Toysdaily 玩具日報

查看: 13625|回復: 14

Honda VALKYRIE RUNE& US Hibiki

作為輔助工具,拉打的電單車一直都是不可或缺的元素,正所謂如果連部車都沒,又何以叫做rider呢...但比較可惜的是,幾部平成的拉打作品都淡化了呢個元素.雖然好多人話Hibiki沒電單車,但最起碼在後期佢有凱火相伴;但08年的Kiva,其座駕的出場機會,五隻手指都數到,除了擺設一詞,我們更加可以用部車隻是為玩具而出來形容.
今次的主角是Honda的VALKYRIE RUNE,屬于Masito的出品.實物隻有1/18,但detail十足.後輪的彈簧避震都有做到,如果顔色可以是紫藍色,更加完美,呵呵.

于劇情中,其為Hibiki後期行動專用的電單車,原車为美國HONDA制造的 VALKYRIE RUNE,带有装載DA用的掛包,原涂装为蓝色,我手上呢款可以講比較襯Hibiki的二段變身響鬼紅,呵呵.  
搭載相當于機動车的1800 CC引擎,電腦控製引擎轉速,全長:2,560mm,全寬:920mm,全高:1,090mm,總排气量:1,832cm3(cc),最高速度�時速240㎞/h實車儀錶設在油缸上,為電子數字跳錶(同我部07civic相似:58: ).當然本模型上亦有刻畫.

電鍍上色等當然細緻,因為實為一合金電單車模型,呵呵...

同US的Hibiki當然唔啱比例,不過搭配display還是有不錯的傚果.

後記:4usd都唔使就可以帶到返屋企,應該算是較抵玩的"拉打"座駕吧,哈哈.當然今次隻是第一期,to be continue....
凱火~~~~~~~~~~~~ :handshake: :handshake: :handshake:
買隻匠魂啦,都是1/18的:x

回覆 3# 的文章

匠魂的hibiki我有,不過個動態是擺唔落部車度,亦唔好搭配....:55:
:71: 部電單車正,us拉打都好正!:55: 只可惜us蛋好似再無出了!!!

回覆 5# 的文章

昭和仲差幾隻...平成一堆,bandai真是:53:

回覆 2# 的文章

如果是原色咁會更加好,可惜搵唔到:73:
:handshake: lee隻係咪極魂, 好似好細隻

回覆 8# 的文章

唔是啊,部車是1/18的合金模型.Hibiki是US的wave1之作
原帖由 Aryan 於 12-3-2009 07:44 AM 發表
?ib_____DNRzD6KuE

作為輔助工具,拉打的電單車一直都是不可或缺的元素,正所謂如果連部車都沒,又何以叫做rider呢.. ...

大大係邊樹買?????:no: :help: :help: :help: :sad: :sad: 請告知please~~:sad: :sad: ....我找極都找吾到任何一部凱火的電單車~以為無廠出過.....

回覆 10# 的文章

我喺加州買的,我見過ebay好多,好似仲有原色添:58:
極魂size會唔會好 D:?

大大可唔可以映埋個盒黎望望:77:

原帖由 Aryan 於 13-3-2009 01:34 PM 發表
我喺加州買的,我見過ebay好多,好似仲有原色添:58:

ic, thanks 大大~!!!!去望望先~:64:

回覆 12# 的文章

個盒掉左添:55: ,不過廠牌是Masito
我近來正找尋這電單車呢~
thanks 大大~