Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2022年3月 超合金魂 GX-101 大鐵人17號

大鉄人17 (壹柒/One Seven) 個設計係 石森章太郎 同 村上克司 兩人共同製作的;初稿由 石森 畫,然後交由 村上 修改及加入變型,亦係初次有玩具製造商參與電視劇製作內容。
造型靚唔靚,真係好個人喜好,但如果跟上面個方向的話,笨大超合金魂就必定會跟足村上克司個設計。
<固乸必痛>グラビトン 係英文 Graviton (重力子),無記電視當年譯做 "原子能死光!"
Firewalker27 發表於 23-10-2021 11:38 AM
睇到真係當堂笑咗,明嘅就明!

谢笑!
識笑嘅先要識廣東娃,同时系年纪<老>友。果样嘢石森先生的原意应该系<重力核压缩砲>,唔G点解会比你知道佢系<圆紫能四缸>,成日打唔驚手痛。
外型偏向美型,可動高咗(對比其他合金魂嚟講),
唔知係咪比pose+影響咗?!
好大機會開始陸陸續續出番以前嘅特撮合金, 逐隻出都有排出, 隨時出到gx200

HighLamb 發表於 23-10-2021 02:54 PM
大鉄人17 (壹柒/One Seven) 個設計係 石森章太郎 同 村上克司 兩人共同製作的;初稿由 石森 畫,然後交由  ...

當年佳藝電視譯名叫「引力子」,比較接近原文。

而無線的譯名是亂來的!!
18號始終係花臣最少, 可發揮唔多

死啦,好正呀,個價都金又唔大隻,又要同人搶訂都訂唔到
細佬無得變身,活動能力都好勁,大佬可以變要塞,但可動性都好高
2018和2020的檢討設計最大分別,就是取消了那個大頭台座和大比例車車,果然現代的合全魂就是偷工減料….
大鐵人d車仔可以佔據一個gx號碼獨立生產,就好似以前d popy合金咁
bigbigfriend 發表於 25-10-2021 09:47 AM
2018和2020的檢討設計最大分別,就是取消了那個大頭台座和大比例車車,果然現代的合全魂就是偷工減料…. ...

出埋比你,不過加多10000日元,要不要?

羊毛出自羊身上,比多樣野就比多啲錢

超合金魂GX-101大鉄人17
ABS&PVC&ダイキャスト製可動フィギュア
セット内容:
本体
交換用手首左右
サブマシン2種
シグコンジェット
シグコンタンク
グラビトンユニット
LR41×3(テスト用電池付)
全高:約180mm
発売元:BANDAI SPIRITSコレクターズ事業部
価格:19,800円(税込)
発売時期:2022年3月発売予定
予約開始日:2021年11月2日(火)16時予定

https://hobby.dengeki.com/news/1374026/