Toysdaily 玩具日報

查看: 26803|回復: 36

我們都是GUNBUSTER(友情支援)

《我們都是GUNBUSTER》是我近期出哂力之作品,作為一個遲左十幾年先開始支持他的FANS黎講,儲他的玩具係有一定的困難;或者在好多大大的面前我只是小兒科,但對我來講是幸運、堅持、決心的一段經歷.......

先黎係我現有的收藏.....

1)我第一隻入既係GUNBUSTER係超合金魂,話說起初我連乜野叫GUNBUSTER都唔知,儲開超合金魂的我,上來TD猛比其他大大問我點解唔入GX-34,到幾個月前幸運係街見到隻全新唔使13魚,即入...

買左之後發覺佢確係好掂,不論變型和造型,都係超合金魂經典之作;於是就學人走去買套GUNBUSTER劇場版睇睇,點知唔睇由自河,一睇就即時中毒,就係咁開始左我儲GUNBUSTER之路.....

開始儲的時候,真係有D頭痕,因為套野出左咁耐,市面可買已經唔多,而且仲好貴,好多時只能在也苦監視有無 ' 旬野 ' .......有日突然心血來潮,記得係街旺地底老伯度,散買左隻DIE BUSTER盒蛋,心諗可能仲有其它款賣,就走去試下問啦,點知老伯有full set連SP(飛越巔峰1.5),咁梗係放血既時候啦......

1.5版都算比較易找到,就算香港無,在日本也苦也有FULL SET 比我bid,但第一集就連日本也苦都只有散買,起初我打定輸數,但在我找到1.5版的同一日,在同一個商場既二樓比我見到第一集既呢款...

我傻左一樣求個老細賣比我(我當時連價錢都無問就叫人賣比我),老細好好人話係 ' 自家用' ,不過可以借我影下相....
我影完相後就帶住依依不捨既心情離開,去左仙達仙遊一番,命運又一次考驗我了,竟然比我見到第一集full set連SP,梗係即時再放血啦:70: .....同一日之內找齊兩套盒蛋,真係好耐無試過咁happy:43: ...

盒蛋就買齊喇,跟住就買D大件D既喇....

海洋堂死貨之物,但如果你唔要求佢變型、超可動,又有興趣買番黎執執佢,佢其實係好正,而且好平;於香港也苦bid中之物....

眼鏡廠之古物,雖有不錯的可動性,但經常手軟腳軟站立不安,作為收藏品觀賞不錯,行街見到一魚入手..

跟住就係我又愛又恨既 ' 山口勝久 '版 GUNBUSTER,話說呢款算係比較易搵既款式,聽講當年新出都係二魚唔使,就算早幾個月前都係三魚右,點知到我想買時條街又唔見有,也苦有就係有,不過有好多打手出沒,下下推到4魚幾,係我堅持下最後唔使三魚入到仲鬼咁新.....
    呢款野最會擺post   ,《超級閃電踢》確係一絕,可惜雙腿未能合埋:38:

Q版的Gunbuster系列......幸運+友情之入手....   

最後係熱血合金版GUNBUSTER,一個字形容 ' Q ' ,6草入手

其實已我所知,GUNBUSTER仲有其它款式玩具,如天價的《完全變型》,又手d Q版公仔啦,手版啦等等...希望我呢則post會帶比大家一D樂趣啦:65:

GUNBUSTER總動員!...

師兄,這兩隻是蛋嗎?

原帖由 verywai 於 23-7-2008 06:22 AM 發表
師兄,這兩隻是蛋嗎?

機械人型態係盒蛋第一集中的,戰機型態係在盒蛋1.5中的....
勁:@
很勁啊!請受小弟一拜:64:
話說小弟都是GUNBUSTER fans 呢:36:
另外, 請問大大隻熱血合金版GUNBUSTER那裡有得賣?? 這隻是不是可動的??
So many gunbuster ar~~~

For a die hard fans, you should also buy the S.H.E. one~~~:p:p:p
Halfeye 呢隻真正完全變形GUNBUSTER 等緊你~~~

:71: :71: 厲害
為興趣而奮鬥吧
盒旦差個真正rare黑白地球+gunbuster
Gunbuster都有好多產品......
Super Gunbuster Fans!!!!!!!:71:
Thx Sharing!:77:
原帖由 hoying710 於 23-7-2008 09:25 發表
很勁啊!請受小弟一拜:64:
話說小弟都是GUNBUSTER fans 呢:36:
另外, 請問大大隻熱血合金版GUNBUSTER那裡有得賣?? 這隻是不是可動的??

呢隻而家都幾難有, 只有雙手可動:73:

原帖由 luciferdark 於 23-7-2008 11:11 AM 發表
盒旦差個真正rare黑白地球+gunbuster

大大真好眼,這才是真正的full set 1.5呢:71:
原帖由 hoying710 於 23-7-2008 09:25 AM 發表

頭和雙臂都是膠,可以轉動;身體和腳是金屬,固定。
原帖由 bbf1125 於 23-7-2008 11:41 AM 發表

呢隻而家都幾難有, 只有雙手可動:73:

我兩天前用6草在也苦入手的....