Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 隱藏同人形不需拆件合體角度, 宇宙大帝係唔係最好?

Garycharm 發表於 6-4-2022 10:21 PM
都認同,當年我都有份鬧。
我唔識設計玩具,剩講對腳都有排鬧,
見佢變車之後,既然對髖、膝關節都冇影響 ...

成隻野我唯一欣賞就係放跑車個位 有心思
師兄有成箱 依家味肥仔
JohnWick 發表於 7-4-2022 12:03 AM
成隻野我唯一欣賞就係放跑車個位 有心思
師兄有成箱 依家味肥仔

我梗係冇理果條友啦!!!

講返玩具,一般講玩具,都不外乎想隻嘢又靚仔又好玩又夠重又忠於設定又完全變形,
上面賓兄提到戰隊,就提醒返我變形順暢都好緊要。

依家真係太多玩具好睇唔好玩,所以最近合金魂兩隻特攝會特別得我歡心。

樓上MK兄講到老變,
都係文哥,mp01、mp10、mp44,
如果只留一隻,揀十次、我十次都一定揀MP01。
benbenben4213 發表於 4-4-2022 01:58 PM
90年代 DX 版無敵將軍視頻

以前戰隊真係型,但細個無錢買,而家啲戰隊都唔知走咩怪雞路線,有錢都無興趣買,
真係寧願戰隊好似咸旦超人咁返炒舊野,每年多好多合體機械人玩,真係上手粗玩個種
十五機都係唔太想變型嘅一隻,雖然比起老變已經好簡單

但不得不服合體後的扎實同可動
nela 發表於 6-4-2022 12:00 PM
大王者真係表表者不過2/3號機都要 upside down.. 駕駛者慘D

鬥將就當時回響大...勁插設計...........其實 ...

駕駛倉可以反轉返, 所以唔會upside down
好多超級系既機械人體內都有條隧道, 相比之下, 呢個小意思啦
快D返出超惑金DX电子戰隊电子慢、拜屙慢、新巴佬近....

其實合金魂好似出到冇哂題材 但萬代又唔打戰隊主意咁奇怪
一隻機械人 一個基地 諗起都開心當然 你唔好出到大膠魔龍咁誇張
JohnWick 發表於 8-4-2022 02:32 PM
一隻機械人 一個基地 諗起都開心當然 你唔好出到 ...

有呀
平既有smp (其實都唔平)
貴既之前有出週年復刻dx, 改好少好少,賣貴三倍 (五星大連王)

超合金魂裡面機械人始終多數有機戰加持,受眾年齡闊好多
戰隊機械人相對真係較小眾

的確有好多戰隊機械人本身已經設計得好,若果出落超合金應該只需做好關節接合,加多少少機體細節就得,
好似下面隻鳥人伊卡洛斯咁

不過真係太少人識了
情況同勇者系列一樣

戰隊系機械人設計上大部份都要遷就演員戲服,造型受限制。
但話說回來,戰隊相對低齡向,設計機械人更考慮玩具先行,所以玩具都玩味多外形,睇見就想玩。

好想合金魂能夠出綠犀黑牛
mushroom 發表於 8-4-2022 09:11 AM
十五機都係唔太想變型嘅一隻,雖然比起老變已經好簡單

但不得不服合體後的扎實同可動 ...

其實15機只是將身體每一節改成一部機..
JohnWick 發表於 8-4-2022 02:32 PM

無錯,係咁出食玩,以後個堆下下幾百一千嘅食玩都幾個月就有啲想掉咗佢,貼紙又甩,
應該主力出戰隊,勇者,藍光人,合金玩具先值得買

三機合体設計大王者勁過大帝,當年企劃係參考太保郎分割模式再優化同合理化

戰隊特撮機械人出個幾次也插水,原本萬國戰艦也吾出,巨獸因魂限先無事,而家戰隊只出魂限食玩
又登入唔到 發表於 9-4-2022 02:12 AM
其實15機只是將身體每一節改成一部機..

都係,大腿那些機體幾奇怪