Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 千值練 RIOBOT 重戰機 L-GAIM

fallout8 發表於 25-7-2023 09:08 AM
話時話,笨大隻HM-R  L-Gaim MK II到底幾時先肯找數。

Yes......等咗兩年多啦,重有隻阿修羅呢!

可能已經胎死腹中
eddiem249 發表於 24-7-2023 09:37 AM
唔會啦,重戰機唔係幾好賣

我估都會出MK2嘅 人氣高高d又可玩變形 同MK1又有互動
而MK1用果架輔助機可能限定出
熱狗OO 發表於 24-7-2023 10:17 AM
除了貴之外我想不到有甚麼賣點, 本身隻野都無乜野玩, 就只是一部高達而已, 一定PASS

千值鍊咁Q型可以攞到 ...

價錢就睇到都真係後退幾步
但以呢隻單體計 配件武器齊 我覺得都好玩過某幾隻MB喎

19CM都叫做1/100, 齊料叫可以接受喇  發表於 25-7-2023 03:10 PM
熱狗OO 發表於 25-7-2023 08:16 AM
太長, 我飛住睇, 中段講佢在Z高達時d機設被制作方飛起哂/大改, 搞到佢好L㷫。馬反時富野有找他回來, 但結 ...

我懷疑私人恩怨嘢先攪到笨大ban九佢design啦,當年重戰機模型不知幾好賣。有優秀往績咁做乜笨大要為難佢?

ZZ時甚至連試模都出埋喺電視廣告,都要踢佢出局,搵小林誠同明貴美加執手尾,純因設計取向分歧我就點都唔信。

不過呢啲無從考究啦

BANDAI只係為錢, 一定有挨番永野護放五星版權的, 係佢唔放俾BANDAI; 應該係咁  發表於 25-7-2023 03:12 PM

可能做型跟佢  但呢個外形我就麻麻 佢用佢原設頭大蘿細 反而我覺得好d
Hawk 發表於 24-7-2023 09:13 AM
嘩! 終於嚟喇,但會唔會又好多廠排隊出呢?

笨大早年出咗新版HG模型算係掛!
熱狗OO 發表於 25-7-2023 08:16 AM
太長, 我飛住睇, 中段講佢在Z高達時d機設被制作方飛起哂/大改, 搞到佢好L㷫。馬反時富野有找他回來, 但結 ...

我聽聞都係差唔多咁 永野藝術家皮氣 唔中意人改佢d設定 當年d機體無咁機械外露(亦好難畫) 改到無哂佢d風格(如Z裏得返百式腳 同密達斯腰呢d) 佢發皮四就走去專注自己創作了

過氣月刊NEWTYPE都應該係BANDAI子公司吧? 為利益, 唔會無得傾既, 派帽就無得傾喇  發表於 25-7-2023 03:13 PM
hong1971 發表於 25-7-2023 10:56 AM
我聽聞都係差唔多咁 永野藝術家皮氣 唔中意人改佢d設定 當年d機體無咁機械外露(亦好難畫) 改到無哂佢d風 ...

佢d機設俾籐田一己執哂先出街, 以我所了解比較冇改動有力奇戴亞斯、漢布拉比及卡碧尼; 百式其實就是Z高達原來個樣(百式都被藤田大執), 想回來我係佢設計了主角機被取消及貶作配角揸都真係幾㷫
hong1971 發表於 25-7-2023 10:56 AM
我聽聞都係差唔多咁 永野藝術家皮氣 唔中意人改佢d設定 當年d機體無咁機械外露(亦好難畫) 改到無哂佢d風 ...

我話佢有d白卡係因為佢畫五星時若知邊個角式受歡迎係會特登整死佢。
熱狗OO 發表於 25-7-2023 11:09 AM
佢d機設俾籐田一己執哂先出街, 以我所了解比較冇改動有力奇戴亞斯、漢布拉比及卡碧尼; 百式其實就是Z高達 ...

自護系果啲弧面為主嘅機體咪唔駛改囉,其實漢布拉比我覺得好唔夾泰坦斯style。

小時侯睇漫周我以為係水用MS, 唔只唔夾泰坦斯, 完全係唔似機動戰士  發表於 25-7-2023 03:16 PM
佢d機設俾籐田一己執哂先出街, 以我所了解比較冇改動有力奇戴亞斯、漢布拉比及卡碧尼; 百式其實就是Z高達 ...

某方面睇又唔怪得哂佢 d設計比人改到面目全飛 咁攪你返黎做乜 直接攪執改果個畫咪得囉

對上師兄講果幾隻機體同初稿都有唔少分別㗎

籐田一己以今日可以蓋棺論都可以話唔係大師級, 永野護果時已係大師級, 當年咁搞尤如C朗當打時被調離場般  發表於 25-7-2023 03:18 PM

當時機械人動畫主要收入係靠玩具商課金,你設計d機體,玩具商係生產唔到或要用好大成本去生產,九成會ban Q你啦。我記得富野多次公開講話好欣賞永野護,佢既然咁欣賞永野護就無理由會改佢d野,所以改機設九成係玩具商既主意。

永野護的視覺係84年重戰機我物又係咁畫, 仲乜一年後你態度改咁多呢  發表於 25-7-2023 03:20 PM
大神設計嗰郚Z高達被ban我覺得好正常,冇乜主角相,太個人風格,作為電視片集主角完全唔吸睛

小說版Z高達有SHOW出來, 衣領極高身有單眼  發表於 25-7-2023 03:21 PM
bigbigfriend 發表於 24-7-2023 10:52 PM
大神設計嗰郚Z高達被ban我覺得好正常,冇乜主角相,太個人風格,作為電視片集主角完全唔吸睛 ...

好同意. 永野護雖然好有才華, 但唔等於每件設計都好.
hong1971 發表於 25-7-2023 10:31 AM
我估都會出MK2嘅 人氣高高d又可玩變形 同MK1又有互動
而MK1用果架輔助機可能限定出 ...

但HI-METAL R都仲未有MK2