Toysdaily 玩具日報

查看: 19660|回復: 23

[車] 長谷川 1:24 Civic VTi 完成 (25-6-2013 update) ~~

完成了 ~~

用 Pellermodel 配合一下~  :34:

Thanks for watching ~  :64:

五月份開始製作~

繼年前的 Toyota Pirus 之後, 今次的 1/24 Civic VTi, 是第二次組合民用車, 套件是 長谷川 廠. 大約 1994 年出品, 可算得上是舊模. 由於無引擎需要組合, 成個組合過程變得比較簡單, 相當適合新手.

車殼本身有點粗糙, 毛邊比較多, 另外, 車頭蓋有一條由左至右的分模線, 亦需要清除掉, 素組的模樣, 車頭蓋的分模線, 相當明顯~

上灰打磨後, 噴上了 Gaia EX-01 純白為底油~

由於套件本身並沒有圖案水貼, 自己用遮蓋膠紙拉了簡單的的直線圖案 ~

汽車主色決定藍色, 由於希望有一點點銀底效果, 用上了兩種藍色混合而成, 分別係 Mr Color No.76 Metallic Blue 加上 No.65 Bright Blue, 大概是 1:1 的比例.

下圖已經將遮蓋膠紙除去, 淨下了白色的圖案. 藍色同白色油中間, 漆面厚度會有一定落差, 所以後期於噴光油時, 要噴得比較厚一點~

上水貼, JOE 是一名好朋友的名字, 如果車子不爛尾的話, 會送給他的及他的 new born baby, 所以特地加了 Baby in Car 的水貼. ~  :)

由於恐防光油太厚而影響了後期的畫線, 於噴了兩層光油後, 用琺瑯油 X-18, 先滲了線及處理好窗框黑邊及防撞膠邊~

車 "Ling" 用漂白水洗走了原先的電鍍, 噴上了光黑 -> 金 , 於 logo 位置滲了紅色. 螺絲點回銀色及滲黑線. 感覺上比原裝電鍍豪華一點~

車呔本身字體並沒有白色, 亦比較難處理, 今次用了水膠彩油於字體上, 再抹走出界部份, 出來效果相當一般~

車身內構十分簡單, 座椅拉了一條直線花, 呼應翻車殼的直線~

車底主要係 Gun Metal 加上 細部手塗銀色~

車窗透明件一件過, 由於本身已經有花痕, 先用 粗目->細目->仕上目 進行了一次研磨, 再舖上黑邊水貼~

車殼上水貼後, 閑置了兩日待乾透, 之後就到噴光油. 今次一樣係用 GX-100 + Leveling Thinner. 每天噴三至四層, 層與層之間我會等三十分鐘. 然後閑置一日後再重覆噴上光油, 今次總共噴上了太約十二層.表面看上去, 亦到了預期的厚度. 之後就會等大概一個月, 等光油完全乾透及收縮. 所以研磨及拋光程序, 要到七月份再開始, 到時再 update 一下~

噴了十多層光油後的車殼~

--暫時係咁多 -- Thanks for watching
baby in car :58:
好正噃, 師兄!{:1_203:}
研磨及拋光程序
有無詳細教學 {:1_197:}
研磨及拋光程序
有無詳細教學
ava03042003 發表於 2-6-2013 02:06 AM

係光油乾透,收縮同變硬後, 可以開始研磨同拋光, 先用 沙紙 1500->2000->3000 將光油橙皮紋磨平, 之後就用 打磨膏同布(呢個我用雙星的) , 由 粗目 -> 細目 -> 仕上目 咁去打細圈磨. 如果打磨後係夾縫內有殘渣, 不妨用水洗一洗車殼. 完成o左 研磨同拋光後, 最後我會打一層 雙星 模型蠟水作為保護, 咁就搞掂. 呢架 Civic 要等到七月至會進行研磨, 所以未有圖, 可以睇一o下我以前的 Prius 同 Ducati, 我都係用以上程序去做的 ~ {:2_284:}

Ducati:http://toysdaily.com/discuz/thread-190519-1-1.html

Prius:
http://toysdaily.com/discuz/thread-158856-1-1.html
上12層光油中間都無打磨
最後乾透先用打磨膏?

如果用噴罐上光油做唔做到呢個效果呢

我見師兄最尾上晒光油已經非常好:57:
上12層光油中間都無打磨
最後乾透先用打磨膏?

如果用噴罐上光油做唔做到呢個效果呢

我見師兄最尾 ...
ava03042003 發表於 2-6-2013 12:40 PM

-層與層之間如果有塵 或 者起伏太過大的話, 例如一時重手搞到流眼淚, 我都會用 2000 磨一磨佢先,  呢個要示乎情況, 所以噴完之後等一日至再噴, 有機會比你執一執之前o既錯誤~

-乾透都要用沙紙先去除橙皮紋的~

-噴罐一樣可以做到的, 只要唔好心急~
回復 1# goahead

Nice sharing, thanks
好正!好有心機!:handshake:

等睇終極成品!:43:
心機+時間......再加技術

十卜你呀

CHING
好正!好有心機!

等睇終極成品!
常威 發表於 5-6-2013 07:33 PM

Thanks, 成品預計要到七月~   {:2_250:}
正!期待樓主的完成品
唔錯!期待成品:71:

由於車身未得. 先進行一對 side 鏡 o既拋光, 部件比較細, 橙皮紋可以話無, 直接用 2000 號打磨表面~

跟住都係 粗目->細目->仕上目->蠟水, 近睇可以見到, 銀底係受光位, 反光比較明顯, 可能因為溝o左 50% bright blue 關係.

暫時係咁多 ~