Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年7月「METAL BUILD」Hi-ν GUNDAM & 魂限 OPTION SET

bigbigfriend 發表於 24-1-2022 03:32 PM
佢最近又開訂,加埋價,放心佢賺就一定有賺,只係有冇咁多貨派比客,睇吓隻Dark kiva都好似未派晒比客 ...

呢間野真係定唔過,定就收人,貨就無得俾,佢遲下變到好似東張個間咁就死得。
馬仔 發表於 24-1-2022 05:07 PM
呢間野真係定唔過,定就收人,貨就無得俾,佢遲下變到好似東張個間咁就死得。 ...

有嗰陣味…….
個盾咪普通一件膠。做得樣衰國產達人自然會做第三方。再唔係B社自己出套零件套裝你都無佢收

呢隻HI-NU由原作出渕裕既設計, 禁當然是出點點盾.

Finalmoon 發表於 25-1-2022 06:53 AM

呢條友係咩思維,想唔通..............
我仍然心大心細中,HI NU極可能出 FULL ARMOR版。
同埋HI NU係外傳機,NU才是我心目中阿寶愛機。
MB呢條line出UC系高達最保持到MB特色係得F91,今次隻hi-nu就有D唔上唔落,好似想係RG同MG ka ver度攞個平衡咁,但出到黎又好奇怪,如果係要出出淵裕ver. 就直接出圓潤復古style sell fans向好過
馬仔 發表於 24-1-2022 10:08 PM
呢條友係咩思維,想唔通..............

有人喜歡原作設定, 有人喜歡改版設定. 就好似三一禁, 有人喜歡原作肥肥胖胖的, 有人喜歡修改的. 對於HI-NU, 30幾年前既小說既幻之機體, 當時只可以係插畫中見到(上圖), 對於GUNDAM FAN係非常震撼, 連MG KA版都由魂限推出點點盾向渕裕(插畫)致敬. 你唔喜歡, 唔係代表人地唔喜歡, 百貨應百客, 佢會禁出, 當然有理由啦, 老賓講, 我都唔喜歡, 但禁樣先係經典, 我接愛到. 呢個就係我既思維. 留言請對事不對人. 謝謝

個盾我反而接受到,MG HI-nu HWS ver.ka 個陣都試過咁出
Edmond22 發表於 25-1-2022 12:23 PM
MB呢條line出UC系高達最保持到MB特色係得F91,今次隻hi-nu就有D唔上唔落,好似想係RG同MG ka ver度攞個平衡 ...

所謂MB風格,其實是由原作機械設計師或作畫監督去重新設計定義,所以設計出來後無論是怎樣也需尊重。
Finalmoon 發表於 25-1-2022 01:20 PM
有人喜歡原作設定, 有人喜歡改版設定. 就好似三一禁, 有人喜歡原作肥肥胖胖的, 有人喜歡修改的. 對於HI-NU ...

正所謂曹操都有知心友。

當然有人喜歡有人唔喜歡,而我睇法係大多數人喜歡定小數,我個人唔多欣賞。
其實我覺得忠於原作,又冇咩比人鬧嘅理由嘅...
出淵裕果張插畫,首先應該未係「hi-nu」,而係「nu」,
不過據講就係呢張畫,先促成hi-nu誕生。
(多年前睇過係咁介紹,唔肯定,敬請各位大大指正。)

個人估計-----------純睇畫,盾牌畫法似係考慮到畫面整體平衡,
為了減低畫面前方盾牌對頭部的影響,
所以將盾牌用點點花紋去處理,
就似一般插畫的暈化處方法。
考慮唔係機設,係畫面美感。

一般來說,圓點圖案相信很難符合機械人迷審美觀,
當後來出hi-nu模型,就要執過,改為白盾或間線盾。

依家呢隻嘢,唔知佢乜鬼商業考慮,
整番個點點盾出嚟------我唔敢講銷情會點,
可能真係擊中當年見過這幅插圖的師兄也未可知。
Finalmoon 發表於 25-1-2022 06:53 AM

呢張圖的畫風怎看也是近籐和久喎

HI-NU唔係出氏設計架, Nu先係; Hi-Nu係志雷馬果個設計架

MG 1.0的Hi Nu就係出氏設計
其實可以考慮下出兩個版本,咁樣就唔會得失兩邊粉絲(笑