Toysdaily 玩具日報

查看: 14510|回復: 31

[玩具攝影] 獻給CODE GEASS同好 - ROBOT魂 KMF VINCENT

VINCENT(文森) - 如冇記錯的話應該係CODE GEASS R2第一部出現嘅新機體,金色襯紅色嘅配搭非常搶眼,其外型跟初代LANCELOT(蘭斯洛特)好相似。

VINCENT嘅駕駛員叫羅洛,一個擁有GEASS能力,能將自身一定範圍嘅時間作有限度嘅停止。

自魯魯修被佢生父(不列顛國皇查爾斯)洗腦之後,查爾斯為防有一日魯魯修會恢復記憶,於是安排羅洛留響魯魯修身邊假扮其細佬作監視之用。

可是諷刺嘅係羅洛身份被魯魯修識穿,唔單只冇完成任務,最後更係為咗幫魯魯修逃走而過度使用GEASS致死。

講返件玩具,我覺得玩具出得比動畫更靚更型,不過定價好似貴咗d,同LANCELOT CLUB相比,VINCENT嘅配件唔係話多好多,

價格嘅分別可能係有翼同冇翼嘅關係啦!!!!!!

內容都算齊全,機倉可以打開,動畫中有出現過嘅設備都包括到。

手肘灰色部份可以拉出,不過我完全記唔起喱個部份有咩用。

兩側肩膀部份有parts替換,一個類似電眼嘅物體,同樣地,我又唔記得咗有咩用,相信係作偵測用掛。

雖然ROBOT魂CODE GEASS系列都做到好接近原著,但唔知點解d關節位比起GUNDAM系列係鬆好多,以致擺pose有d困難。

最嚴重可算係LANCELOT ALBION(蘭斯洛特 - 亞比安),最實嘅就係紅蓮聖天八極式,今次隻VINCENT算係中規中舉啦。

羅洛響動畫中唔算重要,難聽d可以叫小角色一名,因而連累到VINCENT嘅出場機會都唔多。我幾鍾意VINCENT喱個機體,真係可惜。

神虎同文森嘅對決響動畫中好似冇出現過,咁就等我自製一下啦。

GEASS發動!!!!!!!!!!!!!!!!

題外話: 其實單單以實用性嚟衡量,我覺得羅洛嘅GEASS係無敵,若以動畫裡所描述嘅科技而言,KMF嘅對決於1-2秒間足以定勝負。

而羅洛嘅GEASS就正正可以將喱重要嘅1-2秒停止,我諗唔到有咩理由會輸。

畢竟動畫嘅重點唔係放響羅洛身上,但如此閒角竟擁有咁強嘅GEASS又有d矛盾,可能作者都有考慮到喱點,索性將羅洛停止嘅時間同佢停止心跳嘅時間掛鉤。

即係停幾耐時間就停幾耐心跳,咁就大大限制咗羅洛其GEASS嘅能力,亦正因為咁,羅洛為咗要拉長魯魯修同敵機之間嘅距離助佢逃走,雖然成功,

但因過度使用GEASS以致心跳停得太耐,最後含笑而終。以上都係我個人揣測!!!!!!!!!!

呢隻文森的確比動畫版靚!!:71:
好圖
VINCENT(文森) - 如冇記錯的話應該係CODE GEASS R2第一部出現嘅新機體,金色襯紅色嘅配搭非常搶 ...
iorik 發表於 22-8-2010 01:35 PM

都唔係咁無敵的, 佢o既geass 阻唔到遠距離直線攻擊的...
姐係只要有空檔開到一炮而羅洛避唔開就奶野了~ 好似R2 魯魯幫羅洛避左o個下咁
Can feel your passion in KMF!  Support! :$
手肘灰色部份作用係發動幅射波動、即係好似紅蓮二式隻右手咁。

兩側肩膀部份
係作偵測雷達、不過亞比安同聖天八極無咗哩個野了。

隻文森特真係入得過
不過要入橙兄所以無$入=_="
同為code geass同好!!!lolo死個集我睇左好多次 依然甘感人!! 我加下拿住只文森特同只蜃氣樓 在放翻 if i were a bird 真系差D出眼淚!!!!
等11月高文再版一定要入手先得!
同為code geass同好!!!lolo死個集我睇左好多次 依然甘感人!! 我加下拿住只文森特同只蜃氣樓 在放翻 if i we ...
棋仔 發表於 22-8-2010 06:02 PM

CODE GEASS係一套幾有張力嘅動畫,但我都有d頂唔順嘅地方就係d同志味,

羅洛對魯魯修已經有d,仲有就係到大結局大皇子修奈傑爾中魯魯修GEASS個陣,佢個近身隨從比士兵制服時個樣就真係.................
Can feel your passion in KMF!  Support!
Douglas.M.Saint 發表於 22-8-2010 04:33 PM

可惜響TD鍾意code geass嘅唔係咁多........
手肘灰色部份作用係發動幅射波動、即係好似紅蓮二式隻右手咁。
taken 發表於 22-8-2010 04:45 PM

幅射波????? 真係唔記得喇!!!!!

但係佢係得把劍,仲可以有咩放幅射波........ 真係冇晒印象。
隻文森特真係入得過
不過要入橙兄所以無$入=_="
aoa 發表於 22-8-2010 05:33 PM

如果剩係出入面個部KMF,我可能會買。但而家個組合太貴喇。

在此預先祝賀你入到心頭好!!!!! 畢竟我都幾欣賞橙兄.............
VINCENT(文森) - 如冇記錯的話應該係CODE GEASS R2第一部出現嘅新機體,金色襯紅色嘅配搭非常搶 ...
iorik 發表於 22/8/2010 13:35

其實他的能力不是真的停止時間啦......停的只是有限範圍內人的體感時鐘~~
所以有用也只有在近身的格闘戰......
雖然唔好KMF,不過都要支持一下:71:
support 大大. 其實羅洛並唔係一個小腳色, 係作者刻意加插在R2 的角色. 一個既不討好亦不出眾的角色. 作者利用羅洛比喻作自己的遭遇, 亦同一時間對R2劇本被大改作出的控訴.

詳細資枓可在網上找到.
第一次出場以經令我著迷:43: