Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 隱藏同人形不需拆件合體角度, 宇宙大帝係唔係最好?

gunbaron 發表於 9-4-2022 09:36 AM
戰隊特撮機械人出個幾次也插水,原本萬國戰艦也吾出,巨獸因魂限先無事,而家戰隊只出魂限食玩 ...

最正係太陽,電磁,高速,鳥人個啲,power rangers 太美版feel覺得唔係好吸引
主題係人形不需拆件合體

因為人形比較難就合體後人形形態

合體後不需拆件而且隱藏睇唔穿真係少  
宜家發現勇者王 超龍神 都正

希望POSE+出得正D
gunbaron 發表於 9-4-2022 09:36 AM
戰隊特撮機械人出個幾次也插水,原本萬國戰艦也吾出,巨獸因魂限先無事,而家戰隊只出魂限食玩 ...

那些食玩都幾正 又有基地 奈何食玩質數收合金價錢 我就接受不了
JohnWick 發表於 10-4-2022 12:38 PM
那些食玩都幾正 又有基地 奈何食玩質數收合金價錢 我就接受不了

基地如果出合金, 坐抵5千, 仲接受唔到
hades9 發表於 9-4-2022 11:18 AM
主題係人形不需拆件合體

因為人形比較難就合體後人形形態

其實你個post,樓上師兄們已經答晒你。

宇宙大帝播映日期係80年3月、六神係81年10月,當年村上克斯主導,玩具幾乎與卡通同期推出,
七十年代至八十年代初,有幾多隻「小機械人合體大機械人」真係數手指數得出。
所以你話:「六神比較傅傳統5合一宿丰宿腳合體系統, 比較易看穿合體系統,大帝就比較新合體系統, 要空雷王變大合體,...」已經難成立。

如果只限合金魂,「小機械人合體大機械人」最複雜會係大王者。至於係唔係「最好」,就睇你標準。

另有師兄舉出戰隊系,呢個又係一個大範疇,好玩具亦大把。

至於你話:「始終萬代玩合體經驗多, 合體技術同力學平衡得好好,   玩完唔會甩皮甩骨或不舉
變形金剛破壞者變完都唔敢再擺POSE」,就見人見智。

Bandai方面,除咗大贊卡、巔峰、海賊大將軍等少數之外,
大部份合體機械人都有舊合金舊玩具參考,既然三四十年前都出過,
依家做,當然唔可以再甩皮甩骨(最具代表性當數超力電磁俠,當年popy果隻幾乎玩唔到)。

變形金剛由設計同生產可以說同Bandai系兩個唔同概念,
變形金剛又可以分孩記、T記、第三方,
一般孩記老變,唔太追求細節,可以用所謂「爛膠」去生產,
膠質韌性大,所以變形可以更大膽。
加上孩記設計,可以用ball-join作四肢、「偷膠」扮機械細節,
除咗直接減省成本,設計上亦相對會簡單,
更抵死係,老變變形可以天馬行空,
唔似得(大部份)日系要根據動畫設定去變形,
所以孩記變形可以做得比Bandai神奇。

基本上每隻合體變形金剛孩記都有三變----機械人、載具、大合體,
「睇唔睇得出」又係要按你自己標準,你問我,就隻隻都睇得出。
至於「甩皮甩骨」,
孩記合體玩具的確冇bandai穩定。
細心睇,孩記合體位置通常都穩定夠實,通常鬆嘅位置反而係關節唔夠力。
又,合體變形金剛作四肢的角色,通常都係d class,d class 所用的 ball-join關節易甩都係死症。

因為角色設定,合體後「不舉」問題,孩記Bandai兩者都有。
當Bandai 合體遇上力度問題,就直接用枝架去解決。
例如早期吉姆王枝大炮、後期勇者王個大鎚,最經典係「隔代合體」嘅超獸黑翼等等。

孩記向來不設枝架,基本係放任不理,
反正賣得出,就用數量搭夠,所以成品質素參差。
不過孩記都面對老變先天困難------每隻手手腳腳都係一隻變形金剛,做成關節負荷。
以電影破壞者為例,成隻手係一隻V-class,只靠膊頭一個關節當然不舉啦------如果要夠力,即係話膊頭關節要做到好實好實,到時就產生另一種問題。

魔魔好詳盡  發表於 13-4-2022 12:14 AM
Garycharm 發表於 11-4-2022 02:12 PM
其實你個post,樓上師兄們已經答晒你。

宇宙大帝播映日期係80年3月、六神係81年10月,當年村上克斯主導 ...

果位人兄其實己認定大帝係最好,你講甘詳細都無用,同明明講梗3個等身合体係最好,但尼位人兄又去左六神,六神毎個機械人吾同尺寸,其實比較吾到
如果要3個等身合体其實好少,六神唔計的話大帝都可以唔計, 黑色機高D又闊D, 最等身光速電神才算

https://www.youtube.com/watch?v= ... 39PlbQ8c0epsASk_1k5

係有D玩具還原度問題

原設係一樣
而光速電神係拆件合體
現在唔貴, 客觀D你入只大王者先講啦

聽講好微笑會出大王者模型,必買!
clivemak 發表於 12-4-2022 06:46 PM
聽講好微笑會出大王者模型,必買!

但好微笑變形合體換件是常餐...