Toysdaily 玩具日報

滲線 and 電鍍粉

我想問下咁多位高手....
噴完油之後, 應該用咩材料 同 程序 去做滲線??????
請指教一下:shy:

同埋邊一個牌子既 電鍍粉 比較好????? 可唔可以比我睇下咩樣~
同邊到有得買????

thz~~~ 十萬個thz~~~

回覆 1# 的文章

適當開稀孖星琺瑯油, 以面相筆點少少油然後係模型既坑線上輕點, d 油就自然會係坑中流動, 滲滿坑線待乾後用綿棒點琺瑯開油水, 用抹手紙將綿棒稍為索乾輕力抹去出界既油漬
原帖由 seriousmonk 於 22-9-2009 03:57 PM 發表
適當開稀孖星琺瑯油, 以面相筆點少少油然後係模型既坑線上輕點, d 油就自然會係坑中流動, 滲滿坑線待乾後用綿棒點琺瑯開油水, 用抹手紙將綿棒稍為索乾輕力抹去出界既油漬

大大...咩係面相筆呀??????

只係用 琺瑯油 就得?????   咁點先令佢有黑色or 灰色線呀????
thz~~~

回覆 3# 的文章

好幼既毛筆, 模型舖有售

琺瑯油都係模型油, 一樣好多顏色選擇, 亦需用專用 thinner (X-20)  開稀, 但亦有師兄用火機白電油代替
如果冇上底油就唔好
同X-20, 最好用番白電油, 因為好易爆膠
原帖由 seriousmonk 於 22-9-2009 10:14 PM 發表
好幼既毛筆, 模型舖有售

琺瑯油都係模型油, 一樣好多顏色選擇, 亦需用專用 thinner (X-20)  開稀, 但亦有師兄用火機白電油代替

哦...啫想要咩色線, 就買咩色既琺瑯油啦!!!

thz~ c hing
What is 滲線