Toysdaily 玩具日報

自家製限定天元突破金屬轉頭匙扣(首辦複製討論)

原帖由 ajc188 於 28-5-2008 09:18 AM 發表

如果你有個鑽,睇下丫,原裝水口得兩個...:60:
我已經係尖頭位改做入水位,反正個尖頭都要磨圓:^
但真係唔係好多位比你入水...:49:
我又唔想執太多水口:cool:

原裝水口得兩個又點,可以自己種嘛?
我都有個鑽,頂位至少可以種10枝2.35mm水口棍,夠倒啦.
而cut水口有咩麻煩,用平cut鉗cut曬水口,再過銼,最後過400,800砂紙就ok啦.唔使5分鐘.而尖頭用砂紙過少少就ok啦.
原帖由 史太林 於 28-5-2008 07:36 PM 發表

原裝水口得兩個又點,可以自己種嘛?
我都有個鑽,頂位至少可以種10枝2.35mm水口棍,夠倒啦.
而cut水口有咩麻煩,用平cut鉗cut曬水口,再過銼,最後過400,800砂紙就ok啦.唔使5分鐘.而尖頭用砂紙過少少就ok啦.

好! 我今個星期試試!:71:
請問這門技術有冇哪裡有專業課程可以報讀的?:62:THANK!我想學複製膠件,THANKYOU!
原帖由 wwjd281920 於 29-5-2008 12:05 AM 發表
請問這門技術有冇哪裡有專業課程可以報讀的?:62:THANK!我想學複製膠件,THANKYOU!

家下好多學做首辦既課程都應該有教:74:
原帖由 ajc188 於 29-5-2008 09:16 AM 發表

家下好多學做首辦既課程都應該有教:74:

哪請問有冇哪裡推薦可以去報課程?THANKYOU:64:
低溫金屬、矽膠可以係邊度買到?

矽膠會唔會抵受唔到低金屬既高溫?

兩邊複模製成後如何注入低溫金屬放模中?

如何從複模中取出製成品?

希望大大能夠解答我的小問題
謝謝
勁到無朋友:71: :71: :71:
試下用10蚊店奶白透明膠盒開孔+手提吸塵機做真空箱...如果唔"鯨"得快過ab cast既話, 應該會有幫助.......:44:
原帖由 O_biscuit 於 29-5-2008 07:16 PM 發表
試下用10蚊店奶白透明膠盒開孔+手提吸塵機做真空箱...如果唔"鯨"得快過ab cast既話, 應該會有幫助.......:44:

對唔住都要借你個回覆用下...

我覆制出黎既係低溫金屬!!!
真空箱係幫唔到乜架喇....:(
完全同AB膠(PU)兩回事~
只可用蠟比較, 但又比蠟溶點高好多(好似係400度+)
真係"鯨"得好快架, 最多三十秒, 我加埋風筒十秒唔駛set左!:74:
係要比時間散熱:54: , 連模放入冰格15~20分鐘左右就唔辣手囉...
原帖由 hneryk 於 29-5-2008 04:17 PM 發表
低溫金屬、矽膠可以係邊度買到?

旺角YMCA酒店後街"腸封巷"

原帖由 hneryk 於 29-5-2008 04:17 PM 發表
矽膠會唔會抵受唔到低金屬既高溫?

同一套模唔係短時間不停再用係唔會有問題
(also有高溫矽膠, 係紅色既, 唔怕熱不過極硬)

兩邊複模製成後如何注入低溫金屬放模中?

合模壓實再由水口倒入熔液, 基本同倒AB膠(PU)差唔多

如何從複模中取出製成品?

基本上你套模開得好無倒扣位, 一開就跌出黎咁滯....
記得金屬係唔應該用矽膠做模
原帖由 elvo 於 30-5-2008 01:23 AM 發表
記得金屬係唔應該用矽膠做模

係用矽膠架,不過通常范例教用高溫矽膠,不過用KE-17都得:74:
原帖由 ajc188 於 26-5-2008 06:00 PM 發表

你有無睇清楚?:(
家下隻野勁"豆皮"喎...唔知搞乜出到黎會咁...:time:
套模明明好滑...:unhappy:  
我仲諗緊計改善...搞得掂先算啦 :o  

急凍 d 空氣走唔切在表面生氣泡,所以變得唔平滑?
Anyway,個模點靚都要打磨既…
e家仲有冇..
樓主可唔可以help我整一個?
:77: