Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享 (超越DSLR!)

What do you mwan lighting from mirror? I wanna knpw how, thanks you!!

另外Marco是否解微距?還是相反?如何set?

謝謝!:64:
原帖由 mushroom 於 10-4-2009 09:55 發表
What do you mwan lighting from mirror? I wanna knpw how, thanks you!!

另外Marco是否解微距?還是相反?如何set?

謝謝!:64:

supplementary lighting from mirror : U can't see the mirror in this pic :62:????

另外Marco是解微距
如何set?depend on ur DC, u may see a flower icon
原帖由 Gundam@EFSF 於 10-4-2009 10:04 AM 發表

supplementary lighting from mirror : U can't see the mirror in this pic :62:????

另外Marco是解微距
如何set?depend on ur DC, u m ...
因為塊鏡有保謢色,,,,:47:

微距我就明了,可惜我部機只有50mm
頭像被屏蔽
原帖由 Gundam@EFSF 於 10-4-2009 09:03 AM 發表

散景方面.. it also depends on the lens of DSLR, a matter of price/quality ratio:78:

又唔係一定貴嘢好,

一部cheap 二手DSLR 當你一千. 加支 50mm 1.8F 散景, 顏色都已影得好過你呢張, 埋單都係1650 - 1700, 仲平過一部電話/DC,

所以你話超越DSLR, 又好似水分高咗D

不過都要讚你咁有心機分享
頭像被屏蔽
Gundam@EFSF兄, 有無諗過攪返個玩具攝影班?

開頭可以係咁二收少少費,之後再正式開班。 話唔定哩個可以變一盤生意。:!
原帖由 呂品器 於 10-4-2009 09:06 AM 發表

我用過AIAF、中央、面相3種setting...  都係有同樣問題...:cool:

可能我部傻瓜機太傻...

閣下影得矇可能會有咁嘅原因...

1.  主體响相機嘅「最近對焦範圍」外... 例如相機嘅最近對焦範圍係10cm... 主體同相機嘅距離只得9cm... 就當然對焦唔到影出嚟矇啦...
2.  手震... 就算用腳架... 按快門時果一下都會郁到部相機... 解決方法可以使用自拍...

仲有... 面部對焦响影玩具果陣係無用嘅... 因為其程式係認真人嘅面... 模型玩具嘅面太細相機唔曉認... 喱個小櫻用G9試過... 不過唔知其他係咪一樣...

再講多次啦... 無論全自動DC... 亦或DSLR... 都可以影到同一樣嘅相... 問題係曉唔曉得自己部相機嘅性能同極限... 知道自己部相機嘅特性加以善用... 就可以影到唔錯嘅相...

但係依家實在太多人迷信DSLR先至影到相...

小櫻上
多謝上面各位大大的心得分享:71:
好實用, thx brothers! :71:

Thanks, brother's suggestion:65:

頭像被屏蔽
if u have DSLR & 2-3 Flash,
u can take a better quality photo...
hi EFSF大大, 我一直都好鐘意你影gundam既手法

其實我覺得咁影唔難....你既教學都寫得好清楚好好.....但問題係我冇一棧夠力既燈:31:

屋企個19台燈打左落去同冇打都冇咩分別.....:31: :31: 諗起都把鬼火...
原帖由 呂品器 於 10-4-2009 09:06 AM 發表

我用過AIAF、中央、面相3種setting...  都係有同樣問題...:cool:

可能我部傻瓜機太傻...

係未太近影但部機又冇Macro 呀?
原帖由 KAMINA 於 2009-4-10 12:36 發表
hi EFSF大大, 我一直都好鐘意你影gundam既手法

其實我覺得咁影唔難....你既教學都寫得好清楚好好.....但問題係我冇一棧夠力既燈:31:

屋企個19台燈打左落去同冇打都冇咩分別.....:31: :31: 諗起都把鬼火...

我有和efsf大大同一型號的dc

問題都是唔夠光源 :unhappy:
Thanks for the teaching~
原帖由 小櫻 於 10-4-2009 11:13 AM 發表

閣下影得矇可能會有咁嘅原因...

1.  主體响相機嘅「最近對焦範圍」外... 例如相機嘅最近對焦範圍係10cm... 主體同相機嘅距離只得9cm... 就當然對焦唔到影出嚟矇啦...
2.  手震... 就算用腳架... 按快門時果一下都會郁到部相機... 解決方法可以使用自拍...

仲有... 面部對焦响影玩具果陣係無用嘅... 因為其程式係認真人嘅面... 模型玩具嘅面太細相機唔曉認... 喱個小櫻用G9試過... 不過唔知其他係咪一樣...

再講多次啦... 無論全自動DC... 亦或DSLR... 都可以影到同一樣嘅相... 問題係曉唔曉得自己部相機嘅性能同極限... 知道自己部相機嘅特性加以善用... 就可以影到唔錯嘅相...

但係依家實在太多人迷信DSLR先至影到相...

小櫻上

先thanks回應 :64:

1. 我冇近成咁...  十幾cm點都有...

2. 我係用兩秒自拍既... (加腳架)

唔知燈光影響有幾大?我屋企個影相位,果邊廳有光管,有水晶燈,不過試過3種combination,出黎都係矇矇地...  只係光度唔同

P.S. 微距同普通我都試過,分別只係開閃光燈時比較明顯...

再謝了!