Toysdaily 玩具日報

查看: 10722|回復: 30

年少無知...

公園內, 一張木製長椅, 看木質枯黃, 油漆脫落, 離它誕生之時己經二十年了...
一個老婆婆坐在右邊,白髮稀少疏散, 眼神呆滯, 兩手緊握拐仗, 看得見在輕微搖晃...
一個年近三十的青年緩步走近, 向老婆婆打了個招呼便坐在長椅的中間位置, 他坐下的輕微震動, 使老婆婆有若如夢初醒...
青年: 老婆婆, 你還記得我嗎??二十年前, 這個公園初落成之際, 我爸媽帶我來玩, 我騎著單車撞在這長椅上, 人仰車倒, 頭破血流, 是你替我止血, 還請我吃雪糕呢...
轉眼己經是二十年了, 我也快有自己的孩子喇...哈哈~~!!
老婆婆: 啊...是嗎...
青年: 嗯!!有了我這個返面教材, 我便可對孩子説, 騎單車別亂衝亂撞了, 哈哈...
老婆婆: 呀.....
青年: 想起來也笑壞肚皮, 當年我年少無知, 一股腦兒猛衝, 還不是看得特攝, 動畫太多了...老婆婆, 你近來好嗎??身體如何???
老婆婆: 你年少無知呀...老婆婆我年老無M呀...
青年: 喔~~~~~~~~!!呀...對不起, 我還要去接我太太, 老婆婆, 再見了~~!!
青年一臉尷尬的離開, 長椅又剩下目光呆滯的老婆婆獨自看著即將下沉的夕陽...

老婆婆:咦~~!!我剛才好像和誰在說話, 人呢...呀~~!!可能是我沒記性, 又記錯了...嗯................
啊, 原來婆婆年老無memory~~!!:(
(希望唔會入黑洞...)

:cool:
:die:
唔解好過解…:ice:
原帖由 原罪 於 3-2-2009 03:36 PM 發表
唔解好過解…:ice:

:? 即係唔見最尾果行好d...???
:cool: 好笑咩?
原帖由 貨車仔 於 3-2-2009 03:40 PM 發表
:cool: 好笑咩?

:oh: 唔一定要笑既.....
原帖由 香港人 於 3-2-2009 03:38 PM 發表

:? 即係唔見最尾果行好d...???

我個人意見咋…好冷呀個笑話…
我情願唔係解記憶或者錢,係個阿婆真係好串咁話佢無M。:77: 各花入各眼,唔好太介意啦人兄。
原帖由 原罪 於 3-2-2009 03:47 PM 發表

我情願唔係解記憶或者錢,係個阿婆真係好串咁話佢無M。:77: 各花入各眼,唔好太介意啦人兄。
:46: 如果講當年用m巾同佢止血可能好笑d..........
原帖由 原罪 於 3-2-2009 03:47 PM 發表

:p 無聊玩下啫, 而家都好, 留返個幻想空間俾人...
原帖由 貨車仔 於 3-2-2009 03:52 PM 發表
:46: 如果講當年用m巾同佢止血可能好笑d..........

:Q 咁就應該會lock post...
原帖由 香港人 於 3-2-2009 04:09 PM 發表

:p 無聊玩下啫, 而家都好, 留返個幻想空間俾人...

貼返原文啦…我好似好衰咁:(
原帖由 香港人 於 3-2-2009 04:09 PM 發表

:Q 咁就應該會lock post...

用過既m巾緊係要好好處理
最好當然是掉落黑洞
原帖由 原罪 於 3-2-2009 04:22 PM 發表

貼返原文啦…我好似好衰咁:(

:he: 好呀...
原帖由 penny24hk 於 3-2-2009 04:24 PM 發表

用過既m巾緊係要好好處理
最好當然是掉落黑洞

:help: 乜麥當奴紙巾唔俾講架...????