Toysdaily 玩具日報

香港漫畫抄襲實錄 (第5頁#61 馬sir登場)

:34: :34: :34:
通晒天,個朵臭晒,玉記肯定唔搵佢畫街霸
原帖由 fallout8 於 30-9-2008 07:08 PM 發表
從來對港漫冇好感:45:
得罪講句, 大師級馬生既畫風咪又係"參考"池上遼一同長安巧

(係馬生fans殺來前快閃:43: )

:34: :34: 你閃得真快
不過我都要幫馬sir講句,佢一早認左有參考池上遼一同長安巧凡等大師
馬sir初期作品一眼睇就知
但今時今日佢嘅作品風格已經好自成一格
景琛同馬sir根本無得比
大家交流吓,唔洗驚喎
原帖由 太陽之牙 於 30-9-2008 02:36 AM 發表

池上景琛抄襲浦澤直樹大師的另一短篇。
基本上成本「漫畫少年2001」差不多由頭到尾全部都係抄…:50:

....冇創意的人渣;乞食行遠d.
自己係日本漫畫迷

睇慣日本漫畫,再睇返港漫
有好多野唔明:
1.點解風雲出左十幾年都唔完??
2.十幾年前黃生同馬生最紅,點解今日仍然係佢地最紅,中間冇新人出現過,定係港漫本來就係小圈子,幾個人玩曬
3.點解題材唔係武俠就係古惑仔,甘多年來都係果d題材,佢地個腦唔識轉嗎...
不過有樣野我明點解,就係點解依家港漫甘唔惦:45:

(係港漫迷殺到前快閃:43: )
原帖由 fallout8 於 1-10-2008 01:15 AM 發表
自己係日本漫畫迷

睇慣日本漫畫,再睇返港漫
有好多野唔明:
1.點解風雲出左十幾年都唔完??
2.十幾年前黃生同馬生最紅,點解今日仍然係佢地最紅,中間冇新人出現過,定係港漫本來就係小圈子,幾個人玩曬
3.點解題材 ...

:34: :34: 又等我回答你啦
1.因為故事仲未完,作者都唔想佢完
  每個地方都有"不死著作"
  香港除左天下,仲有龍虎門同李小龍
  日本都有本 龜有( 30年)第1神拳,柯南啊等等
  外國唔洗講啦大把英雄漫畫(5~60年都有)

2.因為黃生同馬生對漫畫嘅熱愛太濃烈,佢地細細個唔讀書,一心一意做漫畫
佢地d功力除左本身個人天份高,仲有長久以來不停努力同累積經驗
依家都無咩後生仔會學佢地放棄學業,一心一意做漫畫
同埋都無咩後生仔咁有天份,又肯努力,唔怕辛苦
一句講晒"真係青黃不接"................

3.多數係江湖同武俠漫畫,因為睇港漫多數係男人
  家陣學生哥睇日本漫畫多,好少學生會接觸港漫了

其他大大可以補充

原帖由 聖鬥士JACK 於 1-10-2008 02:28 AM 發表

外國唔洗講啦大把英雄漫畫(5~60 ...

仲有Download問題...........
原帖由 Duraxyll 於 30-9-2008 08:58 PM 發表
抄, Not just for HK.
http://comipress.com/article/2007/07/09/2267

龍珠都係炒.........

不過我覺得天下文一大炒...
好奇一問,點解咁多人連個「抄」字同個「炒」字都分唔開?
:56: 炒成咁都無人知....
其實許景係冇乜設計天份!:78:
小弟由玉郎漫畫睇到住佢紅到謝......
由細到大都睇倒佢好多抄作!見怪不怪......
基本上街霸年代,佢兩位只係行運行到腳指尾!!
以前初中覺得街霸好睇,後期又玩特別版賺一筆!
到佢謝哂之後出過一本又係超霸影子作,
可能人真係大左...真係嚇親!o的橋極之幼稚!小朋友作品!!
彈左咁耐!但係佢都有幾個優點!!
1)以前朋友做分色,聽聞佢o的槁好準,所以全組人都可以準時收工!
2)佢算係上一代由低做起o既人,但係佢o的畫風獨特,唔似一般港式畫法!
3)佢同讀者好接近,以前睇佢書好多時係睇左專欄先,有飲食同嗜好分享!!
最後想講!如果佢地又出街霸四...如果又係行返以前咁...真係唔好出喇......:o
原帖由 聖鬥士JACK 於 1-10-2008 02:28 發表

外國唔洗講啦大把英雄漫畫(5~60 ...

香港漫畫界係青黃不接,但不代表冇高水準新人,你想一想,呢代十幾廿歲漫畫人,個個都係睇龍珠大,創意點會比上代一差.
問題係兩大巨龍:
玉郎太強太要面,下下都係自己威晒,D橋新D都出唔到,下下打安全波.
馬蛇,手畫已經完全冇創意,而且性格小家縮骨,O係佢樓下打工,最終都係講錢,創作??畫意??一切都係假既!!!
上一代唔退,又不斷阻止下一代既創意...
新人,連作品畀人睇到既機會都冇,邊有將來
原帖由 katoributa 於 1-10-2008 08:21 AM 發表
好奇一問,點解咁多人連個「抄」字同個「炒」字都分唔開?

我係懶得改,因為今早趕住出街....:)
原帖由 K66 於 1-10-2008 11:52 AM 發表

香港漫畫界係青黃不接,但不代表冇高水準新人,你想一想,呢代十幾廿歲漫畫人,個個都係睇龍珠大,創意點會比上代一差.
問題係兩大巨龍:
玉郎太強太要面,下下都係自己威晒,D橋新D都出唔到,下下打安全波.
馬蛇,手畫 ...

其實間中都有創意漫畫,不過市場不受落,無法繼續下.去..
Topic再開:78:

「雞霸IV」漫畫到而家都未有聲氣,
枉費小弟仲o係度同池上景琛復出造勢:60: