Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 千值練 RIOBOT 重戰機 L-GAIM

見好多人話想五星出成品玩具,我就唔係好想,現在有很多品牌、很多IP,我覺得應該要有一個IP是高階一些,高級啲,如果想擁有,就要比其他品牌付出更多,或要有一定的模型技術才能完成,這樣才顯得珍貴,我覺得現時五星可做到這一點。
mpchi 發表於 24-7-2023 02:41 PM
千值外形好靚好五星, 又全上色(唔怕變黄). Bandai隻HMR對比之下薯好多. 不過真係有啲貴.

完全同意,千記版外形好靚又有型,型到差D認唔出佢係L-GAIM MK-1,不過同一價錢小弟會揀黑牛,起碼識變型,如果千記出到L-GAIM MK-II,小弟可能會入手,不過應該都Over二千大洋了!
千值練已經有表明了。這是以十年前gk 的外型進行企畫。所以本來客群就不同⋯
唔想講都要講、重戰機唔係膠達、重戰機license係笨大手唔係永野手上、再者近年永野都重畫五星變花之詩女、而花之詩女都有成品係volks出、而且成品無記錯都差品多成皮野、又有幾多口講會買但實際都係得個講、最後就係江湖傳聞永野係同volks既社長比較熟
重有最後就係老拜今次既重戰機外形係靚、但都係將n年前既手辦再改良外形去出
千記完全美形化之後,缺少了永野戶原設的神韻, 千記只是抄襲幾年前的韓國手辦模型...........當年個隻手辦模型已經失去重戰機的味道,所以當年會場上都放棄無買下來, 估唔到千記賣得咁貴............論外形,bandai 係忠於原設重戰機的
gamadog 發表於 24-7-2023 09:55 PM
千記完全美形化之後,缺少了永野戶原設的神韻, 千記只是抄襲幾年前的韓國手辦模型...........當年個隻手辦 ...

完全同意,隻手辦係靚不過已經冇咗重戰機特有嘅線條。不過話分兩頭個原形係手辦、但係豐富嘅內構同關節係其他重戰機產品冇嘅。到時睇吓我哋d永野粉邊個會落搭。
fallout8 發表於 24-7-2023 08:23 PM
記得永野護同笨大反面既原因就係佢d機設太復雜,復雜到出唔到玩具.....

永野護同BANDAI反面表面上似係事實, 但若反面就一定唔會係呢個原因

大家做大人咁多年, 職場上累積的八卦累積不少, 用邏輯諗下都知唔會係呢個原因喇

呢D咁昂居的借口只係俾未長大的死小孩腦補既姐

我既腦補就係BANDAI侮辱過佢囉, 或者BANDAI某員工派過帽比佢喇, 呢個原因少D;

而條友, 我指永野護, 絕對唔係正常人

你係唔知邊個位踩親佢條尾得9罪左佢, 永野護係好有藝術家脾氣的, 好聽D有性格, 唔好聽就係有D白卡
robotkelvin 發表於 24-7-2023 07:05 PM
將L-GAIM MK-1改成五星咁嘅樣,不如直接出尊倫初期形啦!我估好多人會覺得值依個價!

Bandai隻HMR已經在原 ...

認同C兄所講, 呢隻設計感覺係偏向五星外觀. BANDAI係外觀上已經出得好好, 其實照原設定出好過特意去再修改
熱狗OO 發表於 25-7-2023 12:01 AM
永野護同BANDAI反面表面上似係事實, 但若反面就一定唔會係呢個原因

大家做大人咁多年, 職場上累積的八卦 ...

搵到段陳年Forbes嘅訪問,永野應該唔該乜事得罪B財團高層㗎喇:

https://www.forbes.com/sites/oll ... jOA5t3NqJo9IG1ekwg8
講返隻千值Mk.1,我唔care唔似原設喎,要似原設定就Bandai喇!

呢隻得,Mk.1 幾可有咁型

唔係好明, 人哋千值特登揾個受歡迎手辦出L-Gaim, 想特別啲, 就反而話想要原設味(出過好多次,又有Bandai隻HMR...). 只係吹吹水, 定真係唔買Bandai, 雙倍價錢買佢玩原設先?如果千值攞到五星license, 老早就出咗figure嘞. 邊有講咁容易.

Takanori 隻 L-Gaim MK II 手辦都好靚, 都好五星feel. 如果都出Riobot就正!

WonderJimmy 發表於 25-7-2023 01:02 AM
搵到段陳年Forbes嘅訪問,永野應該唔該乜事得罪B財團高層㗎喇:

https://www.forbes.com/sites/olliebard ...

太長, 我飛住睇, 中段講佢在Z高達時d機設被制作方飛起哂/大改, 搞到佢好L㷫。馬反時富野有找他回來, 但結果所共知了;

咁我估佢從此發脾四唔比親生仔的奶臣予Bandai吧。

各位只能等他回心轉意及過身
mpchi 發表於 25-7-2023 04:55 AM
唔係好明, 人哋千值特登揾個受歡迎手辦出L-Gaim, 想特別啲, 就反而話想要原設味(出過好多次,又有Bandai隻HM ...

不要虛偽, 請造出來
話時話,笨大隻HM-R  L-Gaim MK II到底幾時先肯找數。