Toysdaily 玩具日報

[新品消息] RIOBOT 武裝機甲 Linebarrels

馬仔 發表於 4-4-2022 02:19 PM
Bandai delay 幾多?千值delay 幾多?

你有無定千值產品?

依家Bandai一隻SHF出貨QC都已經求奇埋右,新嗰隻刃姐出曬事,好啦…唔係話千值出得好好,介紹返我有斷手空我嘅,但論上色同造型,千值真係對得住個價先,最重要係佢真係有售後,唔似B記不影把玩…哩樣連Action toy都有嘅,再加上依家疫情⋯我真係寧願佢延期,而唔係趕功~你睇下依家隻R-1,延完…出得嚟,正個喎
bunnyyau 發表於 4-4-2022 10:42 PM
仔細睇,EX版個主體DETAILS位和普通版唔同,逼人買兩隻(苦笑)
我應該簡EX版,但好似千值殿外,仲未有鋪開訂 ...

ex版應該係千值殿/D4Toys限定
馬仔 發表於 4-4-2022 11:24 AM
又來開支票,?呢張係‘‘有拖無欠’’支票,拖你幾耐就自己想下啦。

有乜所謂啫, 又唔係唔等得
馬仔 發表於 4-4-2022 01:51 PM
你又錯了!Action Toys 就算出左個樣品,唔會出個發售日期,而呢間慣犯已經好多野delay, 呢輪仲出咁多新 ...

總好過action toy 出個灰模, 開張空頭支票, 然後唔知等到幾時佢先有彩模, 再唔知等到幾時佢先有試作品, 跟住又唔知要等幾多年佢先發售... 真係有生之年系列
做過工廠生產就知道,跟本就每個項目百份之九十都按不到日程完成的,在開發生產過程會經常發生很多”不可抗力”嘅因素:工程問題、供應商原材料交付延遲、客戶/版權方様辨確認時間,量產品質問題,甚至物流扣關。

我之前已講過,跟本就冇一個品牌係準時的,除咗笨大。咁點解笨大比較準時?一個字:”佢夠大”,大公司有強大人力物力,有自己工廠,生產控制容易,佢手執大部份角色版權,審核靈活容易,就算佢地找外判廠做,按佢地嘅訂單量和勢力,外判廠都買佢地怕幫佢地做先,千值練?日程排到下下個月先啦!

以上已排除疫情問題,現時延期問題只會更嚴重。你估玩具商唔想準時比貨客戶?講到人哋好似騙子犯人咁,嗰啲小舖不停收訂,到貨又比唔到客甚至關門走路先至係騙子呀!
redfish 發表於 4-4-2022 03:20 PM
論延期,Action Toys一定係慣犯,佢有時係用第幾季出無確實日期,但可以遲足一年都唔出,睇下隻ES黃金俠, ...

E我印像中,ES黃金俠重來無發售日期,有錯請指正。

bigbigfriend 發表於 5-4-2022 09:57 AM
做過工廠生產就知道,跟本就每個項目百份之九十都按不到日程完成的,在開發生產過程會經常發生很多”不可抗 ...

我就係做過生產,有邊間生產可以delay唔駛賠錢?

你試下出遲貨,俾人告到痴線。

我想講既係,如果一間公司已經delay左好多貨,再加上而家疫情問題,預定出貨日期唔應該定得咁快出貨,咁即係擺明出唔到,又何必定個咁既日期,希望大家理性地討論,唔好再加埋咩QC問題,品質問題,而家討論係廠家定出貨期既問題,謝謝!
馬仔 發表於 5-4-2022 11:40 AM
我就係做過生產,有邊間生產可以delay唔駛賠錢?

你試下出遲貨,俾人告到痴線。

賠咩錢?你有牙力就賠錢,好多延期嘅原因係雙方的,你自己做過廠就最清楚。千值呢啲细廠試下同工廠有爭拗?工場計過條數蝕錢,最多咪唔做,相反千值轉廠更麻煩,所有工程、報價、品質要求、培訓重新來過。你估間間公司好似笨大咁大枝嘢有籌碼同人講數?
馬仔 發表於 5-4-2022 11:34 AM
E我印像中,ES黃金俠重來無發售日期,有錯請指正。

2018年3月,熊貓當時都有份接訂,仲話大約7月到,一定唔係無期,就快超過4年,紀錄真係用來破的,玩具界延期王AT認左第二,相信無乜人認到第一
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2096039163964559&id=1578332172401930
bigbigfriend 發表於 5-4-2022 12:09 PM
賠咩錢?你有牙力就賠錢,好多延期嘅原因係雙方的,你自己做過廠就最清楚。千值呢啲细廠試下同工廠有爭拗 ...

如果依你所講,千值同製造商根本都無定發售日期,而係你幾時出就幾時出,正正反映出,連佢地兩者都係事旦定日期,唔依期出貨都無所謂,咁對俾左定既消費者更加之無保障。

設計者俾個設計間廠做,間廠幾時做都得,間公司就收人定,買家就不停等,廠家就盡做,而家個商業世界已經去到咁既地步?
redfish 發表於 5-4-2022 12:09 PM
2018年3月,熊貓當時都有份接訂,仲話大約7月到,一定唔係無期,就快超過4年,紀錄真係用來破的,玩具界延 ...

多謝指証!
bigbigfriend 發表於 5-4-2022 12:09 PM
賠咩錢?你有牙力就賠錢,好多延期嘅原因係雙方的,你自己做過廠就最清楚。千值呢啲细廠試下同工廠有爭拗 ...

我以前做嗰間廠係幫Canon / Sony生產塑膠五金組件,佢哋都未敢因遲交貨向我地要求賠償(因品質問題就試過)。
試吓落order前叫供應商簽張合同”因延期要賠償?睇吓供應商佢睬唔睬你?得!價錢加多5到10倍囉….
redfish 發表於 5-4-2022 12:09 PM
2018年3月,熊貓當時都有份接訂,仲話大約7月到,一定唔係無期,就快超過4年,紀錄真係用來破的,玩具界延 ...

呢隻黃金俠,我自己都唔記得咗有無訂過(張單唔覺眼有,唔知係唔見咗定係根本無落到),到時有人通知先知攞貨先知,無通知就買現貨(出到的話)
個發售日係按各工序lead time (包括開發、試產、量產、運輸)去估算出來,可以說是一個”目標”完成日期,一件產品要好多好多人去完成,大家就是按住這個”目標”去做。奈何現實有很多因素令各工序延遲。

我只能說千值還未有”資格”對外公佈發售月份,好像Hottoys 都只敢說那年那季,Actiontoys直頭唔話俾你聽幾時出,所以對那個發售日不用太執着。

我說話係有點重,但作為一個曾經的生產從業員,見很多人在不知情況下鬧呢樣嗰樣又慣犯又剩,我絕對係睇唔過眼的,請理解。

馬仔 發表於 5-4-2022 12:36 PM
如果依你所講,千值同製造商根本都無定發售日期,而係你幾時出就幾時出,正正反映出,連佢地兩者都係事旦 ...

係咁討你厭就唔好訂,唔好買,連睇都唔好睇啦,佢出一隻你就話一隻,你唔煩我都睇到厭。。。