Toysdaily 玩具日報

查看: 61694|回復: 63

自家製限定天元突破金屬轉頭匙扣(首辦複製討論)

買左兩隻山口天元搞到我呢期好熱血!!!:*
本來想拿其中一隻做匙扣,
不過見到個轉頭輕飄飄...:oh:
就的起心肝自家制全金屬版!:$
首先係材料,買左罐矽膠複模∼
買左覆模用積木,真係好好用以前有就好啦:

仲有油泥:

同埋N年前剩返既低溫金屬:

好!開工!:he:
首先用積木圍邊按原件分模線倒模:

倒入矽膠:

A SIDE成形後倒B SIDE跟住C SIDE...過程足以訓幾次:sleep: :78:
搞掂模具後就要煮D金屬喇!我買左隻幾蚊雞鐵兜黎煮:p :

倒完攤凍就出模啦∼(我用冰格急凍既∼:74: ):

清除水口,就有成件出黎囉∼

因為實心太重關係我用螺絲連接,可以見到兩件都非常”岩蠶”:cool:
日後會打磨及嘗試用辣雞燒溶金屬粒黎補窿...:^
轉頭尖頭已經比我修圓左,費事”吉村代代”:DD
反正不排除用佢黎當頸鍊:love:....係重D囉:60:
今個星期六日就咁比左佢:(
先睇睇(半)成品:shiny: :

再黎係同原塑膠件比較:shiny: :

如無意外會係呢個星期六日進行痛苦既打磨同補窿工程...:time:
考慮緊幫唔幫佢上色...:ar:
搞掂再貼圖上黎啦!:p
多謝收睇!:64:

重唔重架?:?
原帖由 verywai 於 26-5-2008 10:03 AM 發表
重唔重架?:?

重量約等如一舊大電(D cell):(
非常之咁有質感!!!:he: :34:
複製!
好似好易..........但應該唔係:help:
堅過石堅...............:71:
背負著被"吉村代代"既代價. 相信無人有您咁熱血了!:47:
:71:
:52:家下既用途 :61: :
嘩!!樓主螺旋力爆燈!!!!!:71:
原帖由 ajc188 於 26-5-2008 10:32 AM 發表
:52:家下既用途 :61: :

咁樣唔會刮個面咩? 呢D金屬咁似錫, 會唔會好易整彎架

當匙扣咁用, 一陣熱血過頭見匙隆就用轉頭轉落去, 因住整花人地架車呀!
原帖由 kinis 於 26-5-2008 10:48 AM 發表

咁樣唔會刮個面咩? 呢D金屬咁似錫, 會唔會好易整彎架

佢比錫硬好多∼彎就唔會,都幾硬淨,係易花少少,反正家下都凹凹凸凸無所謂咯∼:34:

原帖由 kinis 於 26-5-2008 10:48 AM 發表

當匙扣咁用, 一陣熱血過頭見匙隆就用轉頭轉落去, 因住整花人地架車呀!

呵∼所以佢家下係堀頭囉∼反正我無車∼唔怕!:77:
:71: :71: 螺旋之力的覺醒~!!!
唔錯 wo
:35:

你o係學校讀金工嘎 ? 你識呢 d 野 ge ?
原帖由 玩具 於 26-5-2008 11:38 AM 發表
唔錯 wo
:35:

你o係學校讀金工嘎 ? 你識呢 d 野 ge ?

我做設計既∼讀書時當然學過,十年多無搞過咯...:(
今次搞返尚算滿意啦∼:$
想知買材料地方可以PM我丫∼[/SIZE]:77:
螺旋之力的覺醒:50: :70: :71: