Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 吹水:你認為神作的變型/合體機械人玩具

Garycharm 發表於 23-8-2021 12:38 PM
出下相,
當年諗得出呢個變形合體條友真係天材!

大王者可能係我最唔滿意既合金魂,果幾件裝係腳既遮醜件完全裝唔實,唔知係咪淨係我果隻有問題....
上網睇過幾個youtuber都一樣! 腳部遮醜件合唔實
之前六神合體R版我又唔敢買太多災情
係,不過勝在好易裝返上去。唔會易甩難裝。
變形我會選擇1/55 VF-1
呢個套路玩左三十年,到現在都離不開這個變形方式。
而且1/55系唯一可以令我隨手1分鍾內變完三個形態,點玩都唔爛的

合體玩具太多,一時間都很難說出哪一款,反而腦中閃出合體機械哥斯拉
合機械人就多了,合哥斯拉(都算機械人吧~~~~~)真系唯一,而且整體可以用精美來形容。

正經,合體機械人我會選擇BW2 MAGMATRON
已經是20年前的設計,但放在今日也不落後太多,只是合成人型時頭部和手腕不能轉動有D執輸。
但組合方式和結合度堪稱一絕

生赖機龍……想不到有生之年能够看到它出超合金!双入双入
Garycharm 發表於 23-8-2021 03:02 PM
唔好俾佢外表o厄o左,其實大王者都有唔少合金,我係合金控,對呢方面好敏感。例如一號機心口、二號機身軀 ...

多谢cH资料,E隻熱度不及大胆3珍宝3恐怕B记不会出了,就算会……我觉得脚的整容parts完全有能力做好(而B记唔做)……咁,这个任务留给POSE+吧,他们有能力也有心,4~5K做就做到最好不要留遗憾,自然有饼叔饼伯捧场。
mr.elljay 發表於 24-8-2021 09:44 PM
合體玩具太多,一時間都很難說出哪一款,反而腦中閃出合體機械哥斯拉
合機械人就多了,合哥斯拉(都算機械 ...

生赖機龍,感動到喊,超级精美兼重手,咁细隻对组装人员QC及部件精度要求太高,抵玩!
laiken 發表於 11-8-2021 09:36 AM
X2,歷嚟咁多款老變產品,只有MP01/04係令我真正心動,隻MP44完全唔係我杯茶

Btw,呢隻兩邊膊頭條氣管短 ...

最近睇返MP44既變型Youtube片,T社為左要完美收納果幾個車軚將文哥個變型攪到勁複雜,有d over左既感覺。

不過我都好欣賞T社肯嘗試新野既態度,如果係另一大廠B社,阿文哥可能零改動被再販十次八次。
mr.elljay 發表於 24-8-2021 09:34 PM
變形我會選擇1/55 VF-1
呢個套路玩左三十年,到現在都離不開這個變形方式。
而且1/55系唯一可以令我隨手1分 ...

河森正治依個變型套路對之後既變型機械人影響好深遠,其實好多變型金剛既變法都好VF-1,
例如當我變電影版大黃蜂時,我第一時間就諗起超時空要塞。
mr.elljay 發表於 24-8-2021 10:10 PM
正經,合體機械人我會選擇BW2 MAGMATRON
已經是20年前的設計,但放在今日也不落後太多,只是合成人型時頭部 ...

稀客呀老友!

記得1/55 韋基利當年好震撼,
當年已經有飛機變機械人,
不過韋基利係將一部真實戰機用咁o既方式去變形,突破思維同技術。
當年神作,依家睇亦不會過時。我細個有福卡機,玩到爛晒,後o黎再買翻,一樣鍾意。

合體機械哥,變形複雜得來好玩,精品中精品,
我強烈覺得佢係向 T記 diaclone 借鐘兼反擊,可惜後繼無力。

BW 麥,我當年係睇你介紹去買,
玩完,講唔上鍾意,不過的確抵死。
如果講老變BW,我最鍾意有兩隻,一隻係當年隻RM小獅王(好似最近有再版?),
另一隻係最近果隻暴龍麥。
尤其暴龍麥,變形唔會簡單亦唔會太複雜,難得龍形都有機本活動能力,真係好好玩。
我最近幾次去staycation都帶住佢。

如果變形金剛要講埋合體,除o左M2文天火文,我投隻G1大牛龜建造派吧~~~

呢個post主題係「你認為神作的變形合體機械人」,
我早兩三個禮拜收到隻 pose+GGG,我唔敢話佢算係「神作」,
不過玩咁耐合金,呢隻會係我評價最高o既變形合體合金機械人。
能夠同佢並列o既產品並唔係冇----例如 超合金魂 Gunbuster、Y記B記幾隻菜機,
但係華山論劍,各有長短,我可以話P記呢隻GGG有缺點,但係當我想舉另一隻「好過佢」o既產品,結果原來大家都各有缺點。
所以要再分高下會比較難。

將B記GGG 同Pose+比較,兩者相差五年,
後者可以話睇住B記去打。事實上我亦相信P記團隊製作GGG時,一定已將B記徹底研究,
有實物在手,點都有著數。
如果Pose+出來結果不及B記,咁就真係抵Q死。

(新品一定好過舊?當然有例外,例如iphone~~

fallout8 發表於 25-8-2021 11:28 AM
最近睇返MP44既變型Youtube片,T社為左要完美收納果幾個車軚將文哥個變型攪到勁複雜,有d over左既感覺。 ...

MP44雖然個人嚟講唔係咁鍾意,但個變形確實算係有突破