Toysdaily 玩具日報

[分享討論] SDF-1, The TD MACROSS Brotherhood

原文章由 OST 於 17-9-2007 04:13 PM 發表

好, 既然係咁, 就等我今晚返去開佢地黎玩啦, 開埋隻山口1J:)

係囉.... 等我今晚都早d 番屋企先

:he:
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 04:22 PM 發表

比半粒鍾我,食完個下午茶,寫少少滲線注意事項比你。

thanks uuuuu

:he:
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 04:19 PM 發表

VF系D機我由飛機變人型廿秒。

:Q :x :@

嘩嘩....
原文章由 Monutal 於 17-9-2007 04:32 PM 發表
Seriously you guys still haven't open your Yamato's Macross toy should seriously think about it now!
Yamato has long deep poor QC problems... I think all Yamato's Macross toy should open and play  ...

Cannot agree anymore.....
I also found some stretch mark on my M&M , but , of course , not very        serious ..... however, as I declared b4 , a toys cost u around $1000
is it fair we suffer such QC ???? oh no....
好,食飽飽,我地黎啦喂!!!
首先預備...筆,雙星琺瑯油,開油水,棉花棒,紙巾,玩具一件,玉手一雙。
由於時間關係,已經做好(其實滲線方法,公元前各路高手教過N次)
我地不如研究實戰!!!
膠料品種太多,常見PS,ABS,PP,GP~即如高達或一般模型都係啤呢D多 (不如現叫硬膠,無咁亂)
咁有硬膠,就梗有軟膠 (PVC),其實PVC都可以啤好硬,事乎用途,啤碌硬棍都可以OK吓人!!!
典解要先分開,因密度唔同,其實會影响你滲線。
一般砌咗隻高達,當你正常滲線,出咗界,無問題,用開油水抹走就得。
但如隻山口1J,滲線出咗界,D油開始咬落件件到。就可能未必抹得走。(當然高手嚟講,應問題不大,當做舊化)

(我自己意見)
1)玩山口滲線前,盡可能拆晒D BALL JOINT落嚟,變晒散件。先全部噴郡事TOP COAT,我自己全隻噴光油,我覺得好滲D。噴完先滲線。塙好晒後,最後再噴消光。

***以上內容純屬發噏風,如有當真,後果自負***
原文章由 大熊熊 於 17-9-2007 04:42 PM 發表

:Q :x :@

嘩嘩....

上次貪玩,同fd鬥快。我諗如果唔係隻1J手腕個開蓋角度(開個蓋返隻手出嚟)比1S及1A細,應可快多兩,三秒!!!!!
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 05:21 PM 發表
好,食飽飽,我地黎啦喂!!!
首先預備...筆,雙星琺瑯油,開油水,棉花棒,紙巾,玩具一件,玉手一雙。
由於時間關係,已經做好(其實滲線方法,公元前各路高手教過N次)
我地不如研究實戰!!!
膠料品種太多,常見 ...

大工程....
anyway , thanks again x n 次 
:p
原文章由 大熊熊 於 17-9-2007 05:26 PM 發表

大工程....
anyway , thanks again x n 次 
:p

從來砌模型唔係講技術,係講耐性。
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 05:25 PM 發表

上次貪玩,同fd鬥快。我諗如果唔係隻1J手腕個開蓋角度(開個蓋返隻手出嚟)比1S及1A細,應可快多兩,三秒!!!!!

佩服佩服:)
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 05:30 PM 發表

從來砌模型唔係講技術,係講耐性。

thanks warmblood大大o既指點:shy:

其實小弟都有幾盒長谷川macross飛機模型, 本來以我一個模型門外漢黎講係唔應該買o既, 因為唔噴唔上色根本side左件模型, 但係因為macross關係, 我又忍唔住手入左, 成日想砌佢地, 亦問左d識砌模型o既朋友應該點做, 但係佢地話要好有耐性, 同埋我要買噴筆, 攪攪下入門都要過千蚊, 所以都係唔砌住, haha:DD
原文章由 OST 於 17-9-2007 04:26 PM 發表

我星期六入左山口黑三一同1J, 尋晚開左黑三一, 因為各大大都話好多問題, 所以開黎睇下, 好在乜事都冇, 呢次係我第一次接觸o山口, 發覺d關節好似好緊咁, 大力d又驚斷, 所以都係唔玩住喇, haha:DD

山口D BALL JOINT其實只係水平轉向,唔係360度全方位轉向,我都係拆落嚟先知。所以我覺得先了解你隻1J D轉向才轉會好D!!!!
原文章由 OST 於 17-9-2007 05:40 PM 發表

thanks warmblood大大o既指點:shy:

其實小弟都有幾盒長谷川macross飛機模型, 本來以我一個模型門外漢黎講係唔應該買o既, 因為唔噴唔上色根本side左件模型, 但係因為macross關係, 我又忍唔住手入左, 成日想砌 ...

講真,長谷川D機,我投降咗好耐!!!
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 05:44 PM 發表

山口D BALL JOINT其實只係水平轉向,唔係360度全方位轉向,我都係拆落嚟先知。所以我覺得先了解你隻1J D轉向才轉會好D!!!!

我都諗住今晚返去再同隻山口1J摶鬥過, 我要拆d ball joint落黎了解佢o既原理先:shy:
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 05:47 PM 發表

講真,長谷川D機,我投降咗好耐!!!

點解會投降o既, 因為難砌?!
原文章由 Warmblood 於 17-9-2007 17:25 發表

鬥快change的確刺激,好玩~ :x