Toysdaily 玩具日報

樓主: Mythsearcher

[其他] 大家最喜歡的Gundam

00-raiser

GP-01, 02, 03

unicorn
喜歡Z系的原因是因為Z的機體設計好特別,能變形對我來說不算是特別,但反而臉的設計最吸引我。CE系就只喜歡Freedom,也是因為他超帥的設計,顏色和外形恰到好處。

其餘就當然是外傳機,所指的不是故事的平行外傳故事,而是時間軸上完全不同的,或者說是Crossover的機體我就最喜歡,例如騎士高達、武者高達等。
第一位:4.  AE社系 (包括GP系列, Zeta, Z Plus, ZZ, S, Nu, Hi-Nu等, 請自行回文詳列)
GP03(D)

第二位:3.  RX-178 Gundam Mk-II系
RX-121-2 Gundam Hazel II TR-1 海茲爾2號機及各型態

第三位:4.  AE社系 (包括GP系列, Zeta, Z Plus, ZZ, S, Nu, Hi-Nu等, 請自行回文詳列)
EX-S及各型態
嘩... 剛剛先留意到呢個POST

一年戰爭D機我唔多講啦 正如我個名一樣 係"迷"

V係列真係我情意結 我小學升中學個年就係出V 高達模型個年 阿爸阿媽唔比買V 最後我爺爺買左佢一部GUN BUSTER (即係綠色個部又似GM又似高達個部) 即係我細個買既最後一部模型....

再買番都係MG既出現... 而家... 瘋狂中...
我覺得x既機設幾好 但00在各方面比佢更好  而我就唔知點解偏偏鍾意x 所以00做左第二:p :p
但最鍾意dx
死神 custom
頭像被屏蔽
死神 custom
00 exia
兩把輕型的劍…
最中意係Nu  有浮游砲之餘造型一流
F91就好中意佢高速形態
其次就係京寶梵啦...高機動兼多武器
我很喜歡Nu 和 Hi-Nu 呢!
wing
EZ 8
F91
Strike freedom :shy:
對Z系列ga機體都幾有愛,特別係Zeta。可能係因為Zeta獨特ga頭同佢隻腳,
之後Nu都好型,唔知MG有無機會出2.0?本來一開始對Nu都無咩感覺,不過玩完GVG後就覺得佢好型。佢放晒係一邊ga浮遊炮(不對稱美學)同佢隻腳(又係腳,高達腳的美學),仲有佢d配色真係好正!!!
仲有V2,簡單到不能再簡單ga設計(元祖ga身加個大V字係肩頭到)。不過就係呢種簡單ga設計令我鐘意V2(雖然我係肥大的超級系fan);佢可以簡單、可以華麗(光之翼全開)、可以"肥"(AB)。如果佢出MG ga話應該會買(當然,價錢係一個問題)

話說Full Cloth Cross Bone係屬於邊種?