Toysdaily 玩具日報

樓主: Gundam@EFSF

DC一樣得! 模玩攝影小技巧分享 (超越DSLR!)

原帖由 CASS001 於 10-4-2009 01:12 PM 發表

係未太近影但部機又冇Macro 呀?

Thanks 先 :64:

唔係太近... (廿cm左右以上)  亦都有試過微距/普通...
原帖由 呂品器 於 10-4-2009 03:49 PM 發表

先thanks回應 :64:

1. 我冇近成咁...  十幾cm點都有...

2. 我係用兩秒自拍既... (加腳架)

唔知燈光影響有幾大?我屋企個影相位,果邊廳有光管,有水晶燈,不過試過3種combination,出黎都係矇矇地...  ...

先確定相機已經對到焦....試吓用兩秒以上嘅自拍....盡量唔好咁大動作去影響到架相機同腳架...
夠光當然會好好多....免去因長時間捕光而意外造成嘅不必要震動....
原帖由 MAX 於 10-4-2009 04:09 PM 發表

先確定相機已經對到焦....試吓用兩秒以上嘅自拍....盡量唔好咁大動作去影響到架相機同腳架...
夠光當然會好好多....免去因長時間捕光而意外造成嘅不必要震動....

咁我試下用10秒...

基本上部機可以set既野,唔同combinations 我試過過百個...

想請問,家居光管其實ok唔ok呢?

不過其家我又試過加支檯燈射住,但只係光左,矇既問題都冇咩改進 (打落白色位仲矇多d),顏色仲冇咁靚添

例如呢幅...

- 冇resize/retouch 過
- ISO80
- 腳架、自拍10秒
- 25cm遠,「普通」距離setting
- 純粹光管光
- AiAF
- 1200x1600像

點解睇落都係有d矇架呢?大大果d好crispy架啵!:55:

Thanks 各位賜教 :64:
:he:  tq tq
Thanks for the great info!
十萬個多謝:71: :71:
原帖由 呂品器 於 10-4-2009 07:01 PM 發表
例如呢幅...

- ISO80
- 腳架、自拍10秒
- 純粹光管光
- AiAF

點解 ...

會唔會個鏡頭有漬...:x
原帖由 呂品器 於 10-4-2009 19:01 發表
例如呢幅...

- ISO80
- 腳架、自拍10秒
- 純粹光管光
- AiAF

點解 ...

U dun follow my advise after read wor:55:... 2 major defects
1) AIAF <- wrong!:53: so the focal point is not on the head! use single pt focus & focus on the head
2) no background paper :80:(in fact, white bkg is quite difficult to handle, try using some bkg paper of other color)
原帖由 dogjumpjump 於 10-4-2009 10:20 發表

所以你話超越DSLR, 又好似水分高&#21655;D

see the last point in my blog abt zero focal lenngth macro :)
頂!:he:
原帖由 Gundam@EFSF 於 11-4-2009 12:48 AM 發表

U dun follow my advise after read wor:55:... 2 major defects
1) AIAF <- wrong!:53: so the focal point is not on the head! use single pt focus & focus on the head
2) no background paper :80:(in fact, white bkg is quite difficult to handle, try using some bkg paper of other color)

師兄:多謝提點先!

1.  笨問題:我部傻瓜機得AiAF、中央對焦同臉部優先...  咁即係揀中央對焦?:( 希望師兄唔好嘔血...  細佬真係唔曉...

2.  平時有用黑畫紙做底,上面幅野係求快所以冇用到,不過矇既情況係一樣。

再多謝!:64:
原帖由 呂品器 於 11-4-2009 01:25 發表

師兄:多謝提點先!

1.  笨問題:我部傻瓜機得AiAF、中央對焦同臉部優先...  咁即係揀中央對焦?:( 希望師兄唔好嘔血...  細佬真係唔曉...

2.  平時有用黑畫紙做底,上面幅野係求快所以冇用到,不過矇既情 ...

Bingo! 中央對焦, & remember focus on the 'head'
中央對焦 on head & 黑畫紙做底 (& all the steps mentioned previouslu) u will see the difference!  post ur new pics to share ar!

原帖由 KAMINA 於 10-4-2009 12:36 發表
hi EFSF大大, 我一直都好鐘意你影gundam既手法

其實我覺得咁影唔難....你既教學都寫得好清楚好好.....但問題係我冇一棧夠力既燈:31:

屋企個19台燈打左落去同冇打都冇咩分別.....:31: :31: 諗起都把鬼火...

aiya... that exactly why I emphasize the function of tripod... try it & with +EV & u will see the differeence!
刪...  試好d再post...