Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[活動展覽] 11月17日至19日 魂展 TAMASHII NATION 2023

mpp025 發表於 6-9-2023 11:36 AM
其實我覺得佢依個做法,殺了好多賣玩具做預訂的店舖戶口,變相一般用家更難購買了,而事實,之前已經在網 ...

你所講既"一般用家"(即香港),係日商眼中存在感好低
日本生意之道同你既諗法,或者中國人諗法唔同
日本唔想D貨源流出太多,得失國內既客人
中國人係只要係生意,就算係殺頭生意都做,唔做蝕本生意

而當你玩爛個遊戲規則,就唔好怪人地改個規則保護自己,做訂貨只可以等摺埋
chlycab 發表於 6-9-2023 01:16 PM
日本唔 ...

我明白你講啲嘢, 但我鄧啲正當老實店舖慘 (例如國寶), 也鄧 我哋依啲 ,真係玩玩具唔係炒玩具嘅人慘
根本班marketing堆人要炒晒佢, 一間公司明明可賺到1000件貨的利潤但佢地就下下搞限量只幫公司賺100件的利潤
mpp025 發表於 5-9-2023 10:23 PM
睇咗咁多,咁耐,我反而想知,今次有冇可靠的店舖開訂或曾經開訂,因為我都已經好留意市場,但我真的看不到 ...

樓上好多C兄未提及問題重心,日魂係改咗會場限定發售預訂方式,頭批限量預購only for海洋級VIP會員,要儲積分到一定階段先有你份,好處係one by one落注就有貨,2批普通會員已經要抽選,最後第3批先係公眾抽選。

頭一關已經殺咗好多一般艇仔同代購,有海洋級會籍嘅人唔多,刮埋啲貨都唔夠你街客訂啦,何況後邊2輪係抽選??邊間本地舖頭未確定貨源之前敢受你訂單?萬一爆單就要撲貴價收現貨派畀客人
chlycab 發表於 6-9-2023 01:16 PM
日本唔 ...

依樣亦係日本日漸衰落原因,對眼只望住國內市場,永遠閉門造車,你有冇聽過iphone會出美國限定版?
fallout8 發表於 6-9-2023 01:45 PM
依樣亦係日本日漸衰落原因,對眼只望住國內市場,永遠閉門造車,你有冇聽過iphone會出美國限定版? ...

架仔都係好講圍內文化,經銷同廠商永遠係講關係,如果你一下子放大貨源數量,日本本地經銷冇水位走盞,會直接向bandai marketing課長部長投訴。你睇下佢哋依家本土做生產,仲係要搵經辦人去周圍撲就知道幾封閉啦,好多本土廠只做熟人生意,唔掛公司資料上網招新單嘅
mpp025 發表於 6-9-2023 01:33 PM
我明白你講啲嘢, 但我鄧啲正當老實店舖慘 (例如國寶), 也鄧 我哋依啲 ,真係玩玩具唔係炒玩具嘅人慘 ...

雖然我唔認同以下呢句
"其實呢D走水貨形式既訂貨,已經唔算係正當"

因為我都入手好多水貨野,哈哈

山よ、銀河よ、俺の歌を聴けぇっ!!

VF21應該唔會有999的機會
只超竜神3年喇肯落地未?勇者凱撒冇埋影?
stonekeung01 發表於 19-10-2023 03:09 PM
將公開

出 Macross 7 VF-19 改好喎!!
翻出hi-metal r?