Toysdaily 玩具日報

查看: 7009|回復: 57

[分享討論] 隱藏同人形不需拆件合體角度, 宇宙大帝係唔係最好?

隱藏同人形不需拆件合體角度。我覺得宇宙大帝是第一。六神太簡單。變形金剛破壞者最複習,但合體後好多地方不能隱藏。只有宇宙大帝是合體複習,合體完全隱藏後看不出是三個人合成
大王者都算係數一數二啦掛....
C兄 可以睇下 大王者
係WOR

尼隻都正

合體隱藏, 都係日系正
玩變形我個人都係覺得Gunbuster 係最利害,兩架戰機可以個體成機械人,合金魂而家已經無曬呢d驚喜,驚嚇就好多,Getter Arc就係。
宇宙大帝唔需要拆件?空雷王腳掌在合體後就正正需要拆件,這是先天設定不足
kongfupanda 發表於 2-4-2022 09:08 AM
宇宙大帝唔需要拆件?空雷王腳掌在合體後就正正需要拆件,這是先天設定不足 ...

腳掌係可以唔拆,只係唔美觀阻礙可動
Vince 發表於 1-4-2022 10:21 AM
C兄 可以睇下 大王者

大王者變型好堅 未玩過真係睇唔穿 奈何合金魂隻色膠到無論
k_dash 發表於 2-4-2022 10:21 AM
腳掌係可以唔拆,只係唔美觀阻礙可動

改設計幫唔幫到??如腳掌可拆開整平便唔無咁覺
又登入唔到 發表於 2-4-2022 06:16 PM
改設計幫唔幫到??如腳掌可拆開整平便唔無咁覺

如果笨大肯玩老變式摺疊法我諗係得,不過笨大。。。你明啦,唉。。。
所以其實以前合金魂D變形合體都算有心機做, 依家? 唉...............................
如果萬代用變形金剛嘅"碎片變形"方式嚟做合金魂宇宙大帝,肯定俾人鬧爆。合金魂就係要忠於原著➕盡量完全變形,呢幾年嘅合體類超級系我冇乜投訴,最希望萬代把早年嘅產品(超兽V型大武士珍宝泰坦等)好似超力咁出2.0就心满意足咯。

始終萬代玩合體經驗多, 合體技術同力學平衡得好好,   玩完唔會甩皮甩骨或不舉
變形金剛破壞者變完都唔敢再擺POSE

好似超合金DX  MACROSS DX-31變形真係完美
變形金剛摺疊式結構?
當年未有所謂第三方變形金剛、電影版玩具只係出咗第一集,
已經有一隻叫大武士的傢伙就係用所謂嘅摺疊式結構,
後來的確炒起左,但係當年俾人鬧到Hihi,亦跳樓跳到hihi。
呢個其寅好主觀,師兄您鐘意宇宙大帝,當然會覺得佢係最好

3機合體設計較簡單,所以保持到合理比例唔難

請問有無玩過忍者戰隊既無敵將軍,5 隻人型都係一樣高度,結合係1主體,2手,2腳,每隻人型都有好好利用身體空間去收納手臂,及運用伸縮設計將人型轉化為合適比例去進行合體 (當年還未有合金魂系列)

聽落係未勁好多

但我又唔會用最好黎形容

因為有 9 成以上既合體玩具合金都係由村上克司先生設計出黎

而 90 年代出現既無敵將軍就係村上先生用左過往 2 0 多年設計合體功力,運用既有經驗,推陳出新既成品

所以好難用「最好」黎比較,只有技術成熟不成熟之分