Toysdaily 玩具日報

查看: 4800|回復: 10

有無人睇過鐵甲無敵瑪利亞?

鐵甲無敵瑪利亞

☆影片簡評☆

1988年《鐵甲無敵瑪利亞》乃鍾志文執導的港式科幻動作片,由葉蒨文、梁朝偉、岑健勳和徐克主演。影片描述發生在香港的機器人故事,其中最特別的是葉蒨文扮演的女性外型武裝功夫機器人「先鋒二號」造型,被觀眾評為很像德國經典科幻片《大都會》(1927)中的瑪利亞。

好正的電影
:he: 葉倩雯扮鐵甲人...
先鋒一號的造型類似鋼彈故事中的薩克II機械人。
先鋒二號瑪利亞改造過後的外型很像1926年電影大都會中的瑪利亞。
岑健勳和徐克:he:
我知有套咁o既戲, 但冇睇過...

你一提反而勾起我對當年電影宣傳o既回憶, o個陣幾乎每套港產片都會o係地鐵狂出 poster 賣廣告, 相比之下近年o的宣傳真係大幅度縮皮...
我剩係睇過葉子媚套女機械人:he:

:x ......我兩套都有睇過............
原帖由 路人丙 於 6-6-2008 11:21 AM 發表
我剩係睇過葉子媚套女機械人:he:

好似好正甘喎:58: ....今晚去睇下有無得買先:34:
睇過,但印象好模糊:45:
原帖由 玩具人傀儡 於 6-6-2008 05:02 PM 發表

好似好正甘喎:58: ....今晚去睇下有無得買先:34:

呢套好似係 3級片
原帖由 Quentin 於 6-6-2008 02:54 PM 發表
:x ......我兩套都有睇過............

哈哈~!!!Me too...
我有I Love Maria-5.1DVD~!
Maria有個約莫1/4高識得飛行單眼Zaku渣古攻擊Maria~添~!
以以前港產片技術都算好睇~!
好過今日乜都CG~咁假造....

鐵甲無敵瑪利亞(徐克葉倩文梁朝偉) 合集豆單--視頻-在線觀看-土豆網- 簡 -
電影,鐵甲無敵瑪利亞,徐克,葉倩文,岑建勳,林正英,梁朝偉,秦沛,林國斌,左燕翎,黃志強,陳國新.... 在一座都市裡,有一名為“英雄黨”的團伙。其首領“救世主”與女友瑪利亞 ...
http://www.tudou.com/playlist/id/2288786/
:65: