Toysdaily 玩具日報

香港漫畫抄襲實錄 (第5頁#61 馬sir登場)

原帖由 原罪 於 16-11-2008 01:47 AM 發表

唔知會唔會又強姦d女角?又出鬥氣呢?:38:

果時Street Fighters II好端端一隻格鬥game,
李中興卻在漫畫版中加入大量強姦/輪姦/雞姦/打爆性器官的變態情節。

此人心術之不正在此可見一班。
原帖由 原罪 於 16-11-2008 01:48 AM 發表

請問王風雷傳有咩攪笑橋?:he:

金羅漢改政歸正,想結婚生仔....
大家咁高興,我又搭搭訕。

小弟同大家一樣,都係睇港漫大o既。不過都有十幾年冇睇,講到尾,悶!
我感受同大家差唔多,唔多講。

不過見到黑豹封面,我又想講講。
記得當年出漫畫,馬榮成佢地都有講明佢o地D畫、特別係背景,係「照住人o地D相」畫。當年(呢本黑豹有成廿年喇~~)知識產權意識尚未普及,我覺得佢o地至少冇o厄讀者。

我已經唔睇港漫,佢o地抄圖我唔太介意,但真係好頂唔順佢o地D故事。

有時有friend買o左,睇睇劇情,我真係投入唔到...
原帖由 太陽之牙 於 16-11-2008 04:30 PM 發表

果時Street Fighters II好端端一隻格鬥game,
李中興卻在漫畫版中加入大量強姦/輪姦/雞姦/打爆性器官的變態情節。

此人心術之不正在此可見一班。

:Q
原帖由 Garycharm 於 18-11-2008 11:56 PM 發表

小弟同大家一樣,都係睇港漫大o既。不過都有十幾年冇睇,講到尾,悶!
我感受同大家差唔多,唔多講。

不過見到黑豹封面,我又想講講。
記得當年出漫畫,馬榮成佢地都有講明佢o地D畫 ...

:p It's a Never Ending Story

哈,原來有個咁正 港漫 post,真係晤睇晤知璟琛勁 …… 抄 :*

好彩 從來不是他 讀者,晤係真係比佢 呃左20幾年 ……
推下先…

一班最無版權意識的物體,竟然去出席推銷《2014年版權(修訂)條例草案》?點會唔俾人插到暈?當年黃玉郎的醉拳、如來神掌,根本是照抄射鵰、倚天、絕代雙嬌!劉雲傑本百份百,就係破壞王加單身宿舍連環泡加村上春樹加...賊過興兵,而家學人講版權?唔緊要,但最安擦膠係連條草案都未分得清,竟總然出來撐!
hk小文 發表於 13-12-2015 10:31 PM
一班最無版權意識的物體,竟然去出席推銷《2014年版權(修訂)條例草案》?點會唔俾人插到暈?當年黃玉郎的 ...

果班人認為自己百分百原創,就係有一班咁厚顏無恥既人,香港就不斷被超越

相信果班人認為政府目標唔係佢地啦……

諗起都無助,大部份立法會議都唔清條例,包括建制及泛民,連少少功課都唔做,點叫一般人安心?CAP圖係咩都唔知,咁有咩野資格去投支持或反對票?
一班身體力行去支持2次創作的人去出席推銷《2014年版權(修訂)條例草案》正合你們心意啦。
Garycharm 發表於 18-11-2008 11:56 PM

大大,
港漫故事差,我認同,但不是全部,至少:

1  古惑仔,故事夠張力,文戲夠心思,打鬥誇張得黎有根據有拆招

2  一本創作出版的漫畫,大膽創新,顛覆傳統,非一般正邪模式
如 殺道行者,人物刻畫深入,探究人性

3  鐵將縱橫,古裝+外星人,滲雜歷史,畫功超卓

所以,港漫也有值得支持的,希望睇港漫大的大大能找到本值得支持的港漫

由16個機構組成的香港版權大聯盟,早前高調支持政府就《2014年版權(修訂)條例草案》,反對泛民提出的三大修訂。今日有網民發現,大聯盟的標誌跟西班牙甲組足球聯賽標誌「十分、十分、十分」(因為重要所要說3次)之相似,被指涉嫌抄襲侵犯版權。

大聯盟早前招開記者會,支持政府「網絡23條」並反對泛民三項修訂,香港動漫聯會會長黃玉郎更稱將版權條例形容為「網絡23條」的人是「腦殘」,而聯盟之一的香港國際影視協會常務董事何偉雄強調,政府的修訂條例,已給予市民高度的言論自由,形容業界會含淚接受。何又指業界希望打擊集團式侵權的商業行為,對於新法例會否令市民更易被定罪,他回應指蘇界不會向海關舉報非牟利二次創作人士,但認為是否提出訴訟,是業界權利。

二次創作權關注組在FB上批評香港版權大聯盟,「一個說「含淚投票」政府6項豁免修訂的組織,但自己的標誌、構圖、配色、字體也跟別人的設計「似到足」。只許州官放火,不許百姓點燈者,憑甚麼資格講版權?」

- See more at: http://news.memehk.com/posts/12818#sthash.taea00bE.dpuf

上了位, 成了既得利益者, 当然要考虑建座城墙来保护自己利益兼阻挡后来者侵略.

除非后来者有通天本事可以飞檐走壁过这道墙, 不然就被阻挡在外继续抗战.

外面的世界一样如此, 如电脑世界在Microsoft+Intel的掌控之下, 巩固了PC几个世代, 然后出了一个苹果来推倒它们.

还有各种其他如手机行业 (Nokia, 摩记), 白色家电 (日本一众品牌), 手表 (日本Quartz, Swatch), 汽车 (日本车), 球鞋 (Nike, Adidas)......

P/S: 话说日本真的以另一种方式征服/侵略了大半个地球.