Toysdaily 玩具日報

香港漫畫抄襲實錄 (第5頁#61 馬sir登場)

原帖由 香港人 於 27-9-2008 01:36 AM 發表

:66: 有錢, 醜咩吖???四大名捕, 八神庵(冷血), 拳四郎(鐵手), 佐為(無情)...
:38: 追命就唔知抄邊個, 有無人知???

e個就係佢故事唯一一個原創人物黎:74:
原帖由 小牧愛佳 於 27-9-2008 01:40 AM 發表

e個就係佢故事唯一一個原創人物黎:74:

戇男故事中的戇男?:(
原帖由 原罪 於 27-9-2008 01:42 AM 發表

戇男故事中的戇男?:(

:he: 戇男係長髮戴耳環, 差好遠~~!!
:p 講起戇男又令我諗起悟飯...
:x 當年戇男大結局, 同賭聖唔知第幾期玩合拚封面, 超西兩父子簡直係經典...
:o 講真, 街霸漫畫真係唔期望大, 至少唔想佢又玩俾人X姦, 男變女呢D嘔心野, 可能會睇...

:shy: 黐黎睇...
許景琛 ,香港漫畫界既恥辱.

抄抄抄,影印道 ;
不知所謂.
原帖由 MAX 於 27-9-2008 01:26 AM 發表
講開複製王...仲有另一個表表者就係"屍逃劍橋"....
佢嘅複製對象多到不能盡錄.....印象最深刻...超神Z第一期...就複製士郎正宗....
唔知佢地知唔知醜嘅呢...?

何止士郎正宗, 美樹本+安彥良和, 兼複印阿里安, 橋段又係抄龍珠, 簡直調X星:blame:
劍橋初出道抄士郎正宗我知…
:( 後來的作品(唔計賭聖)
超神Z同四大抄得好勁咩?

造型抄人是參考還是搬字過字?

其實我最憎人抄分鏡…佢多唔多?
原帖由 原罪 於 27-9-2008 10:24 AM 發表

:34: 超神應該係抄畫風, 造型同起稿都無乜抄...四大就好多都係抄...
原帖由 特級豉油 於 27-9-2008 10:18 AM 發表
何止士郎正宗, 美樹本+安彥良和, 兼複印阿里安, 橋段又係抄龍珠, 簡直調X星:blame:

所以我之前咪話..."佢嘅複製對象多到不能盡錄"囉...多到我都懶得數....

原帖由 原罪 於 27-9-2008 10:24 AM 發表

超神Z早期抄分鏡..人物動作照搬.....後期已經冇眼睇...所以唔知....
原帖由 MAX 於 28-9-2008 01:03 AM 發表

所以我之前咪話..."佢嘅複製對象多到不能盡錄"囉...多到我都懶得數....

超神Z早期抄分鏡..人物動作照搬.....後期已經冇眼睇...所以唔知....

:he: 抄分鏡?我真係唔知喎...
:( 出修羅帝實在係太過牽強既, 我開頭諗住第一輯既最終敵人, 必然係白一郎個情敵...
在下當年後生果陣係偶然之下到過 "屍逃劍橋" 既工作地點,當時在下講左類似一句:嘩~~~~~連超級薩雅人都出埋... 之類既說話(當時真係並非想寸佢)。劍橋大師只係好勞氣咁講左句(我記得佢當時係一路畫緊野,無望住我既):吾使搵食呀? 

諗落都有道理。搵食?邊個吾使搵食?"李加乘" 都要搵食啦。:34: 
不過話講返轉頭,可能如果我係佢既話都會做同一類野都未定。搵食丫麻,吾搵食真係會餓死,我吾想餓死。:56:

想當年"屍逃"生重話日本會將超神Z動畫化,都唔知係真..:45:
如果我係安彥良和,我就會好嬲,因為安彥老師都係要搵食,而家比人抄自己D作品,重係香港當原創故事賣...
如果安彥老師聽到"屍逃"生果句"唔使搵食呀!"都可能會忍唔住講句:"馬鹿!!大哂呀!!"
另一個"流暈"咪一樣...!?
本"100%"裡面其實好多構圖都係來自一d時裝廣告or雜誌,
十幾年後既今日竟然可以有獎羅...真係冇野好講!

香港漫畫最慘一樣野係剩係識講畫功,其他就咩都冇...
日本漫畫就唔同,畫功唔好唔緊要,有風格或者有故事一樣有出頭!

香港漫畫...十幾年黎,同一班人同一隻畫風,有咩辦法唔死?
好多已經唔係自己畫,搵其他人代筆都要出自己名...
(呢種簡直係將人地既前途完全扼殺既行為!)

你有冇見到日本漫畫家搵新人代自己畫但仍出自己名繼續出作品丫?

十年前我都仲會睇許景既...但十年後既今日仲要我睇佢畫返同樣既野?
no way la!

讀者會隨時間長大,漫畫家本身都應該一樣會隨時間"長大"先得架!?
咩行業都好,冇新血就唔會再有將來,呢個係一個好簡單既道理!

要我睇返港漫,除非有新人新野啦!
(靚唔靚對我已經唔係重點,o岩feel就已經ok...)

http://www.bigjones.com/

睇下漫有相同:71:
原帖由 自由之翼 於 29-9-2008 12:11 AM 發表

失敬:77: 原來不斷返炒。

不過鬧還鬧。馬sir真係諗過度過先「參考」。我覺得算變左自己野。

最好笑就同公司都炒,真係好意思既?:76: 你老細唔講…你見到同事都尷尬啦。
原帖由 自由之翼 於 29-9-2008 12:11 AM 發表

:34: 其實最好笑係有小泉純一郎同馬斯特博士...