Toysdaily 玩具日報

樓主: Mythsearcher

[其他] 大家最喜歡的Gundam

ex-s,,,機械感強烈
F91
Wing Zero Custom
00 Trans-AM Raiser
i like oo raiser:$
AE社系 (包括GP系列, Zeta, Z Plus, ZZ, S, Nu, Hi-Nu等, 請自行回文詳列)        

W系 (請自行回文詳列)        

00系 (0, 各天使, 00, Ribbons等, 請自行回文詳列)
話說當年我小時最初看的就是z~
後來出翻z劇場版.........看了之後,更加喜歡......
尤其喜歡佢個變形設計....
尤其長大後買佢的模型砌,更加喜歡~
可惜,其後的gundam設計尤其在變飛機....沒有再更好的設計了~:42:

w系,完全追看的一套,包括電影ova~
模型也是買了不少~
wing可變飛機,吸引了我~
故事方面也不錯~
沒想到多年後的今天.......
還有它的新故事出,希望會有動畫吧!

00系~
是seed之後感覺gundam故事有回勇之勢!
整個故事開始時一般,但上半季中段...
來一個反轉......那就完全不同了!
模型我也只買主角機,
比起seed機體設計更簡潔,有一種回到w感覺
其後很多人罵的劇場版,我反而覺得好看!
打破gundam史上的傳統!
我倒想看看gundam之後會出什麼來突破..........
:42:
沒想到居然出幼年向........唉~:50:
比較好看的只有獨角獸.........(目前)
但沒看小說.......很難理解.......
:42:

1. RX-78-2 - 冇佢就冇今日嘅高達, 小弟係70後, 可能係情意結, 對佢有好深感情 :handshake:

2. Wing Gundam Zero Custom - 自覺係最型嘅高達, 除咗天使翼嘅設計, 希羅亦係最佳高達駕駛員 :71:

3. Zeta Gundam - 喜歡佢可以變戰機, 20幾年隻戰機仍然咁型 :D
where is turn A??
TURN A!!!
W- SANDROCK(ENDLESS VER.)
08- RX79[G]
W 系列 - Wing Zero Custom
對翼加埋加農砲已經殺晒
FA-78,Hi-Nu,F-91
RX-79[G] 陸戰型Gundam (包括Ez-8) ------ 故事好, 機械感比較似現實~

F90系 (包括F91等, 請自行回文詳列) ------ 呢個系列就只係鐘意F91, 因為機設好, 故事更好, 所以特別喜歡~

CE系 (Strike各裝, Aegis, Freedom等, 請自行回文詳列) ------ 呢套既故事就真係差, 完全可以話係為左生產玩具而開發既故事, 不過機設可以話係最正最靚, 特別係突擊自由, 更係總高達之中本人最鐘意既機體~
F-91 , 自由 , 神 , 獨角獸 , 仲有未諗到:(

以前個D咩Z 咩G 咩RX-7X 咩WING個D ,我一D都唔鐘意,D機設好OUT LOOK,自從SEED 之後先喜歡左高達呢樣野,不過咁多套裹面最鐘意00 SEASON1 同劇場VER既機體系列,SEASON 2 D機就唔鐘意啦,SEED D既機體又太誇張,咁多系列中最鐘意既始終係00第二季出現了幾分鐘既戰損VER EXIA
1. 戰損VER EXIA ,哪崩壞既外型加件胞,咁都比條友諗到,仲搞到型過原整既EXIA
2. SEASON 1 00既力天使(綠色個部),哪外型同射野既姿態美難以形容
3. 都係 season1 00既爆甲大隻佬(好多大炮個部),用了昂貴既洗頭水保養哪粉色既頭髮,外型又夠霸氣,充滿時代感
AE社系列隻隻都中晒,就算到而家,都係咁正、有機械感、唔浮誇、簡潔(唔會為複雜而複雜)、歷久亦不失時代感,0080同 NU亦都係經典