Toysdaily 玩具日報

查看: 30041|回復: 55

曇花一現的騎士~CODE GEASS LANCELOT~

有時買玩具真的講一點緣份,星期六那天颱風接近,那路經玩具店就想備一點”,於是看到了這三款玩具,動畫並未接觸,但本身是對兩隻螻囉機的設置頗感興趣,只不過看到這一款的名字LANCELOT(蘭斯洛)還是自然地選擇了他.現在我已經被這件玩具吸引著,所以之後還是買下了另一款螻囉機,結果那一款的質素卻沒有多大驚喜,如果先買了那螻囉機我相信我未必會對這系列的玩具產生興趣,現在卻因為先買了LANCELOT於是對這系列及動畫產生了興趣,恐怕之後的款式都成為了對像了.
在包裝上註明是屬於OFFSHOOT系列,之前的從未購入這系列的玩具不過記憶中應該是由MIA系列發展出來的.
包裝盒上強調身體大部份都用上ABS為主材料,整體變形少,花紋細緻清晰,這方面用PVC為主的MIA系列絕對比不上.”用上POM(賽鋼)這高韌性材料為關節,這方面其實跟MIA主要分別不是材料方面,而是今次的關節外形是為這一款而設計不像MIA大部份情況是共用.”用上PVC去處理手掌及部份裝甲,這方面跟MIA的處理就差不多了.這三方面加起來的效果而出來的的質素比MIA好太多,甚至比EMIA更為出色.

配件豐富有多對手掌,激光槍可以換件成兩個形態,前臂旁邊的武器可以換件成發動狀態,只可惜背部的雙劍不能直接放入劍鞘也要用換件的方式處理,這真的要扣一點分數.胸口裝甲可以變成啟動狀態,問題是背部的駕駛室不能打開,這是比較奇怪的,反而螻囉機的駕駛室可以打開.(這方面望其他有買的朋友告知是否真的,LANCELOT說明書上沒有寫,我又不想用強的打開一看,暫時就不能確定.)活動能力理想只是腳掌接地性比較一般.整體質素可比上模型,只是夾口處理一般(不過量產標準應該可以接受),身體白色部份是沒有上色直接用[啤色],有些朋友可能認為塑膠感較重,但因為用上ABS為主原料出來的效果我認為比模型素組(齋砌唔上色)還好一點.
這是一款設計上很好的玩具,雖然由MIA發展出來但質素完全是另一層次,有點像MIAHCM-PRO,用上了不同塑料同時亦真的能發揮幾種塑料的長處,這做法之前REVOLTECH在鐵人28上嘗試了,不過沒有今次OFFSHOOT處理得這樣出色!好希望公仔嘜能繼續用這方式去發展MIAOFFSHOOT系列,不過期望歸期望同系列的血派螻囉機質素上就有距離了,看來這一款可能只是系列中曇花一現的佳作了.
下一回血派螻囉機.
大大什麼價位
:43: 動畫很是好看的說
套動畫名係叫 ...... 曇花一現的騎士 ??? :?
大大,"Code Geass 反逆的魯魯修"近期可是大hit~~~~:DD 連我同walker呢d老餅都中左佢geass~~~~:he: 天元同佢都係近來小弟至愛~~~~:shy: 已經有新一集了,R2中為配合笨大,機体數量大大提升,有排買~~~~:p knight of rounds相信已有13部~~~~

玩具未有駕駛倉相信是往後會推出更好的玩具,如魂spec吧~~~~:D
原帖由 黑色三連敗 於 21-4-2008 09:07 PM 發表
大大,"Code Geass 反逆的魯魯修"近期可是大hit~~~~:DD 連我同walker呢d老餅都中左佢geass~~~~:he: 天元同佢都係近來小弟至愛~~~~:shy: 已經有新一集了,R2中為配合笨大,機体數量大大提升,有排買~~~~:p knight of roun ...

[此時,路人Walker路過] (補藥黨語氣) : 係呀!呢套動畫真係好正架 ( hahaha )
不過我就萌佢嘅人物多過佢嘅機械,機械中就較中意紅蓮弍式同後期Lelouch同C.C.一齊駕駛嗰駕。

本來對MIA類嘅產品冇期望(個人問題),現多得warvx兄,要去入了!!真係估唔到出得咁正wor !
ok la>>>
0din:
應該160左右.
玩具很好玩的說.

威哥仔:
動畫應該叫code geass,中文有人譯做叛逆之魯魯修.

黑色三連敗,WalkerMachine:
你兩位夾埋來推銷呢套動畫,不過近來工作忙d可能要遲d先有時間找來看了.反正玩具就迷上了.
連敗兄玩具我已經見另一款較大隻的可以打開駕駛室,不過價錢高一倍多而且身形唔夠呢隻俊!!
WalkerMachine呢款考慮下啦,我無睇故事都愛不釋手,而且同樣mia都唔係我杯茶,但呢一隻同mia好唔同,如果唔係我都唔返轉頭買埋隻血派機,不過隻血派就有d出事了,

xoxokin:
單講玩具設計真係唔只ok咁少,不過如果講角色就見仁見智了.

bandai又一次玩具部打模型部, 模型部有mechanical complete model版
http://hima-toy.cocolog-nifty.co ... lancelota_fafb.html

原帖由 redfish 於 21-4-2008 10:04 PM 發表
bandai又一次玩具部打模型部, 模型部有mechanical complete model版
http://hima-toy.cocolog-nifty.co ... lancelota_fafb.html

我就係見到呢隻,不過價錢有d貴.仲有隻lancelot好似肥仔左少少.
由包裝至玩具我都覺得offshoot靚仔d,不過呢隻可能開左盒都唔錯....
原帖由 warxv 於 21-4-2008 09:55 PM 發表

威哥仔:
動畫應該叫code geass,中文有人譯做叛逆之魯魯修.  

OIC ~~~ :58:
原帖由 WalkerMachine 於 21-4-2008 21:25 發表

[此時,路人Walker路過] (補藥黨語氣) : 係呀!呢套動畫真係好正架 ( hahaha )
不過我就萌佢嘅人物多過佢嘅機械,機械中就較中意紅蓮弍式同後期Lelouch同C.C.一齊駕駛嗰駕。

本來對 ...

係咪黑色果部
叫Gawain
原帖由 redfish 於 21-4-2008 22:04 發表

尼部姐係已完成模型甘解?.?
原帖由 warxv 於 21-4-2008 10:28 PM 發表

我就係見到呢隻,不過價錢有d貴.仲有隻lancelot好似肥仔左少少.
由包裝至玩具我都覺得offshoot靚仔d,不過呢隻可能開左盒都唔錯....

5800日圓的, 不過大d, 配件又多d, 機倉可打開, 賣點是ZERO

原帖由 redfish 於 21-4-2008 22:38 發表

5800日圓的, 不過大d, 配件又多d, 機倉可打開, 賣點是ZERO

甘機體活動能力呢
原帖由 0din 於 21-4-2008 10:45 PM 發表

甘機體活動能力呢

一定OFFSHOOT好, 呢隻做不到出發POSE的

不過和MEGAHOUSE比, 算OK, MEGAHOUSE版又細又貴, 品質又麻麻
http://www.geocities.jp/hetare_d ... _Palm_Lancelot.html