Toysdaily 玩具日報

香港漫畫抄襲實錄 (第5頁#61 馬sir登場)

原帖由 聖鬥士JACK 於 15-11-2008 13:15 發表

你睇過佢地份約??
你又識佢老婆??
連人地日常生活都咁清楚??

D報紙之前唔係話有神秘富商高佢9百幾萬買到左咩??

做漫畫,佢老婆冇人唔識架...
馬蛇以前本性係小家D,真正開始變質就係結婚之後...

份約,同埋佢最後買到呢兩點呢,係呢幾日D報紙寫既,
話個業主最後無法悔約,因為合同寫左"必買必賣"呢個Point喎...

我搞到個post勁OT,HAHA,講過第二樣了.
原帖由 K66 於 15-11-2008 01:44 PM 發表

話個業主最後無法悔約,因為合同寫左"必買必賣"呢個Point喎...

我搞到個 ...

:Q 原來係呢幾日D報紙寫.................
原帖由 K66 於 15-11-2008 01:44 PM 發表

我搞到個 ...
原來又係高手.....:55:唔知你睇開邊本?
原帖由 K66 於 15-11-2008 01:04 AM 發表

但係其他抄野既人,冇佢咁老土
開口埋口都話自己係大師...

大師....笑左:66:

依家港漫變成夕陽工業,真係要多謝佢同黃生
個人認為李中x先生比許先生不知所謂得多,一本港式技擊漫畫,落在他手上竟變成「科幻故事」,再進化成一本「神話故事」,總之劇情就是一味誇大,但求短線吸引讀者,完全不會顧及前文後理,到最後草草收科了事,對他而言爛尾絕不緊要,最緊要是過程中賺得到金錢,難為黃老闆還會「眼光獨到」,請來這位高人為自己的「兒子」外傳作編劇,真想看看《王瘋雷傳》完結後如何合理地接回《聾苦悶》的戲軌。
原帖由 撒古斯彼斯拉多 於 15-11-2008 09:24 PM 發表
個人認為李中x先生比許先生不知所謂得多,一本港式技擊漫畫,落在他手上竟變成「科幻故事」,再進化成一本「神話故事」,總之劇情就是一味誇大,但求短線吸引讀者,完全不會顧及前文後理,到最後草草收科了事,對他而 ...

:38: 你有你埋怨故事唔好, 但人地仍然賣兩萬幾書, 證明呢類型就係現今讀者層所要求, 佢地都係黃生既忠實fans, 佢地都接受到, 即係證明work...
而家睇王風雷傳既人一定係為求官能刺激, 壯大畫面...相反, 睇龍虎門先係情意結...
一本預左唔長寫既書, 梗係有幾盡去幾盡, 咁樣先可以令人有印象(好或壞就唔敢講喇...)
許景琛真係不知所謂
佢夠厚面皮抄到足果下好野:53:
原帖由 自由之翼 於 16-11-2008 00:40 發表
許景琛真係不知所謂
佢夠厚面皮抄到足果下好野:53:

嘩,大家一定好期待
年尾香港會有《街霸4》港漫
主筆同故事當然係由許景同中興呢對好拍檔操刀啦....
原帖由 K66 於 16-11-2008 01:41 AM 發表

嘩,大家一定好期待
年尾香港會有《街霸4》港漫
主筆同故事當然係由許景同中興呢對好拍檔操刀啦....

唔知會唔會又強姦d女角?又出鬥氣呢?:38:
原帖由 香港人 於 15-11-2008 09:33 PM 發表

:38: 你有你埋怨故事唔好, 但人地仍然賣兩萬幾書, 證明呢類型就係現今讀者層所要求, 佢地都係黃生既忠實fans, 佢地都接受到, 即係證明work...
而家睇王風雷傳既人一定係為求官能刺激, 壯大畫面...相反, 睇龍虎門先 ...

請問王風雷傳有咩攪笑橋?:he:
原帖由 原罪 於 16-11-2008 01:48 AM 發表

請問王風雷傳有咩攪笑橋?:he:

:34: 我無正式睇過, 不過期期都有大鑊野例如跨版直昇機, 戰艦等...有幾攪笑就真係唔知...
原帖由 香港人 於 16-11-2008 01:50 AM 發表

:34: 我無正式睇過, 不過期期都有大鑊野例如跨版直昇機, 戰艦等...有幾攪笑就真係唔知...

你唔好話我知用人肉對兵器?
除左老祖宗…我唔覺得有人(?)可以…
原帖由 原罪 於 16-11-2008 01:52 AM 發表

你唔好話我知用人肉對兵器?
除左老祖宗…我唔覺得有人(?)可以…

:! 一招打爆直昇機~~!!勁哩~~!!
原帖由 香港人 於 16-11-2008 01:55 AM 發表

:! 一招打爆直昇機~~!!勁哩~~!!

請問邊位?
咩武功咁利害?
原帖由 原罪 於 16-11-2008 01:47 發表

唔知會唔會又強姦d女角?又出鬥氣呢?:38:

乜唔係雞姦D男角嗎?