Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享 (超越DSLR!)

回覆 35# 的文章

果然係朦左d喎....
咁我懷疑...大大的相機鏡頭唔夠清潔....又或者...可能入面已然發左發霉...:o
原帖由 黑武士 於 10-4-2009 12:30 發表
if u have DSLR & 2-3 Flash,
u can take a better quality photo...

aiya... of coz la... :62:
the purpose of this thread is to help bros to utilize their DC will minimal cost ma....:35:
原帖由 Gundam@EFSF 於 11-4-2009 10:33 AM 發表

aiya... of coz la... :62:
the purpose of this thread is to help bros to utilize their DC will minimal cost ma....:35:

同埋老實講,就算用DSLR,
都仲要買兩枝靚鏡,
又要補光燈或太陽燈,
又要腳架...
有時我覺得影玩具純粹為開心,
攪到咁煩就好似本末倒置(當然有人覺得咁set 個陣影野都係樂趣啦)
我覺得買部Prosumer 機加閃光燈影已經好好了

原帖由 Gundam@EFSF 於 11-4-2009 01:38 AM 發表

aiya... that exactly why I emphasize the function of tripod... try it & with +EV & u will see the differeence!

用tripod等既方法增加曝光最多令張相光番d

但始終做唔到有明確光線打落去既美感....真係差好遠ga....

所以我而家都係拎黃昏時間的自然光泥做光源....不過唔係日日都咁好天...

例好:昨日求其影的一幅
thank you for your advice:handshake:
唔係撥冷水,如果用check相軟件既話,單反同DC既數值係兩碼子既事,曬出黎都有分別:45:
DC點都唔及單反:55: 兩者技術係兩樣野:49:
原帖由 KAMINA 於 11-4-2009 01:12 PM 發表

但始終做唔到有明確光線打落去既美感....真係差好遠ga....

所以我而家都係拎黃昏時間的自然光泥做光源....不過唔係日日都咁好天...

例好:昨日求其影的一幅 ...

我都影一張, 一樣係用自然光, 求其影

不過用的是DC...
今日小櫻用Canon G9... 腳架無閃燈... 自然光 (側光)... 係咁依影幾張...

呵呵呵...

小櫻上
對於我這些攝影白痴來說,樓主這個Post簡直是一寶:64:
原帖由 呂品器 於 10-4-2009 00:33 發表
多謝大大教路!

我已經有用腳架,冇用Flash,ISO80,但係都係矇查查...

不過我冇用鏡 (有試過用檯燈,但分別不大)...

請問仲有咩要留意?

另外,d光打落白色膠上面d 光份外散...  有咩可以做?

Thank ...

好多人係按快門個下郁左部機,dc機仔常有的問題.
你部機有冇自拍掣,即係按完快門後2秒先開始曝光,即時冇問題.
原帖由 KAMINA 於 11-4-2009 13:12 發表

例好:昨日求其影的一幅 ...

咁你同EFSF影既相根本係兩種風格,冇話邊種好D.

好帖
真好帖
確實好帖
少見的好帖
難得一見的帖
是人就想看的帖
千年等一回的好帖
好得不能再好的好帖
驚天地且泣鬼神的好帖
讓人閱畢擊掌三歎的好帖
讓人佩服得五體投地的好帖
讓人奔走相告曰須閱讀的好帖
讓版主看後決定加亮置頂的好帖
原帖由 哨牙囡 於 11-4-2009 15:25 發表
唔係撥冷水,如果用check相軟件既話,單反同DC既數值係兩碼子既事,曬出黎都有分別:45:
DC點都唔及單反:55: 兩者技術係兩樣野:49:

DSLR當然有佢不可取化既地方,大家構造上都唔同.
只可以話DSLR的長處,未必能夠在玩具相片中明顯睇到.
當你影人,影其他野,分別就明顯了.
不過,價錢,方便,取景角度,DC都有其好處.
影相又唔係畀Check相軟件睇,亦唔係人人會去曬海報,所以分別真係唔大既.

樓主係想講,想影一張大家覺得靚既玩具相,唔一定要好貴咁買部DSLR
有人話,買半專業機不如買部DSLR.,話可以"學影相"
其實想法上唔係錯,但你唔明,好多人唔會花太多時間去學影相,係想乾手淨腳,即時就地影到一張"自己滿意"既玩具相,買DSLR,咪又係Auto....
其實DC同DSLR係兩樣唔同既攝影工具,冇必要取代對方.

好相片既定義大廣,用iPhone都可以影到好相.
原帖由 K66 於 11-4-2009 06:48 PM 發表

DSLR當然有佢不可取化既地方,大家構造上都唔同.
只可以話DSLR的長處,未必能夠在玩具相片中明顯睇到.
當你影人,影其他野,分別就明顯了.
不過,價錢,方便,取景角度,DC都有其好處.
影相又唔係畀Check相軟件睇,亦 ...
:( k66對我的說話太大反應了吧
原帖由 哨牙囡 於 11-4-2009 19:24 發表
:( k66對我的說話太大反應了吧

長氣咋:34: