Toysdaily 玩具日報

查看: 155792|回復: 99

●因為玩健身,所以型到震● 天元 ENKI by Revoltech ( P.5 +疑似紅蓮三哥 )

最初見到這個設定稿還以為是主角機!後來看到真正的主角機原來是較傳統性、有眼口鼻的紅蓮時不免有點失望;當然在看過動畫後明白了其整體機設理念就接受了紅蓮的主角地位......但其實心目中仍對ENKI有一份偏好的。
Revoltech 把ENKI線條更肌肉化,尤其下垂型肩頭處理得不錯,雖然肩與胸之間隙罅有点濶,胸口顏面的"眉骨"會略阻礙肩郁動,但只要扭時花點心思便能做出很夠人化的動態!

做幾吓健美運動的招牌動作.....

有多少機械人玩具能表達到以上動作先?!

除了Body Building, 就是 Thai Boxing, 近來不少格鬥動漫動作都參考了Thai Boxing, Kick Boxing 的動作,潮流吧...

接下來是二刀流,在動畫中沒多出場,其實可以很型的!

又好身型,又好打,又有双刀,仲有內藏炮及飛彈......点夠你玩呀?

胸前炮當然是替換件但做得不錯,但肩上的兩排飛彈就較簡單,如果做成飛彈蓋全打開就好好多啦~~~

然後就是紅蓮的附加件,先是用來從現名場面的"光頭"

然後是戲肉:Enki 送你一對翼!!

如此多FUN,這隻ENKI算夠抵玩了!當然,如果有包埋"四手版"就更完美了!

三款小弟必買的天元Revoltech已齊,來幅"男人魅"合照留念!

逃~~~~~~~

Good:71:
完美
100分!!!!
我頭先去mk點解見唔到>_<
:71: :71: :71:

回覆 1# 的文章

GREAT!!

last photo is so funny.
原帖由 Dick.Po 於 18-9-2008 12:34 AM 發表
完美
100分!!!!
我頭先去mk點解見唔到>_

周六"高價"入手的飛機貨....kaka
周日晚輕輕滲了線及在灰白部份噴啞油 (個人喜好) ^_^
三隻都好有型!!!:71:
原帖由 WalkerMachine 於 18-9-2008 12:31 AM 發表
最初見到這個設定稿還以為是主角機!後來看到真正的主角機原來是較傳統性、有眼口鼻的紅蓮時不免有點失望;當然在看過動畫後明白了其整體機設理念就接受了紅蓮的主角地位......但其實心目中仍對ENKI有一份偏好的。
...

Very good an nice report~!! :71:

如果話你知o黎緊呢2~3個月會出動畫後期o既"7星俠version"同埋你想要o既"4手version", 唔知老餅如何呢~!? :58: :he:
唔知點解我覺得最後幅圖部紅蓮之眼好苗僑偉XD
好熱血,好男人:$
呢張實在太型啦:! :! :!
影得非常非常好:shiny:
洗唔洗咁正呀:(
真係比你毒死啦:no:
仲未買到.....:70:
原帖由 JAMProject 於 18-9-2008 12:58 AM 發表
唔知點解我覺得最後幅圖部紅蓮之眼好苗僑偉XD

咁另外兩個會係邊位呢~? :58: :34: