如果隱暪既係大陸,普羅大眾唔知會有咩反應呢.....:o
呢個世界一向充滿歧視, 無謂咁上心啦:78:
中國人只會打中國人, 無計, 所以唔怪得班"港燦", 佢地只係依循中國人既傳統行事:78:
:67: 阿媽琴日買左一盒口罩番黎,睇黎遲d又要帶口罩搭車

其實都有好多人指責墨西哥當初隱暪疫情喎, 只係你地HK太遠所以唔知o者
沙士果陣個源頭係中國, o係正香港上面, 更令到香港成為疫區
但今次源頭係墨西哥, 離香港咁遠, 而且暫時都仲未點影響到香港, 香港人又有咩好嘈??
仲有就係... 關美國咩事??:(

仲有就係, 中國不嬲都成日隱暪呢樣隱暪果樣架啦, 所以沙士果次搞到咁大比人圍插都好正常

打個比喻, 當你有個frd次次約親佢都遲到, 之後有次仲遲成幾個鐘, 肯定俾人圍插啦
但如果係另一個frd遲幾個鐘, 相信一定俾人插得無咁勁
原帖由 Devil_Fudou 於 29-4-2009 03:52 PM 發表
其實都有好多人指責墨西哥當初隱暪疫情喎, 只係你地HK太遠所以唔知o者
沙士果陣個源頭係中國, o係正香港上面, 更令到香港成為疫區
但今次源頭係墨西哥, 離香港咁遠, 而且暫時都仲未點影響到香港, 香港人又有咩好嘈 ...

源頭響"墨西哥東部韋拉克魯斯州一個美資大型豬場",
資方早響上年已匯報返美國,只係一直冇公開.
原帖由 Devil_Fudou 於 29-4-2009 04:05 PM 發表
仲有就係, 中國不嬲都成日隱暪呢樣隱暪果樣架啦, 所以沙士果次搞到咁大比人圍插都好正常

打個比喻, 當你有個frd次次約親佢都遲到, 之後有次仲遲成幾個鐘, 肯定俾人圍插啦
但如果係另一個frd遲幾個鐘, 相信一定俾 ...

我相信美國隱暪既野唔會比中國少咯,
問題係每次踼爆後佢總會搵到替死鬼.
(依家唔係中美大戰,果d唔講喇)

慣性錯同間中錯並冇分別,分別係在於係無意咁錯定刻意咁去錯,
不論沙士定係豬感,都係有人刻意去禁.
原帖由 路人丙 於 29-4-2009 04:21 AM 發表
慣性錯同間中錯並冇分別,分別係在於係無意咁錯定刻意咁去錯,
不論沙士定係豬感,都係有人刻意去禁.

無錯, 慣性錯同間中錯係一d分別都無, 但而家問題係, 人, 係明顯討厭慣性錯多過間中錯

再講, 就算人地係擺明岐視中國都係d中國人自己攞黎
三罪清安, 盜版問題, 等等等等, 多不勝數

原帖由 Devil_Fudou 於 29-4-2009 04:28 PM 發表
無錯, 慣性錯同間中錯係一d分別都無, 但而家問題係, 人係明顯討厭慣性錯多過間中錯
再講, 就算人地係擺明岐視中國都係d中國人自己攞黎

依家既人明顯係鍾意針對錯,而唔會去面對非針對既錯,哩種就係叫做歧視.
首文正正係講緊針對性.
而針對既性質並非事情,而係人,甚至係一個國家.
針對性冇話攞唔攞尼,因為每件事情都要「客觀」,
因外來原素而影響客觀,又點稱得上為公平呢?
非公平正正同民主背道而馳,咁香港人所謂既民主咪等如針對錯既歧視咯.
原帖由 Devil_Fudou 於 29-4-2009 04:28 PM 發表
三罪清安, 盜版問題, 等等等等, 多不勝數

一單就還一單,如要講盜版既題外話,美國盜用德國既技術應該係天下之冠.
絕對同意,丙兄有睇報紙應該留意到,印尼世衛代表更作出陰謀論,指有大國嘅藥品製造商為提高利潤而"故意"於發展中國家散播病毒:67:
呢D事真係唔出奇,正如D防毒軟件咁之嘛,無求佢點供,總有PK會做D陰質野!
原帖由 yabuki_joe 於 29-4-2009 05:34 PM 發表
絕對同意,丙兄有睇報紙應該留意到,印尼世衛代表更作出陰謀論,指有大國嘅藥品製造商為提高利潤而"故意"於發展中國家散播病毒:67:
呢D事真係唔出奇,正如D防毒軟件咁之嘛,無求佢點供,總有PK會做D陰質野!

有d野冇証據我唔敢講,但有留意佢既擴散速度同路線真係好唔尋常.
佢係擴散得好快,但響某個時間係突然停左一陣,跟住先大爆發.
:( :(