Toysdaily 玩具日報

意外一個又一個的意外支出…

luckily, haven't make up my mind on my toys,  probably will cost more than those add together!

a Canon 50mm F1.2L  :34: :34: :34:

or EF-S 10-22 or Tokina AT-X 116

that time, I will be die!!!:59: :59: :59: :70: :70: :70:
反而我愈買愈少, 四月到而家只買o左 MG 渣古 2.0、武者頑
Vaio:
買邊支先,定一齊買?50 1.2L先啦.

魚旦:
自從開始來日報之後都差唔多...咁多!!都係買少D時候了.
架batmobileo好正
等我等下先入貨啦
好彩冇玩相機,仲用緊Canon S50..:he:
it will be either EF-S 10-22 or the AT-X 116,  will not get both
but the 50mm F1.2L is one of my dream lens,  it will be great with the 40D

However,  it will depends on my budget, as some may know, my two $4M toys arrive this May. so need to save up for their diapers and formulas too!!

:50::70::56::59::70:
原帖由 warxv 於 10-7-2008 01:28 AM 發表 Vaio:買邊支先,定一齊買?50 1.2L先啦.魚旦:自從開始來日報之後都差唔多...咁多!!都係買少D時候了.
:77::o  :77: :o :77: :o
由開始玩具下刻起,意外的支出不斷遇到是意料之內...:80:
有水放水,冇水散水....
:x:x

Really buy so many things ar~~~

If you don't want spend too much, better don't go out next time~~~:DD:DD
Lbb:
架雪糕車都唔錯架,留意下有D地方有9折.

mushroom:
咁影相係我興趣,有時又好難計的.

Vaio:
訂左乜野咁貴要4M?到手後要分享下.
EF-S 10-22 or the AT-X 116我選擇EF-S 10-22,雖然我對EF-S鏡有抗拒不過都係選呢支,最多之後換機時賣返出去.

Tachikoma:
THANK YOU!

影武者:
意外的支出不斷遇到是意料之內...
完全正確...

Davmak52:
現在散得水啦.

cybaster:
我已經唔敢出街了...問題係仲有D野已經留左...
純粹入來呃個Post...:65:

樓主的意外還很嚴重呢...:@

「富士通」Notebook...小櫻都想要1台...不過小櫻已經不是學生了...:oh:

還好小櫻暫時未出意外...但就準備更換家裡的PC與LCD Mon...那是「預計的嚴重意外」了...:49:

小櫻上
原帖由 小櫻 於 11-7-2008 11:07 AM 發表
純粹入來呃個Post...:65:

樓主的意外還很嚴重呢...:@

「富士通」Notebook...小櫻都想要1台...不過小櫻已經不是學生了...:oh:

還好小櫻暫時未出意外...但就準備更換家裡的PC與LCD Mon...那是「預計的嚴重 ...

我都唔係學生,不過老婆係老師兼學生,可惜是沒有雙重優惠的...
當日買機佢地仲有所謂後補手續,即是唔理你有否學生証先用平價先出機之後再補資料...
我由第2部NOTEBOOK開始已經是用FUJITSU,因為穩定又輕,成日中港兩邊走,部機重真係頂唔住,現在同個VISTA搏鬥緊...
現在MON就唔太貴,PC就睇你用來做乜了,預算用幾多?
原帖由 warxv 於 11-7-2008 11:22 AM 發表

我都唔係學生,不過老婆係老師兼學生,可惜是沒有雙重優惠的...
當日買機佢地仲有所謂後補手續,即是唔理你有否學生証先用平價先出機之後再補資料...
我由第2部NOTEBOOK開始已經是用FUJITSU,因為穩定又輕,成日中港兩 ...

因為小櫻早幾年還是「學生」嘛...有學生証也蠻多優惠...

PC嘛...還應該是小櫻第3台PC了...現在服役中的P4 2.4GHz 已經5年有多夠期換了...而Mon因為想同時接駁PS3等遊戲機...雖要換上HDCP支援的...所以決定來個「大升級」...

CPU已經看中Intel E8200... 2.66GHz Duo2Cord 6MB Cache 1333FSB...賣13xx...

底板還未決定買哪塊...基本上是華碩和Gigabyte...但個人偏好Gigabyte的...但基本要求是SATA至少4個...可支援DDRII 1066就更好...希望7-800之內...如果600就更好...近排見有叫J&W的好像不錯但不知評價如何...

Ram...因WinXp(Vista不知) 32bit的3GB限制...就2GB算了...300多些少...HDD就看當時有甚麼就買甚麼...暫見SATAII 320GB 16MB Cache都不出400...

另外會買Display Card...因不是用來打機的...所以只需要有DVI/HDMI輸出就可以...基本上會買ATI的...好像說HIS出的較適合執相用...暫見到都是600左右...

家裡的DVD R/W好像罷工了所以新機都會買新的...SATA的都是200不到...會從舊幾拆個TV card移植到新機來駁PS2... 舊機內那個IDE 80GB也會補留用作D/L之用... 另外有個SATAII 200GB的也會用回... Case就要較細的ATX...約200...火牛就要個大出力的...相信都要400多...

LCD Mon...想要個有HDMI/DVI/VGA輸入...20"以內的...這個頗難找...

查實預算PC+Mon是6000內的...上面粗略估計都已經過了...但考慮過部機也會用上好幾年...所以規格上想弄個好一點...

某程度Mon可以遲些買...PC的料基本上隨時都可以去執...不過早排格價時聽說遲些少有新底板推出...同時自己也想等粒E8200降價...或者8月初才動手...

好像好多廢話兼Off Topic...不過砌機好玩就是這樣...

小櫻上
2 $4M toys

Jeremy and Hayden.  Born May 18th 2008

:59: :59: :59: :70: :70: :70: :56: :56: :56: :26: :26: :26: :die: :die: :die: