Toysdaily 玩具日報

查看: 3002|回復: 19

用科學的角度去看一部科幻片 ?

近日同朋友討論一套電影 , 佢竟然可以用一d科學既角度去睇佢科幻既情節 :(
之後仲彈左一句「教壞細路」:oh: 大家點睇 ?

其實我覺得科幻電影根本唔可以用科學的角度去睇 , 而且科幻更加唔可以用科學去形容 , 認真去諗更加無意義 ,

既然自己知無可能又點會「教壞」呢 ? :*
:he: 睇下科幻成點...例如絕世天劫果D其實我覺得有可能, 星戰呢類咪馬行空囉~~!!
不過你講得岩, 睇科幻片, 真係無乜可能攞現實科幻元素/知識入去...
原帖由 qe1 於 24-4-2008 07:43 PM 發表
近日同朋友討論一套電影 , 佢竟然可以用一d科學既角度去睇佢科幻既情節 :(
之後仲彈左一句「教壞細路」:oh:" /> 大家點睇 ?

其實我覺得科幻電影根本唔可以用科學的角度去睇 , 而且科幻更加唔可以用科學去形容 , 認真 ...

o甘要視乎你係指邊個程度既科幻啦…
好似星戰呢D o甘﹐明明o個D已經唔可以算係科技﹐o甘就的確無o羊討論價值…
不過去到一D近未來既作品﹐我就會覺得可以討論一下wor
至於有無教壞細路……可能會激發個細路去研究呢~~~:DD
原帖由 gundamrx782 於 24-4-2008 07:57 PM 發表

o甘要視乎你係指邊個程度既科幻啦…
好似星戰呢D o甘﹐明明o個D已經唔可以算係科技﹐o甘就的確無o羊討論價值…
不過去到一D近未來既作品﹐我就會覺得可以討論一下wor
至於有無教壞細路……可能會激發個細路去研 ...

:handshake: 我等你三十年後部MS呀, 哈卡些(博士)
原帖由 香港人 於 24-4-2008 07:59 PM 發表

:handshake: 我等你三十年後部MS呀, 哈卡些(博士)

等我完成左套浮游炮先:36:
太認真la你個fd:52:
睇戲何需咁呀:ar:
原帖由 cybster 於 24-4-2008 09:05 PM 發表
睇戲何需咁呀:ar:

睇既時候當然唔會
不過事後去細味返裡面既科學理論都係好有趣架~~:36:
樓主大大朋友只係想話比人知佢幾有科學知識之嘛,係咪?:x
講得科幻係字面解都知係建基於科學上的幻想
鐘意睇純科學片可以去太空館睇記錄片, 有得訓係度睇仲舒服tim
現今細路唔教都壞啦!!

其實用現實科學角度睇番科幻片,都不是新事物,
電視紀錄片都做過,出書又出過,
他們都只是研究現實和幻想之間的可行性,
大大無需太介懷

你睇任何一部科幻片, 有一樣野套套都"出錯", 就係聲音. 宇宙係真空的, 所以冇聲音, 冇pewpewpew.

但係娛樂係娛樂, 冇聲音的高達, Star Wars, 搵鬼睇咩?!  咩movie 都有bug, goof, 同plot hole. 乜都計, 乜都100%認真去諗, 做人冇樂趣.

只要過到自己果關就得.   Example, 斬鬼者覺悟我訂唔順, d腸由口飛出來 :49:
好簡單..... 係科片, 唔係科學片喎.....
當然係幻想出黎架啦, 咁合理既就唔駛幻想出黎啦...
原帖由 williamhychan 於 25-4-2008 10:44 AM 發表
現今細路唔教都壞啦!!

其實用現實科學角度睇番科幻片,都不是新事物,
電視紀錄片都做過,出書又出過,
他們都只是研究現實和幻想之間的可行性,
大大無需太介懷

http://img46.imageshack.us/img46/448/img000 ...

呢本公認笑話書就唔好提la.
唔係WO我覺得空想科學好好睇:34: