Toysdaily 玩具日報

查看: 197177|回復: 105

[其他] 大家最喜歡的Gundam

因為機數眾多,
所以請投票後回文,
另, 希望各位寫寫原因,
回文越豐富, 保持水準才是讓人看的動力.
如果連續都是寫幾架自己喜歡甚麼就提交,
其實和寫張Post-it貼出街沒有任何分別.
多選投票: ( 最多可選 3 項 ), 共有 441 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
I.m the first one for reply....................... :50:

My best choice of Gundam is................ S Gundam!  Especially EX-S or Deep Stricker!  :71: :71: :71:
Support +1...hard decision for me, but I'll say
AE : Zeta Plus A1
F91
A.O.Z. Hazel (Advanced Hazel most likely)
:64:
g的天劍絕刀高達
夠浮誇
如果出mg好大對翼
吾知有冇記錯如果1/144的話翼長係60cm
可惜現在只有mia
其實我喜歡的有 Gundam RX-78-2 ,W Gundam Zero Custom,死神高達 Custom,Hi-Nu Gundam,Freedom Gundam 和 V2 Gundam。

點解呢?

Gundam RX-78-2:因為當時睇到這動畫時實在很喜歡,而且它又多武器,又可以分離合體,片中高達的性能很不錯啊,家中亦有它的模型。

W Gundam Zero Custom:這是第一個,到目前為止,亦是唯一一個擁有大天使翼的高達,當初無想過高達可以有這設計,就是喜歡它的翅膀!

死神高達 Custom:喜歡它酷的造型,它那把大鐮刀和大翼都很有死神的味道,翅膀也可以蓋上來保護身體呢,雖然片集中無出現過咁的劇情,亦無真係話有保護作用,但模型就可以這樣做啊,其實地獄死神高達的胸部設計,更像死神啊,但還是喜歡 Custom。

Hi-Nu Gundam: 它應該是 Nu Gundam 的進化型態,而 Nu Gundam 就應該是第一部擁有浮游砲的高達,而且也是阿寶的最終用機,所以亦喜歡它。

Freedom Gundam:就是喜歡它有傳統高達的造型,又有多種武器,可以六砲齊發啊!而且又有翅膀,我就是喜歡有翅膀的,哈哈!!

V2 Gundam:雖然未睇過動畫,但就被它的機體設計吸引住,最突出的是它胸前和背部的翅膀組成的一個大 "V" 字,使得它在遠處飛來時,他人從這部機身上的這個大 "V" 字,已經可以清楚知道它就是主角機 - V 高達!真真正正,明正言順的 V 高達是也!!

喜歡Nu -> 曲線迷死人!:D
NT-1 -> 其實係因為京寶"煩". :Q
S-Gundam, (EX-S, Deep Striker) 應該還有Z-plus吧. 好鐘意佢既機設!

希望有機會砌晒佢地.:he:
點解無EZ-8既?其實我好愛佢,唔知有無大大可以POST D PO D佢既資料呢:handshake:
我最鍾意就係zeta~~可能0係我第一套接觸既gundam啩...而且當時覺得流線形, 可變...加上加美由....

第2就係 死神 custom....蝙蝠翼太型啦~!!

我主要投得上述2項
不過我都幾like...rx-78-1 prototype, RX-178 MKII....同近日睇既GUNDAM DYNAMES....不過就無次序分
頭像被屏蔽
陸戰型Gundam.G3 & F91:43:
1. GP-02A   
係我咁大個仔第一次見到高達身上有自護軍既 logo
加上機師 - 賈圖既魅力, 魁梧既機體, 核彈頭搭載既設定
令我迷上了
2. Endless Waltz - Wing Zero Custom
一隻有羽毛既高達, 咁九唔搭八既野一個硬一個軟都俾佢地諗到仲要咁鬼有型
希羅啟動 Wing 果一幕, 雙翼張開勁甩羽毛果下真係好深刻, two-mix 既 last impression 真係襯到絕
3. Freedom
個人喜好, 十隻翼既霸氣, 黑襯藍, 全火力射擊, 一個打 3 隻小強, 都係迷倒我既原因
頭像被屏蔽
Wings Gundam Zero Custom第一!亦係小弟第一,暫時唯一一隻PG(仲要唔駛錢添!:34: )。因為鐘意,所以鐘意!
對羽毛翼,兩支加農炮,雙劍,一個字,型!仲要打開對翼既時候有羽毛甩出黎,都係令我醉心既原因~~~:52:
GP-03D第二,又係冇係動/漫畫入面見過,但係鐘意佢夠大,成個兵器庫咁,加埋支炮(唔肯定係咪加農炮定點,所以唔敢打!:55: ),型爆!仲有兩對鋏可以夾著光劍(我都係有模型先知!),加埋把風扇:68: ,勁!
Hi-nu第三,同樣,我都係冇睇過動/漫畫,只係見模型就鐘意喇!加上友人影響,越睇越覺得D浮游炮(係咁叫卦...:30: )同埋有兩支燃料管,正!不過搵返資料,原來MG隻藍色唔係原色黎架喎,粉紫的確好D!
其實都諗過Strike Freedom,不過個形太誇(其實係太屈,幾廿條光柱同時射出,玩GVG感受過),加上只選三個,所以冇揀到!
抱歉既係自已並非高達迷,亦唔係睇哂所有動畫,只係路過既姐...:73:
希望原諒我唔專業既短評喇! :64:
AE社系....隻隻到咁正,特別係0083,設計得精細,就算現在睇番到正過好多新gundam設計
其實出佐咁多隻高達...
玩耐都有10年...
始終都係覺得...
元祖高達RX-78-2最好...
唔知點講好...
不過...我覺得佢係最好的...
正!!!