Toysdaily 玩具日報

查看: 28207|回復: 51

意外一個又一個的意外支出…

剛剛一個星期出現了大量的意外支出,現在經濟狀況完全崩潰
首先是下面最錯的一件,完全是意料之外的,當時只是想好耐無去試過耳筒就去睇下啦,點知一去就唔見錢
試之前沒有想過買的,特別對BOSE這牌子沒有多大好感,不過店員不斷推介下就勉為其難的一試,一戴上耳未開聲就已經感到出事了,因為感覺好舒服,一對耳筒配戴舒服我是應為很重要的,亦是我自從UM1之後一直買唔到合心水耳機的原因.開聲之後低音清高音甜…..講笑的,低音真係唔錯,不過高音真係差D,事後發覺高音問題同播放器有關係,如果不用i-pod表現會好一點.總結來就是很滿意的一對耳筒,所以雖然聽到價錢之後有點唔捨得,不過用了三首歌的時間考慮都是比錢最錯的第一步行了…..

之後行玩具店時看到不少之前期待的玩具都有較合理的價錢,不過因為袋中的耳筒關係,全部都當自己睇唔到好了直至看刑halo3的公仔,本來大部份的店舖要一套買900多元可以直接放棄,可是最後又有一間有我想要的款式可以散買,於是行錯了第二步….
兩款的水準跟上一系列差不多,水準依然不俗,但沒有了上一次驚艷的感覺.獸人依然是我較喜歡的一隻.

之後是較早前訂了的LEGO蝙蝠車,亦是當天的出去的原本目的,只是估不到有上面的額外支出
很貴的一款LEGO,49.9US$600HK$,但零件數跟CITY系列賣US$39.9的差不多而且都只是買港幣389.9鬼叫自己剛好又喜歡蝙蝠俠又喜歡LEGO,銀紙只好乖乖的奉上….還好有9折入手時才沒有太肉赤.其實仲想買埋企鵝同羅賓那一盒的,老闆娘已經講可以計平D比我,不過再平都無用個一刻已經完全起支了….

下面的MG武者是月初時買下的,上個週末花了些時間起了,全上色實在太花時間了,之後可能渺滲線油一油金色部份就收工了.
最後真正令經濟情況進入危險狀態的是打這一篇用緊的NOTEBOOK…我買左新的NOTEBOOK,又是完全在意外的情況之下因為一個學界優惠而買的,價面比平時平4000,實際FUJITSUVISTA轉做了BASIC,減了1G TURBO RAM,實際應該只平了千多元,不過13.3”,1.7KG是我一直用的標準,舊機用了3,那天又剛好是優惠的最後一天,於是在匆匆地作出了買機的決定這決定應該是最合理的,不過問題是之前作出左太多唔多合理的決定了……
:44: 我e加每買一樣東西都考慮好耐
Notebook是那個型號?:71:
頭像被屏蔽
原帖由 大舊金 於 10-7-2008 10:22 AM 發表

:76: :76: :76:
原帖由 大舊金 於 10-7-2008 10:22 AM 發表

之後就科水:57:
halo 3我買左綠色
比較起上一隻
今次隻色比較暗啞
冇上隻咁靚
仲有係官圖有兩支槍
但實物得一支
:26:
明白你感受, 我取近都意外地" 一擲數千金" 咁買玩具........:55:
大舊金:
我都考慮架,不過考慮完都係買.....

mushroom:
FUJITSU S 6410Z...Z=廉價版.

layman :
好幾款都係比官圖少一支槍,所以更加唔想買一套.
原帖由 聖鬥士紫龍 於 10-7-2008 12:02 PM 發表
明白你感受, 我取近都意外地" 一擲數千金" 咁買玩具........:55:

現在買玩具一擲千金的情況太容易出現了....
原帖由 warxv 於 10-7-2008 12:20 PM 發表

現在買玩具一擲千金的情況太容易出現了....

我想走出呢個深淵,由罷買 CM's 開始:31:
原帖由 乳豬仔 於 10-7-2008 12:47 PM 發表

我想走出呢個深淵,由罷買 CM's 開始:31:

對於CM's對玩具的處理手法,我都放棄了....
原帖由 warxv 於 10-7-2008 01:17 PM 發表

對於CM's對玩具的處理手法,我都放棄了....

我冇買過,唯一有興趣是機動police..
原帖由 吉田龍一 於 10-7-2008 10:26 發表

:76: :76: :76:

金金小吉串你:34::34:
蝙蝠車好型
但我冇錢:55:
mushroom:
其實玩具佢地偶有佳作,不過太唔穩定,好似GGGG咁已經出幾次有D問題可以避免改善的不過依然照舊...所以唔喜歡.

血染東方一片紅:
真係好貴,買左咁耐LEGO呢次算最"赤".