Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年7月「METAL BUILD」Hi-ν GUNDAM & 魂限 OPTION SET

出個斑點盾都要拗一餐 真係咁耐冇Login都忍唔住搭嗲

出親MB都有主理設計師監修傢啦,佢有想法偏好自然就會融入去,難得有機會出個“梗檔”嘅成品,冇選擇畀你班玩家拆台,當然大條道理整個斑點版你嘆下啦。
MG送水貼大家覺得唔靚就唔用,今次你就要硬食設計師嘅審美,真愛檢驗器有咩問題??

而且之後N嗰版本再塗裝或者配件parts跟上,折線迷彩版甚至白盾都有機會補上,為個斑點盾去思前想後糾結買唔買?會唔會有D浪費時間?
等我又加巴口先…… 我所知所謂HI Nu係源於馬沙之逆襲小說版裡面出淵裕老師的插畫。當時係平行時空的另一隻Nu Gundam。情況同G3一樣。從來沒有官方設定。只係B記見受歡迎所以夾硬改名為HI Nu去出首辨同模型。至於個盾嘅花紋,從來都一直在變。有興趣可以自己上網揾B club早期首辨同後來MG。變咗好幾次。今次MB只可以話又回到原點而已。都係個句,不喜勿買,哈哈……
呢到係玩具討論區,大家發表下意見,理性地討論下無咩所謂,唔傾點知呢隻野咁多故事,唔好人身攻擊,無所不談。
訂左隻日版,差吾多要攞你命3千。。。。。╰(*´︶`*)╯
bigbigfriend 發表於 25-1-2022 02:35 PM
所謂MB風格,其實是由原作機械設計師或作畫監督去重新設計定義,所以設計出來後無論是怎樣也需尊重。 ...

當然尊重佢設計啦,佢要畫部依迪安話係吉姆我都吹佢唔漲架,純屬個人喜好,除左個盾,其他部份我個人都唔buy,我寧願佢用robot魂既比例加返MB既元素配返點點盾好能仲比較貼題,而家除左個盾係外,個人完全feel唔到同出淵裕有咩關係
Edmond22 發表於 27-1-2022 09:44 AM
當然尊重佢設計啦,佢要畫部依迪安話係吉姆我都吹佢唔漲架,純屬個人喜好,除左個盾,其他部份我個人都唔 ...

有呀,有關係呀,F91都係大河猿執筆重設啦,今次Hi-new哪怕只係掛個名指指點點,都算出渕嘅功勞,好好醜醜都可以入佢數

而且,浮游砲都漸變色迷彩啦,唔配個斑點盾唔通出個折線迷彩咁離題咩
kelvinlam 發表於 26-1-2022 08:07 PM
訂左隻日版,差吾多要攞你命3千。。。。。╰(*´︶`*)╯

仲有套甲,仲有支炮5千多D差唔多
alien133 發表於 27-1-2022 10:30 AM
有呀,有關係呀,F91都係大河猿執筆重設啦,今次Hi-new哪怕只係掛個名指指點點,都算出渕嘅功勞,好好醜 ...

咁F91出得靚好多,我冇彈個盾呀,我係話除左個盾之外,睇唔出有咩特色
Edmond22 發表於 27-1-2022 01:34 PM
咁F91出得靚好多,我冇彈個盾呀,我係話除左個盾之外,睇唔出有咩特色

爆甲同加detail囉,雜誌公佈產品信息強調官方今次著重靜態展示,對比F91同海盜玩配件擺大堆頭,今次睇落暫時真係冇乜特色,爆甲玩到厭,但可能之後會加HWS
alien133 發表於 27-1-2022 02:07 PM
爆甲同加detail囉,雜誌公佈產品信息強調官方今次著重靜態展示,對比F91同海盜玩配件擺大堆頭,今次睇落 ...

ummm....唔關佢D配件事,係成個主體比例都有問題....都係維持原判,設計唔上唔落
Edmond22 發表於 27-1-2022 02:20 PM
ummm....唔關佢D配件事,係成個主體比例都有問題....都係維持原判,設計唔上唔落 ...

關配件事,依家腰長腳短頭太大,以上比例問題,除咗要上HWS,諗唔到為乜
唔明點解MB d 腳部部都咁短,其實整返長d會幾好

METAL BUILD Hi-νガンダム

価格: 35,200円(税10%込) 32,000円(税抜)
発売日: 2022年07月
対象年齢: 15才以上
全高約205mm
材質: ABS、PVC、ダイキャスト製
セット内容
    ・本体
    ・バックパック
    ・シールド
    ・プロペラントタンク左右
    ・ビーム・ライフル一式
    ・ニュー・ハイパー・バズーカ
    ・ビーム・サーベル バックパック用×2
    ・ビーム・サーベル 左腕用
    ・ビーム・サーベル刃3種×2
    ・交換用手首左右各4種
    ・フィン・ファンネル×6
    ・ジョイント2種
    ・台座&支柱一式
    ・フィン・ファンネル用ジョイント&支柱一式

https://tamashii.jp/item/13877/